skip to Main Content
26J: Tweede algemene verkiezingen binnen zes maanden tijd in Spanje

26J: Tweede algemene verkiezingen binnen zes maanden tijd in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

verkiezingen2016-10aMADRID – Zondag 26 juni 2016 is het tijd voor de twaalfde algemene parlement verkiezingen sinds Spanje een democratie (eigenlijk een constitutionele monarchie) is. Deze verkiezingen volgen slechts zes maanden nadat er andere verkiezingen waren op 20 december 2015 maar waarna er geen regering gevormd kon worden. Meer dan 34 miljoen Spanjaarden hebben deze dag voor de tweede keer op rij de kans om hun stem uit te brengen op hun politieke partij van keuze. Verwacht wordt dat de PP weer zal gaan winnen met dit keer niet de PSOE als tweede grote partij maar Unidos-Podemos en daarna Ciudadanos als vierde grote partij.

Bij de verkiezingen van december 2015 werd de PP weer als grootste partij gekozen maar had de partij van de premier in functie Mariano Rajoy niet genoeg stemmen om een regering te kunnen vormen. Het probleem voor de PP was echter dat geen van de overige partijen met hen in zee wilden gaan om een meerderheid van 176 zetels in het parlement te krijgen waarop de PSOE de kans kreeg om samen met Podemos en Ciudadanos een regering te vormen. die onderhandelingen liepen op niets uit en dus moest de Koning van Spanje nieuwe verkiezingen uitschrijven.

20 december 2015

Bij de verkiezingen op 20 december 2015 wist de Partido Popular (PP) 123 zetels (-64) te bemachtigen, niet genoeg om de 176 zetels die nodig zijn om een regering te vormen. Rajoy weigerde echter te onderhandelen met de andere partijen omdat hij al wist toch niet genoeg steun te hebben. De PSOE partij eindigde op een tweede plaats met 90 (-19) zetels en Pedro Sanchez werd na de weigering van Rajoy dan ook aangesteld als onderhandelaar om een regering te vormen, iets wat dus niet lukte. Als derde eindige Podemos met 69 zetels, een hele prestatie voor een partij die in 2014 nog niet eens bestond. Ciudadanos eindigde uiteindelijk als vierde grote partij met 40 zetels en was de enige partij die wel tot een overeenkomst kwam met de PSOE.

Spanjaarden

In totaal hebben 36.510.952 Spanjaarden het recht om een stem uit te brengen. Hiervan wonen er 1.875.272 in het buitenland en hebben zij al hun stemmen de afgelopen dagen naar de stembus in hun land kunnen brengen of per post kunnen stemmen. Buitenlandse ingeschreven bewoners zoals Nederlanders, Belgen en Britten mogen niet stemmen voor deze parlementsverkiezingen. Buitenlanders mogen alleen stemmen voor de Europese en lokale verkiezingen.

Twee partijen systeem

Net zoals bij de verkiezingen in december 2015 zijn deze nieuwe verkiezingen speciaal te noemen omdat er nu weer niet traditiegetrouw slechts twee grote partijen zijn waar men uit kan kiezen maar vier grote partijen. Het zogenaamde twee-partijen systeem of bipartinismo is daarmee definitief voorbij. Gebleken is echter wel dat het systeem van vier partijen erg nieuw is in het land en bij de onderhandelingen om een coalitie regering te vormen is het dan ook misgegaan. Verwacht wordt echter dat de partijen nu wel rondom de tafel zullen gaan zitten en water bij de wijn zullen moeten doen om zo een coalitie regering te vormen. Men wil het de inwoners van Spanje niet aandoen om weer nieuwe verkiezingen uit te schrijven als de onderhandelingen mislopen.

De 34.635.680 kiezers die in Spanje wonen zullen op 26 juni naar gemeentehuizen, buurtcentra en scholen gaan om hun stem op de ouderwetse manier in de stembus te doen. Bij de algemene 26J verkiezingen gaat het om afgevaardigden in de Congreso de los Diputos, het lagerhuis en de Cortes Generales, het hogerhuis oftewel het Senado. Hieruit wordt daarna een nieuwe regering gevormd die of de PP met premier Mariano Rajoy moet gaan opvolgen of deze moet gaan bijstaan. De PP zal de meerderheid van de stemmen die zij in 2011 kreeg zeker weten verliezen, iets wat al bleek bij de verkiezingen van december 2015.

Lagerhuis-hogerhuis /congres-senaat

Voor de 350 afgevaardigden in het lagerhuis/Congres hebben elk van de 50 provincies twee afgevaardigden en worden de andere 248 zetels verdeeld over de 50 provincies op basis van hun bevolking waarvan uiteraard Madrid met 36 en Barcelona met 31 zetels de grootste zijn. De kiezers dienen te kiezen uit gesloten en van te voren bekende lijsten met kandidaten zodat de kiezers niet individuele kandidaten kunnen kiezen. De stembiljetten voor het congres zijn WIT.

In tegenstelling tot het lagerhuis/congres staat het aantal senatoren in het hogerhuis/senaat nooit vast. Daar waar in 2011 er 266 senatoren werden gekozen dienen de kiezers nu 258 senatoren te kiezen. De kiezers zelf kunnen echter maar 208 senatoren kiezen terwijl de overige 50 kandidaten gekozen worden door de autonome regio’s zelf, een per autonome regio en een per miljoen inwoners. Het stembiljet voor de senatoren is SEPIA van kleur waarbij de kiezer een kruisje kan zetten bij de meest geschikte kandidaat.

Kosten

Deze tweede verkiezingen binnen zes maanden tijd kosten de belastingbetaler in Spanje weer miljoenen euro’s (in december 2015 was dat nog 130 miljoen euro). Dit geld wordt hoofdzakelijk gebruikt voor de openstelling van 23.000 scholen en openbare gebouwen waar 210.000 stembussen klaar staan en 58.000 stemcabines zijn neergezet. Daarnaast zijn er 400 miljoen stembiljetten gedrukt en 66,8 miljoen enveloppen. Tevens moest men 870.700 verkiezingshandleidingen drukken voor de opgeroepen burgers die aan de stemtafels moeten zitten. Dit alles dus voor de tweede keer binnen zes maanden tijd.

Volgen van de uitslagen

De Spanjaarden kunnen de gang van zaken rondom de verkiezingen op verschillende manieren volgen. Naast de extra televisie-uitzendingen op alle tv-kanalen in het land, is het ook mogelijk om alles via de smartphone te volgen, via de speciale websites en natuurlijk de sociale media netwerken.

Wat de uitslag dan ook zal gaan worden, de verkiezingen van 26 juni 2016 zullen opnieuw de geschiedenisboeken in gaan vanwege het feit dat het zogenaamde “Bipartidismo” oftewel twee grote partijen (PP en PSOE) aan de macht definitief voorbij is. De twee nieuw komende partijen Unidos-Podemos en Ciudadanos (C’s) zullen tevens veel stemmen krijgen en een mogelijke nieuwe regering zal gevormd moeten gaan worden door samenwerking en coalities tussen de verschillende partijen, iets wat tot nu toe nog nooit is gebeurd in Spanje en wat gebleken is na de verkiezingen van december 2015 ook erg moeilijk lijkt te zijn – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken