Search
menu
Search

Weerdiensten waarschuwen voor warmere zomer dan normaal in Spanje

Weerdiensten waarschuwen voor warmere zomer dan normaal in Spanje
Beeld: 123rf

Weerdiensten waarschuwen voor warmere zomer dan normaal in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de weerdienst Meteored is de hitte van de afgelopen week een voorproefje van een zomer die wel eens nog heter dan normaal zou kunnen zijn. Experts wijzen een aantal trends aan die duidelijk in die richting wijzen. Afgelopen zaterdag 21 mei was officieel al de warmste dag in een meimaand sinds 1950 en er werden in drie dagen tijd diverse weerrecords verbroken.

We gaan de laatste dagen van de meteorologische lente in, en experts zijn al aan het voorspellen geslagen over wat de zomer dit jaar naar Spanje brengt. De lente ging dit jaar gepaard met record hoeveelheden neerslag in delen van het Middellandse zeegebied, hevige regenval in Valencia, ongewoon veel Sahara zand in de atmosfeer en een historische hitte tijdens de maand mei. Volgens Samuel Biener, expert van Meteored, zegt dat heel wat over de komende zomer.

Volgens Meteored kunnen we ons verwachten aan een erg warme zomer. In het Spaanse binnenland zouden de temperaturen gemakkelijk 2 graden boven het gemiddelde durven uitstijgen. In de rest van Spanje en op de Balearen verwacht Meteored 1 graad extra. Die tendens spreidt zich mogelijk ook uit over de rest van Europa, terwijl in Spanje vreemd genoeg enkel de golf van Cádiz en de Canarische eilanden waarschijnlijk de gewone gemiddelden zullen halen.

Grotendeels verklaart Meteored dit scenario door een hogedrukgebied dat zich sterk houdt en vele uren zon en weinig wind met zich meebrengt. Ook de Cantabrische zee en de Middellandse zee zijn iets warmer als normaal, wat het voorkomen van tropische nachten waarschijnlijker maakt.

Voor veel toeristen zijn die hoge temperaturen misschien goed nieuws, in Spanje wachten ze toch met een bang hart af. Het zuiden van het land kreeg de afgelopen jaren al te maken met vaak ondraaglijke hitte, en in het hele land is eigenlijk ook nog te weinig regen gevallen voor de tijd van het jaar.

warm
21 mei was de warmste dag in een meimaand sinds 1950 in Spanje
Het is nog steeds erg warm op veel plaatsen in Spanje al is de temperatuur op andere plaatsen ook weer gezakt maar de hittegolf heeft de afgelopen dagen enkele weerrecords veroorzaakt.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?