Eerder binnenlands dan buitenlands toerisme in Spanje

Eerder binnenlands dan buitenlands toerisme in Spanje
Beeld: Freepik
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Afgelopen zaterdagmiddag zorgde premier Pedro Sánchez voor een schokgolf in het toerisme met de aankondiging dat het nationale en internationale toerisme vanaf juli weer op gang kan komen. Een exacte datum is nog niet bekend gemaakt maar inmiddels is wel bekend dat hoogstwaarschijnlijk het nationale of binnenlandse toerisme eerder op gang zal komen dan het internationale of buitenlandse toerisme.

Zoals het er nu naar uitziet moet het Spaanse de-escalatieproces in Fase 3 rond 22 juni eindigen. Vanaf die datum mogen de inwoners weer verder reizen dan de provinciegrenzen en mag men interprovinciaal en naar andere autonome regio’s reizen. Deze datum en de daarbij horende versoepelingen waren al sinds de aankondiging van het vier fasen de-escalatieproces bekend dus dit komt eigenlijk niet als een verrassing.

Maar op zondag werd bekend dat de kans groot is dat men in sommige provincies en zelfs autonome regio’s wellicht al eerder van deze versoepelingen kan genieten. Zo wordt er aan gewerkt om veilige corridors (corredores seguros) te ontwikkelen tussen die provincies en met name autonome regio’s die in dezelfde fase zitten. Dat zou dan wellicht al eerder dan 22 juni kunnen plaatsvinden.

Premier Sánchez wil, net zoals in Frankrijk, meer aandacht geven aan het nationale of binnenlandse toerisme en heeft de regiopremiers van de autonome regio’s opgeroepen om campagnes te ontwikkelen.

LEESTIP: Buitenlandse toeristen kunnen vanaf juli weer naar Spanje reizen (bevestigd)

Verder maakte de Spaanse premier tijdens de wekelijkse bijeenkomst met de autonome regiopremiers bekend dat waarschijnlijk diverse regio’s binnen dagen of weken uit de noodtoestand kunnen gaan. Over welke regio’s het dan gaat is niet bekend gemaakt en dus wordt er in de pers volop gespeculeerd.

Buitenlands toerisme

Het binnenlandse of nationale toerisme kan dus op bepaalde plaatsen eerder op gang komen dan het internationale of buitenlandse toerisme. Het begin van het internationale vakantieverkeer zal pas in juli gaan zijn al is er officieel nog geen exacte datum bekend gemaakt. Ook hoe dit toerisme weer op gang moet komen en onder welke omstandigheden is nog niet bekend.

Er wordt binnen Europa aan zogenaamde toeristische corridors tussen landen die de epidemie min of meer in dezelfde mate onder controle hebben gewerkt. Daarbij mag geen sprake zijn van landen-discriminatie, zoals de Europese Commissie dat recent nog noemde. Dat wil zeggen dat landen niet alleen landen kunnen kiezen om mee samen te werken terwijl men andere landen die zich in dezelfde fase bevinden overslaan.

Wat betreft het vliegverkeer is het internationale reisverkeer naar o.a. Spanje makkelijker te controleren tussen de EU-landen dan het verkeer over de weg. Terwijl Spanje dus vanaf juli weer de grenzen zal openen is de vraag of dit ook zal gelden in België en Frankrijk. Als dat niet zo is zal men vanuit België en Nederland nog steeds niet met eigen vervoer naar Spanje kunnen reizen.

Grenzen

Op dit moment zijn de grenzen voor niet essentieel verkeer in België gesloten tot 8 juni. Het is nog niet bekend of dit verlengd zal worden. De grenzen in Frankrijk blijven voorlopig gesloten tot 15 juni en ook hier is niet bekend of dit verlengd zal worden. Portugal heeft aangegeven de grenzen voor toeristisch verkeer vanuit Spanje te willen openen op 8 juni maar Spanje houd voorlopig tot 7 juni en waarschijnlijk zolang als de noodtoestand eventueel nog zal duren of als men dit beslist de grenzen langer dicht, waarschijnlijk dus tot juli.

LEESTIP: Grenzen Spanje tot het einde van de noodtoestand (7 juni) gesloten

Vanaf juli

Het goede nieuws is dus dat het vanaf juli (datum dus onbekend) weer mogelijk zijn om naar Spanje te reizen naar de tweede woning of op vakantie. Wat men dan zal aantreffen in de vakantieplaatsen aan de Costa of op de eilanden, in de hotels, campings, horeca, op de stranden en in monumenten en bezienswaardigheden zal niet meer hetzelfde zijn dan voor de corona-crisis. En dat geldt niet alleen voor Spanje maar voor veel landen die in het ‘nieuwe normaal’ of ‘anderhalvemetermaatschappij’ zullen komen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.