skip to Main Content
Na een vertraging van 20 jaar eindelijk met de hogesnelheidstrein naar Granada
Archieffoto

Na een vertraging van 20 jaar eindelijk met de hogesnelheidstrein naar Granada

GRANADA – Eindelijk is het deze woensdag 25 juni dan zover en zal de eerste hogesnelheidstrein tussen Madrid en Granada gaan rijden. Een van de passagiers aan boord die de 538 km zal rijden is de interim premier Pedro Sánchez die samen met de minister van ontwikkelingszaken José Luis Ábalos van Madrid naar Granada zal reizen. 

In feite gaat het om het traject Antequera-Granada dat nu voor het eerst in gebruik wordt genomen maar waardoor het mogelijk is om een AVE hogesnelheidstrein verbinding tussen Granada, Madrid en Barcelona met de daartussen liggende stations te creëren. Mocht je dus enkele dagen op vakantie zijn in Barcelona of Madrid dan is het nu ook mogelijk om het Alhambra in Granada te bezoeken.

De AVE hogesnelheidstrein die de hoofdstad van Spanje Madrid en de Catalaanse stad Barcelona met Granada verbindt, gaat na een 20-jarige vertraging op 26 juni (voor het publiek) eindelijk rijden. Vanaf die datum zal voor velen de droom werkelijkheid worden en is het mogelijk om van de AVE gebruik te maken om de stad Granada te bezoeken en natuurlijk vanuit Granada naar de rest van Spanje te reizen.

Dat geldt dan voorlopig alleen voor de routes Madrid-Granada en Barcelona-Granada (via Madrid) met de daarbij horende tussenstops en vice versa van Granada naar Madrid/Barcelona.

Prijzen en reisduur

Het zullen niet de goedkoopste reizen zijn waarbij de prijzen voor de toeristenklasse tussen de 118 (turista) en 199 (turista plus) euro liggen voor treinreizen tussen Barcelona en Granada en rond de 80 (turista) euro voor de verbinding tussen Granada en Madrid.

De reis tussen Barcelona en Granada en vice versa duurt 6 uur en 25 minuten. De reis van Madrid naar Granada en vice versa duurt 3 uur of 3 uur en en 20 minuten afhankelijk van het tijdstip.

Tot nu toe was er al een verbinding mogelijk tussen Madrid/Barcelona en Granada maar dat gebeurde met de AVE trein tot het station in Antequera om vanaf daar verder te reizen met een bus. De nieuwe verbinding tussen Granada en Antequera zorgt er nu voor dat de steden Madrid en Barcelona direct door de trein verbonden zijn en de reistijd één uur korter zal zijn.

Tijden

Hieronder plaatsen we de tijden zoals we die in de regionale krant van Granada hebben gevonden. Deze kunnen nog wijzigen of uitgebreid worden bij succes.

Granada – Madrid (elke dag)

 • Vertrek Granada om 07.10 uur met aankomst in Madrid om 10.29 uur.
 • Vertrek Granada om 15.00 uur met aankomst in Madrid om 18.05 uur.
 • Vertrek Granada om 19.08 uur met aankomst in Madrid om 22.32 uur.

Madrid – Granada

 • Vertrek Madrid om 07.20 uur met aankomst in Granada om 10.42 uur (maandag-vrijdag).
 • Vertrek Madrid om 07.35 uur met aankomst in Granada om 10.57 uur (zaterdag en zondag).
 • Vertrek Madrid om 14.35 uur met aankomst in Granada om 17.42 uur (elke dag).
 • Vertrek Madrid om 19.35 uur met aankomst in Granada om 22.54 uur (elke dag).

Granada – Barcelona (elke dag)

 • Vertrek Granada om 15.35 uur met aankomst in Granada om 22.00 uur.

Barcelona – Granada (elke dag)

 • Vertrek Barcelona om 06.50 uur met aankomst in Granada om 13.15 uur.

Tussenstops

De treinen hebben als beginpunt Madrid of Barcelona en als eindpunt Granada of andersom. Er zijn natuurlijk ook tussenstations waar de AVE stopt.

In het geval van Barcelona stopt de hogesnelheidstrein ook in Tarragona (Camp), Lerida, Zaragoza, Córdoba, Puente Genil en Antequera voordat de trein in Granada arriveert (en vice versa). Dat is hier te zien.

De reis van Madrid met de daarbij horende tussenstops is op die website echter nog niet te zien op dit moment.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
 1. Dus het is gewoon de oude spoorlijn die in 1992 openging voor de expo in Sevilla later in Cordoba een aftakking kreeg naar Malaga . Waar nu dus bij Antequera een aftakking is gemaakt naar Granada . begrijp ik hier uit .Dat is dus omrijden. Madrid Barcelona is 619 km daar doet de trein 3 uur en 2 minuten over . Madrid -Granada is 420 Km en daar doet de trein 3uur en 15 minuten over Er wordt bijna 200 km omgereden.

 2. Geen echte concurent voor het vliegtuig. Wij vliegen van Granada naar Barcelona in 1,5 uur voor nog geen 100eu.
  Dan missen we natuurlijk wel het uitzicht dat de trein wel biedt.

 3. Oei, ik heb 1 dag niet geleefd.
  Dacht dat het pas dinsdag was vandaag, de 25st.
  Spanje is z’n tijd altijd vooruit geweest.

  1. Volgens mij is interim-premier tijdens overgang van de ene na de andere regering.
   demissionair premier Is iemand die een nieuwe regering mag gaan vormen.
   Dus als hij rond is met het vormen is het gewoon Premier

 4. Nice! Die ga ik zeker een keertje proberen.

  Alleen @redactie: Het is of vandaag dinsdag 25 juni, of woensdag de 26e 😉

  Eindelijk is het deze woensdag 25 juni dan zover en zal de eerste 

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken