Search
menu
Search

Twee Pakistaanse zussen die in Spanje verblijven vermoord in Pakistan omdat ze wilden scheiden

Twee Pakistaanse zussen die in Spanje verblijven vermoord in Pakistan omdat ze wilden scheiden
Beeld: @Xadeejournalist / twitter

Twee Pakistaanse zussen die in Spanje verblijven vermoord in Pakistan omdat ze wilden scheiden

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Twee Pakistaanse vrouwen die in Spanje verblijven, werden om het leven gebracht in hun thuisland nadat ze een scheiding aanvroegen. Ze waren beide een jaar geleden onder familiedruk getrouwd met hun neven. De Catalaanse politie ondervraagd de familie in Terrassa (Barcelona) waaronder de vader van de twee zussen om te achterhalen of de twee vrouwen verplicht werden naar Pakistan te reizen.

Het gaat om twee vrouwen van respectievelijk 20 en 24 jaar, afkomstig uit Gujrat in de Oostelijke Pakistaanse provincie Punjab. Afgelopen vrijdagnacht werden de vrouwen daar gewurgd en doodgeschoten terwijl ze sliepen. In totaal arresteerde de Pakistaanse politie ondertussen 6 verdachte mannen.

Nauman Hassan, woordvoerder van de plaatselijke politie, verklaart; “Vandaag heeft de politie vijf dagen voorlopige gevangenschap verkregen voor de zes verdachten. Volgens eerste resultaten van het onderzoek gaat het om een eremoord.” Er zouden bovendien nog drie verdachten op vrije voeten zijn.

De vrouwen liepen recht in de val na hun terugkomst in Pakistan. De familieleden hadden de vrouwen een jaar eerder gedwongen met hun neven te trouwen, en probeerden de vrouwen nu te dwingen te bemiddelen met de Spaanse autoriteiten opdat hun mannen ook naar Spanje zouden kunnen emigreren.

De vrouwen wilden echter scheiden van hun neven omdat ze alle twee met iemand anders in het huwelijksbootje hoopten te stappen. Ze bleken nog niet over de Spaanse nationaliteit te beschikken, maar verbleven enkel in Spanje. Daardoor zal het proces dan ook volledig in handen liggen van de Pakistaanse autoriteiten. 

Eremoorden als deze zijn jammer genoeg geen uitzondering in de regio. Het gaat vaak om mannelijke familieleden die wraak nemen wanneer vrouwen de conservatieve familiemoraal in lokale gemeenschappen overtreden. Volgens een Pakistaanse mensenrechtenorganisatie werden vorig jaar alleen al 478 eremisdrijven gepleegd in het land.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?