skip to Main Content
IJsland heeft zich vergist met Chikungunya-virus besmetting in Alicante
123rf

IJsland heeft zich vergist met Chikungunya-virus besmetting in Alicante

ALICANTE – Tien dagen geleden kwam het nieuws naar buiten dat er drie IJslandse toeristen die tussen 17 en 31 mei op vakantie waren in de stad Alicante besmet waren geraakt met het Chikungunya-virus. Dit virus hadden de toeristen waarschijnlijk opgelopen na de beten van een tijgermug. Er werd meteen groot alarm geslagen maar nu blijkt dat de IJslandse specialisten zich vergist hebben en dat er geen sprake is van een besmetting.

Door een technische fout in een laboratorium in IJsland werden de drie toeristen die ziek werden na een bezoek aan Alicante niet goed gediagnosticeerd en waren het drie ‘valse positieven’ (falsos positivos) van het Chikungunya-virus. Vanuit IJsland meldde men dat er zowel menselijke als technische fouten gemaakt kunnen worden bij het vaststellen van ziektes en virussen. In dit geval bleek het om een technische fout te gaan wat meteen aan de Spaanse autoriteiten werd medegedeeld.

Besmetting

Volgens de berichtgeving van 15 juni waren er drie IJslandse toeristen van eenzelfde gezin besmet geraakt met het Chikungunya-virus. Het ging om een 37-jarige moeder die na terugkomst van de vakantie in Alicante in haar stad Reykjavik (IJsland) opgenomen werd in het ziekenhuis en positief getest werd op het Chikungunya-virus maar negatief voor de zika en dengue-virussen.

Een van haar zussen en haar 5-jarige zoon hadden vergelijkbare symptomen en ook zij werden positief getest op het Chikungunya-virus. Een andere zus die in Noorwegen woont kon toen eventueel ook besmet zijn geraakt maar dat werd niet bevestigd.

Virus

Het chikungunya-virus (CHIKV) is een virus dat de ziekte chikungunya veroorzaakt met milde koorts en gewrichtspijnen als gevolg. Normaal is de ziekte niet dodelijk voor de mens maar kan men last hebben van de volgende symptomen: plotseling ontstaan van koorts, rillingen, conjunctivitis, rugpijn, hoofdpijn en/of ernstige artralgie (treft vooral polsen, knieën, enkels en kleine gewrichten ledematen).

Het virus kan overgedragen worden door een muggensteek van de Aedes aegypti-mug (Denguemug) en door de Aedes albopictus (Aziatische tijgermug) die op veel plaatsen voorkomt in de provincie Alicante en in de autonome regio Valencia.

Tijgermuggen

Op onderstaande kaart is te zien waar de tijgermug of ‘mosquito tigre’ gesignaleerd is in de provincies Valencia en Alicante. Klik HIER voor een eerder geplaatst (Spaans) artikel over de tijgermug in de regio Valencia met daarbij een lijst van steden en dorpen waar in de provincie Alicante de tijgermug is gesignaleerd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Volgens de dokter:
    Vals positief mag. Dan is een test niet heel specifiek. Dus verder uitzoeken/specificeren!
    Vals negatief is veel gevaarlijker. Dat komt regelmatig voor als men een (té) specifieke test gebruikt.

  2. De tijgermug bevind zich niet alleen in Alicante, maar ook in Malaga, en in mijn geval in Estepona. Afgelopen jaren ben ik herhaaldelijk gestoken, soms wel 4 x op een avond.

    1. Volledig correct opgemerkt van deze lezer, spijtig dat hij in deze ene zin een joekel van een grammaticale fout schrijft : ik vind is met “d” en nooit met “dt”.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken