skip to Main Content
Meer dan 2.000 personen geëvacueerd vanwege grote bosbrand Doñana natuurpark in Andalusië

Meer dan 2.000 personen geëvacueerd vanwege grote bosbrand Doñana natuurpark in Andalusië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

HUELVA – Sinds zaterdagavond 21.30 uur woedt er een grote bosbrand in het zuiden van Spanje, in de provincie Huelva in Andalusië. De brand ontstond die avond tussen de gemeenten Moguer en Mazagón waardoor in eerste instantie zo’n 400 personen geëvacueerd moeten worden uit een Parador hotel en twee campings maar dat aantal liep later op tot meer dan 2000 personen die weg moesten vanwege de oprukkende vlammenzee. Gezien het tijdstip en de locatie sluit men brandstichting niet uit.

De bosbrand bevindt zich op het moment van schrijven in een kritieke fase waarbij de vlammenzee dankzij de wind en droogte oncontroleerbaar haar verwoestende werk kan verrichten. De brand ontstond zaterdagavond in de omgeving van La Pêñuela, gemeente Moguer. Vanwege het tijdstip om 21.30 uur ‘s-avonds kon de brandweer alleen het eerste bluswerk op de grond verrichten aangezien vliegtuigen en helikopters gedurende de avond/nacht niet mogen vliegen. In eerste instantie probeerde men met man en macht te voorkomen dat de bosbrand het Doñana natuurpark zou bereiken maar dat is helaas niet gelukt.

Sinds zaterdagavond zijn de Parador de Mazagón, twee campings en een militaire installatie ontruimt en moesten zo’n 400 personen geëvacueerd worden. Later is dat cijfer bijgesteld naar boven aangezien alleen al van de camping Doñana 1.500 personen werden geëvacueerd waar nog eens 600 aanwezigen van andere hotels, de camping Mazagón en gebouwen bij kwamen waardoor het totaal aantal evacués op meer dan 2.000 komt te staan. Dit aantal kan nog hoger zijn aangezien er ook veel woningen zijn die ontruimt zijn en het precieze aantal dus niet bekend is. Gelukkig is er niemand gewond geraakt en overleed er ook niemand.

Veel toeristen die aanwezig waren op de campings en in de hotels en inwoners van de woningen die zich dicht bij de brand bevinden vluchten naar het strand waar men met angstige ogen toekeek hoe de vlammen alles verwoesten.

Meer dan 300 brandweereenheden, tientallen vliegtuigen en helikopters en tientallen vrijwilligers en militairen zijn druk bezig om de bosbrand te stoppen. De hoge temperaturen, de enorme droogte en de harde wind met snelheden van 60 kilometer per uur zorgen er echter voor dat reeds gebluste natuur weer kan aanwakkeren. Men gaat ervan uit dat de brand is aangestoken vanwege het tijdstip en de plaats waar de brand ontstond. Dit moet echter nog onderzocht worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken