skip to Main Content
Pas op met autorijden in Spanje gedurende de zomer vanwege deze regels en boetes

Pas op met autorijden in Spanje gedurende de zomer vanwege deze regels en boetes

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Veel Nederlanders en Belgen komen met de eigen auto naar Spanje gedurende de zomer om te genieten van de vakantie. Ondanks het feit dat je met een Nederlands of Belgisch kenteken rondrijdt in Spanje gelden natuurlijk wel de Spaanse verkeersregels. Enkele van deze regels kunnen leiden tot boetes wanneer men zich daar niet aan houdt. Pas echter wel op want boetes kunnen oplopen tot honderden euro’s die vaak, in het geval van buitenlandse kentekens, direct betaalt moeten worden. Heb je een Spaans kenteken of mag je de boete bij de politie op kantoor gaan betalen, doe dit dan binnen 14 of 20 dagen zodat je in de meeste gevallen 50% korting krijgt.

Veel Spanjaarden weten niet eens dat de onderstaande verkeersregels gelden dus veel buitenlanders die in Spanje rondrijden weten er ook vaak niet van af. Toch staan ze allemaal vermeld in het Reglamento General de Circulación in de artikelen 18 en 19, maar wie kijkt daar nu naar 😉 In die algemene verkeersregels van Spanje staan onderstaande onderwerpen niet “letterlijk” vermeld maar via diverse andere websites zijn we achter meer regels gekomen dan welke beknopt in artikel 18 en 19 vermeld staan.

De Spaanse verkeersdienst DGT en Guardia Civil controleert gedurende de zomer veel op de Spaanse wegen waarbij gekeken wordt naar o.a. drank- en drugsgebruik (niet vermeld hieronder want het is logisch dat dit niet is toegestaan), de autopapieren, de auto gekeurd is etc. Dat doen de agenten niet alleen op de weg zelf bij verkeerscontroles maar ook vanuit de lucht door middel van helikopters waarbij de politie elk detail van wat iemand achter het stuur doet kan zien en opnemen.

Autorijden met slippers of naaldhakken aan of blootvoets
In de zomer is het vrij normaal om richting strand te rijden terwijl je de slippers al aan hebt of dat het zo warm is dat je geen schoenen aandoet. Dat mag dus niet in Spanje en kan boetes opleveren van 80 euro (schoenen moeten aan de achterkant vastzitten en aan de voorkant niet los om problemen met gasgeven en remmen te voorkomen). Blootvoets is niet toegestaan omdat dit schade aan een voet kan opleveren.

Rijden zonder shirt
Ook het rijden zonder shirt of topless in het geval van vrouwelijke chauffeurs is strafbaar met boetes tussen de 40 en 80 euro. De reden hiervoor is omdat het contact met de stoelleuning en autoriem pijnlijk kan zijn en dit schade aan de huid kan toebrengen met kans op verwondingen. Ook in het geval van het openen van de airbag bij een ongeval is het gevaarlijk om geen shirt aan te hebben.

Eten, drinken of opmaken
Een ijsje eten, een broodje naar binnen werken, water drinken of jezelf opmaken achter het stuur levert boetes op. Elke afleiding achter het stuur tijdens het rijden is strafbaar en wordt beboet met sancties tot wel 200 euro. Daarnaast kan men punten van je rijbewijs kwijtraken.

Arm uit het raam steken of leunen uit het raam
Chauffeurs die erop betrapt worden te rijden met een arm uit het raam of die leunen op het portier terwijl het raam open is kunnen boetes krijgen tot 80 euro. Het stuur dient men namelijk vast te houden met beide handen.

Voeten op het dashboard
De bijrijders die denken gemakkelijk te kunnen zitten door de voeten op het dashboard te leggen kunnen van een koude kermis (of warm strand) thuiskomen als ze betrapt worden. Dit is namelijk vanwege de veiligheid (stel je voor de airbag opent bij een ongeval) niet toegestaan en kan boetes opleveren tot 100 euro.

Sigaret uit auto gooien
Ben je een roker en gooi je de sigaret uit de auto dan kan dat een flinke boete van 400 euro of meer opleveren. Zeker in het droge en zeer brandbare Spanje op dit moment is het niet slim om achteloos een nog brandende sigaret de natuur in te gooien. Helaas gebeurt dit nog zeer veel en veel natuurbranden naast wegen zijn dan ook veroorzaakt door rokers die niet nadenken.

Aantal inzittenden
Mocht het aantal inzittenden het maximale overschrijden wat in de meeste gevallen 6 of 7 personen is (in normale auto’s) kan men flinke boetes krijgen.

DVD schermen, GPS etc.
Chauffeurs mogen geen films kijken of DVD apparaten gebruiken tijdens het rijden. Het instellen van een GPS of andere handelingen doen op een GPS apparaat tijdens het rijden zijn verboden. Alle apparaten die de aandacht van de autorijder af kunnen leiden zijn verboden. Boetes lopen op tot 200 euro en je kunt punten van je rijbewijs kwijtraken.

Bellen in de auto
Bellen in de auto tijdens het rijden mag maar alleen als dat “manos libre” ofwel handvrij gebeurt doormiddel van een bluetooth systeem via de luidsprekers van de auto. Het is niet toegestaan te bellen met gebruik van bluetooth koptelefoons of soortgelijke apparaten. Toch is het opletten geblazen want het zoeken van telefoonnummers en/of gebruiken van de knoppen op de telefoons is weer niet toegestaan. Boetes lopen op tot 400 euro en je kunt punten van je rijbewijs kwijtraken.

WhatsAppen, messenger etc
Het is absoluut niet toegestaan om berichten te lezen en schrijven in applicaties zoals WhatsApp, Twitter, Instagram, Facebook, Messenger etc. In het geval van WhatsApp is net ook niet toegestaan berichten in te spreken en/of te beluisteren, te bellen of te videobellen. Ook het verzenden van SMS berichten is verboden achter het stuur. Hier staan hoge boetes op.

Spullen achterin leggen die niet vast zitten
Volgens de verkeersregels is het leggen van spullen op de achterbank zonder dat deze vastzitten in principe niet toegestaan. De reden daarvoor is dat als er een aanrijding zou plaatsvinden deze losse objecten alle kanten opvliegen en dodelijk kunnen zijn. Losse spullen dienen in de achterbak gelegd te worden. Boete kan oplopen tot 100 euro.

Huisdieren aan de riem of in bench
Honden en katten die op de achterbank zitten moeten aan een speciale riem vastzitten of in een bench zitten die eigenlijk ook vastgemaakt dient te worden. Zitten honden/katten in de achterbak dan dient er een afscheiding te zijn tussen de achterbank en de achterbak zodat de dieren in het geval van een aanrijding niet naar voren vliegen. Boetes kunnen oplopen tot 300 euro.

Claxonneren zonder reden
Het gebruik van een claxon zonder dat hier reden voor is, is verboden en kan beboet worden tot 80 euro. Datzelfde geldt overigens ook voor het gebruik van de knipperlichten en gevarenlichten zonder dat daar reden voor is. Helaas staat er niet vermeld wat de boete is als men deze knipperlichten niet gebruikt, iets wat vaker voorkomt 😉

Documentatie niet compleet
Het niet hebben van de autopapieren en een juiste ITV (APK) kan kosten opleveren tot 200 euro. Datzelfde geldt als je rijbewijs verlopen is of niet bij je hebt wat beboet kan worden tot 80 euro.

Reflecterend vest
Je moet ten allen tijde een reflecterend vest in de auto hebben die aangetrokken dient te worden in geval van pech of een ongeval. Het vest is voor de Spaanse verkeerswet net zo belangrijk als een gevarendriehoek en het niet bij je hebben van een dergelijk vest kan boetes opleveren tot maar liefst 200 euro.

Fietsen meenemen in/achter auto
Het meenemen van fietsen in de auto is alleen toegestaan als de fiets goed vast zit en de fiets het zicht van de chauffeur niet belemmerd. Indien men een fiets achterop de auto vastmaakt door middel van speciale fietsen steunen dient dit altijd zo te gebeuren dat het kenteken van de auto te lezen is en dient men een rood/wit gestreept bord aan de fietsen vast te maken. Uiteraard dienen de fietsen goed vast te zitten, iets wat ook geldt als de fietsen boven op het dak vervoerd worden. Het niet correct meenemen van fietsen kan leiden tot berkeuringen.

Wassen en repareren van een auto op straat
Weliswaar niet een regel die betrekking heeft op rijden met een auto maar wel iets wat absoluut niet mag in Spanje. Het is nergens in Spanje toegestaan om op straat de auto te wassen. De reden daarvoor is dat het vieze water op straat blijft liggen en dat de zeep/shampoo die gebruikt wordt glad kan worden op de weg. Ook het repareren van een auto op straat is niet toegestaan. Boetes lopen in deze gevallen hoog op zoals maar liefst 3.000 euro in Madrid of 30 euro als een symbolische boete bij veel andere gemeenten.

Veel regels zoals het te hard rijden, niet dragen van de autogordel, dronken achter het stuur zitten of met drugs op en het rijden zonder rijbewijs etc. hebben we hierboven niet aangegeven want deze zijn vrij logisch en eigenlijk overal geldig.

Het kan gebeuren dat het bovenstaande niet helemaal correct is of inmiddels alweer aangepast door de Spaanse verkeersdienst DGT. Deze regels zijn gehaald uit meerdere Spaanse krantenberichten en artikelen die soms ernaast kunnen zitten omdat de wet niet echt 100% duidelijk is en er flink gespeculeerd kan worden aangezien punten niet specifiek aangekaart worden in het Reglamento General de Circulación. Dus … heb je nog tips, meer informatie en/of aanvullingen, laat het dan weten door middel van een reactie 🙂

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 47 reacties
 1. Als mijn hond achter in de auto vast zit heb ik geen plaats meer voor mijn boodschappen. Waar en hoe kan ik mijn boodschappen dan vast zette

 2. Hallo ik ben zelf een motorrijder en ga elk jaar naar Spanje graag ook wat informatie voor motorrijders lijkt mij wel logisch.
  Reinier uit IJmuiden.

 3. Ga ik dus voor mijn broer opzoeken wat hier allemaal van waar is.
  Kom ik erachter dat het meeste wat er in staat alleen maar waar is voor voertuigen
  die 3500 kg kunnen vervoeren.

 4. Is het verhaal van de verplichte reservebril nog steeds van toepassing aub?

 5. Het blijkt in Spanje ook verboden om een voertuig hetwelk in panne staat te slepen. Dit moet steeds door een takeldienst gebeuren.

  1. Dit is heel belangrijk! Iedere Spanjaard weet dat. Probeer dus nooit uit vriendendienst een landgenoot met pech of zonder benzine even op sleepkabel te nemen. Dat gaat uitsluitend via “Gruas” (officiële sleepdiensten).

  2. Klopt, moet je de verzekeringsmaatschappij belen die dan de auto of scooter of motor komt ophalen. Dat is hetzelfde in Frankrijk en ik meen ook in Portugal en Italië (maar die laatste twee weet ik niet zeker …iemand?)

   1. Als je hier in Spanje met een Spaanse verzekering rijdt, heb je automatisch een “Grua”-verzekering. Maar wanneer je hier met een Nederlandse auto rijdt, en je krijgt pech, weet ik niet precies hoe dat werkt , wie je moet bellen (ben te lang weg). Wegenwacht bestaat hier niet. Zal wel via mobielnummer gaan.

     1. Anwb helpt je prima in Spanje met pech. Je wordt voortdurend door ze gebeld of alles naar wens gaat, of de sleper op tijd is, controleren of je naar de juiste vertrouwensgarage wordt afgesleept en onderhandelen zelfs voor je met de garagehouder over de prijs! Op en top tevreden met anwb??

 6. Wat voor boete staat er op het niet gebruiken van richtingaanwijzers? Die gebruiken ze hier nl. nooit!

  1. Voor zover wij weten geen maar … al zou er een boete bestaan, ik denk niet dat dit iets uit zou maken haha 😉

   1. Ze kunnen in Spanje auto’s verkopen zonder richtingaanwijzers

 7. Vooral het gebruik van mobiele telefoons is bijzonder ergerlijk!!! Levensgevaarlijk!! Wie denkt dat het wel meevalt spreek ik graag nadat iemand je kind heeft doodgereden tijdens het gebruik van de telefoon!

  1. Met telefoon in de hand bellen is toegestaan als er een vergunning is uitgegeven

 8. Mijn zoontje is bevriend met de zoon van een Mossos.
  Hij zegt dat je voor ELKE persoon in de wagen een geel vestje moet bij hebben.
  Dus zes personen toegelaten zijn zes vestjes!

  1. Nee hoor,
   De vestjes mogen ook oranje zijn.
   Het is verplicht dat de vestjes reflecterend zijn.

 9. Heel goede info. Beter voorkomen dan onwetend te zijn en een boete betalen.
  Een dikke proficiat aan ” Spanje Vandaag ” want al veel bijgeleerd.

 10. de meeste van de opgesomde regels zijn bij ons ook geldig !bij ons worden die meestal na geleefd ,hier lappen ze ,ze aan hun laarsen

  1. Ja hoor, “bei uns ist alles besser”! Sinds wanneer worden zowel in België als in Nederland de verkeersregels zo veel beter nageleefd? Is ons nog niet opgevallen.

 11. Hier in torrevieja,doen ze niet anders dan claxoneren,4 pinkers aan op alle plaatsen waar ge niet mag staan,aan gele strepen ,parkeren vlak achter elkaar,bumper a bumper,pinkers gebruiken ze nooit en rijden steeds te hard. en de politie of de guarda civil kijken er nog niet naar.het enige dat zei doen is stoppen aan zeebra paden.Voor de rest mag hier alles.

 12. Het zal allemaal wel waar zijn, alleen dat verhaal over die allesziende helicopter geloof ik niet. Dat komt uit een jongensboek of uit een James Bondfilm.

  1. Helaas niet, dat is maar vaak genoeg te zien in de televisiejournaals. De beelden spreken daarbij voor zich. Vanuit de helikopter houden ze een voertuig in de gaten waarna de politie op de grond gewaarschuwd wordt.

   1. Jahaaaa…maar dat is heel iets anders dan wat in het stukje staat. Dat soort gecoördineerde lucht- grondacties zijn al zo oud als sinds er vliegtuigen en helicopters bestaan. Waarom hebben alle geldtransportauto’s (en waarschijnlijk ook wel andere “gewichtige” transportwagens) van die grote cijfers op hun dak? Niet voor de voetgangers, maar voor de luchtopsporing. U suggereert echter duidelijk dat vanuit helicopters alles gezien kan worden wat IN de auto gebeurt. Nou, ok, alleen bij open cabriolets dan, anders echt niet. Maar dat alziend oog is natuurlijk wel de natte droom van Big Brother. En sommige technologische ontwikkelingen komen daar gevaarlijk dicht bij in de buurt.
    PS: sommige mensen op Facebook en Twitter en hoe die troep heet, schijnen het ook heerlijk te vinden om zichzelf zo zichtbaar mogelijk te maken, liefst 24/7. Helicopters overbodig.

    1. Eh … Wt dacht je van de voorruit, je ziet de beelden regelmatig voorbij komen in de tv journaals in Spanje

     1. Zelden of nooit geeft de redactie van Spanje Vandaag commentaar. Nu wel.
      Commentaar op het commentaar van een betweter. Spanje Vandaag gebruik je verstand en laat dat soort lui maar kletsen. Verspilde energie.

     2. klopt, we gaan niet overal antworod op geven … dat hoeft ook niet, het is leuker om een discussie te volgen van lezers, daarom bestaan die commentaren (en natuurlijk om altijd weer over de D en T te schrijven haha)

     3. Ik zal er eens op letten, maar omdat alle journaals tegenwoordig staatsmedia zijn, kijk ik daar niet naar. Ik blijf geloven dat dit geënsceneerde filmpjes zijn om het publiek te intimideren. Al die opsporings- en vervolgingsberichten berusten voor minstens 80 % op bluf. Hier op het eiland vliegen helicopters vrijwel uitsluitend boven de oceaan. Daar is niet zo veel autoverkeer, hoewel Spanjaarden een groot talent voor het beroep van stratenmaker op zee hebben.

  2. Op YouTube kun je ook video’s zien hierover.
   Zie: https://youtu.be/BCtQvZ3bfBU
   De rijkspolitie oftewel GUARDIA CIVIL voert deze controles uit
   Naast helikopters hebben ze ook vliegtuigen, snelle auto’s, speedboten en motoren.

 13. Ik dacht dat op smalle wegen 2 verkeersdriehoeken verplicht zijn: 1 voor en 1 achter een voertuig met pech.

  1. Ja klopt lees ik hier ook niets over.Twee gevarendriehoeken moeten in de auto liggen en een kopie van jouw verzekeringsbewijs.

 14. Heb onlangs ook gelezen dat harde muziek met het raam open
  Tijdens het tanken op het benzinestation ook beboet wordt.

 15. En aangezien Spanjaarden zeer consequent voor je stoppen bij een zebrapad, zelfs als je er vanaf de stoep alleen maar naar kijkt, neem ik aan dat het niet voor laten gaan van een overstekende voetganger op een zebrapad ook streng wordt bestraft…

 16. Het is in Spanje niet toegestaan bij een benzinestation of dergelijk voor te sorteren tegen de as van de weg. je moet doorrijden en waar je kan keren, zodat je het benzinestation aan de rechterkant van de weg kan benaderen. Ook is het voor brildragers verplicht een reserve bril bij je te hebben.

 17. Graag wat extra aandacht voor het onderdeel fiets:
  Als je fietsen meeneemt achter op je auto is een rood-wit gestreepte plaat verplicht
  En het kan niet vaak genoeg worden gezegd: bij het inhalen van fietsers 1,5m afstand houden, je mag (moet) zelfs over de doorgetrokken middenlijn heen om fietser te passeren!!!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken