skip to Main Content

De “pago extra” of de vakantiegeld betaling in juni in Spanje

De “pago extra” of de vakantiegeld betaling in juni in Spanje

123RF

MADRID – In de tweede week van juni en in sommige uitzonderingen de tweede week van juli krijgt het merendeel van de Spaanse arbeiders de “pago extra” uitbetaald. Dit is een recht voor alle werknemers en iets wat al sinds 1947 in de Spaanse wet geregeld is. In Spanje was dat vroeger één extra week aan loon maar tegenwoordig is dit een maandloon.

Het is voor de meeste werkers in Spanje een hele verademing als ze in de tweede week van juni de extra betaling of vakantiegeld krijgen uitbetaald. Of dit geld tegenwoordig wel voor een vakantie gebruikt wordt is nog maar de vraag maar het extra loon is welkom.

De “pago extra” werd in Spanje ingevoerd in 1947 ten tijde van de regeerjaren van Franco. In de tijd van het “Franquismo” werd de extra betaling echter “la paga del 18 de julio” genoemd, een datum waarmee men verwees naar de datum van de staatsgreep in 1936. In de jaren van Franco ging het echter om een extra betaling die gelijkstond aan een week loon.

Tegenwoordig is het in Spanje wettelijk geregeld dat de “pago extra” gelijkstaat aan een maand loon ofwel 30 dagen loon, ter waarde van het maandloon wat een werknemer ontvangt en wat in principe nooit minder mag zijn dan het wettelijk vastgestelde minimumloon.

De hoogte van de vakantiegeld betaling is echter via cao’s en collectieve arbeidsafspraken via vakbonden geregeld in Spanje. Er kunnen dus uitzonderingen zijn op de algemeen geldende regel. In sommige gevallen kan afgesproken worden dat de “pago extra” elke maand gedeeltelijk betaald wordt.

Spanje heeft twee extra betalingen, een rond de Kersttijd (pago extra de navidad) tussen 20 en 25 december en een in de tweede week van juni of in sommige gevallen de tweede week van juli (pago extra de verano).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Lang niet iedereen ontvangt een “paga extra”; dat varieert namelijk per bedrijf. Je kunt 12 salarisen ontvangen, 14, 15, 16 of 18. Uiteindelijk gaat het er dus gewoon om wat je per jaar ontvangt. Aangezien de salarissen gemiddeld laag zijn, zijn de extra uitbetalingen in veel gezinnen erg welkom voor de vakanties en de Kerstcadeau’s.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken