menu: rubrieken, zoeken & meer

Reizen uit en naar Nederland en/of Spanje vanaf 1 juli met het digitale EU-Covid certificaat

Reizen uit en naar Nederland vanaf 1 juli met het digitale EU-Covid certificaat
Beeld: 123rf (aangepast)

Reizen uit en naar Nederland en/of Spanje vanaf 1 juli met het digitale EU-Covid certificaat

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het reizen vanuit Nederland naar bijvoorbeeld Spanje of vanuit Spanje naar Nederland zal vanaf 1 juli anders worden. Dat heeft alles te maken met de invoering van het digitale EU-Covid certificaat dat in Nederland het Digitaal Corona Certificaat (DCC) wordt genoemd. Met dit Europese bewijs is het makkelijker om binnen de Europese Unie te reizen tijdens de corona-pandemie.

Daarom worden enkele belangrijke corona-eisen voor het reizen ook in Nederland aangepast. Zo komt het dringend advies voor thuisquarantaine te vervallen, kunnen volledig gevaccineerde personen zonder coronatests reizen en mag je naast de inmiddels bekende PCR-test ook met een negatief antigeentest uitslag reizen.

Het digitale EU-Covid certifcaat is in Nederland sinds donderdag 24 juni via de CoronaCheck-app voor smartphone aan te maken waarna deze gebruikt kan worden (deze kan ook uitgeprint worden). Meer informatie hierover lees je HIER op de website van Rijksoverheid.nl.

Kleurcodes en reisadvies

De kleurcode van het vasteland van Spanje is ORANJE. De kleurcode van de Balearen (Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera) en Canarische eilanden (Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Graciosa, La Gomera, La Palma en el Hierro) is GEEL. Als je uit een land, gebied of regio reist met een GROEN of GEEL reisadvies, hoef je geen testuitslag, herstelbewijs of vaccinatiebewijs te tonen maar dat moet wel als je uit een ORANJE land, gebied of regio komt. Bron: Nederlandwereldwijd.nl/Spanje

Spanje naar Nederland

Voor inkomende reizigers naar Nederland geldt vanaf 1 juli het volgende:

Thuisquarantaine
Dringend advies tot thuisquarantaine voor hoogrisicogebieden vervalt vanaf 1 juli voor Europese reizigers in bezit van een negatieve testuitslag, een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs, dit geldt dus ook voor reizigers met een digitaal EU-Covid certificaat. Voor niet EU-burgers geldt dit wanneer zij met een negatieve testuitslag of een vaccinatiebewijs van buiten de EU naar Nederland reizen. Een herstelbewijs geldt voor deze reizigers niet als alternatief voor het dringend advies tot thuisquarantaine. 

Antigeentest
Naast een verplichte negatieve NAAT (PCR)-testuitslag (max 72 uur oud bij aankomst in Nederland) mag u ook een met een negatieve antigeentestuitslag naar Nederland reizen. Deze test mag maximaal 48 uur voor aankomst in Nederland zijn afgenomen, dit mag geen zelftest zijn. Dit geldt voor alle hoogrisicogebieden en zeer hoogrisicogebieden. De testverplichting is voor kinderen vanaf 12 jaar.

Vaccinatiebewijs
Een NAAT (PCR)- of antigeentestuitslag is vanaf 1 juli niet langer nodig voor reizigers binnen de EU die een vaccinatiebewijs of herstelbewijs hebben (bijvoorbeeld in het digitaal EU-Covid certificaat). Als je uit een land reist met een groen of geel reisadvies, hoef je geen testuitslag, herstelbewijs of vaccinatiebewijs te tonen. Voor niet-EU reizigers is een testuitslag niet langer nodig wanneer zij een vaccinatiebewijs hebben. Een herstelbewijs geldt voor deze reizigers niet als alternatief voor een testuitslag.

Nederland naar Spanje

Voor uitgaande reizigers uit Nederland naar o.a. Spanje geldt sinds 7 juni:

Er geldt geen thuisquarantaine plicht in Spanje voor reizigers uit de Europese Unie.

Het laten zien van één van de volgende 3 documenten is sinds 7 juni verplicht voor reizigers uit Nederland (met elk vervoermiddel, dus ook eigen vervoer) vanaf 12 jaar of ouder:

Vaccinatiebewijs
Een COVID-19 vaccinatiecertificaat/bewijs van vaccinatie. Dit document moet zijn opgesteld in de Spaanse, Engelse, Franse of Duitse taal of voorzien zijn van een officiële vertaling. De vaccinatie moet minimaal 14 dagen voor aankomst zijn afgenomen. Op het certificaat of bewijs moet in ieder geval staan: naam, data vaccinaties, type vaccin, het LOT nummer, land waar vaccinatie is gezet, contactgegevens van de vaccinerende instantie en contactgegeven van de uitgevende instantie van dit certficaat of bewijs.

Testbewijs
Een negatieve PCR-test (NAAT) die moet zijn afgenomen binnen 72 uur voor aankomst (sinds woensdag 14 juli) of antigeentest (Rapid Antigent Test) die moet zijn afgenomen binnen 48 uur voor aankomst. Op het mee te nemen certificaat van de negatieve PCR-test moeten in ieder geval staan: naam, nummer reisdocument, contactgegevens testinstituut, type test, tijdstip en datum test en negatief resultaat. Testresultaten moeten in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn.

Herstelbewijs
Een bewijs van herstel van COVID-19. Als u hersteld bent van COVID-19 dan kunt u Spanje inreizen met een bewijs van herstel. Dit document moet minimaal 11 dagen na de eerste positieve NAAT-test zijn afgegeven en maximaal 180 dagen. Het document moet door een autoriteit of medische instantie zijn opgesteld. Er moet in staan: naam, datum van de eerste positieve NAAT-test, type NAAT-test en land van afgifte.

Gezondheidsformulier
Reizigers die met het vliegtuig of de boot komen, moeten bij binnenkomst ook (de QR-code van) een ingevuld “Health Control Form” kunnen laten zien. Dit is in te vullen via een speciale website van de Spaanse regering  of met de App SpTH (SpainTravelHealth).

Bronnen: de informatie in dit artikel is grotendeels afkomstig van de website Rijksoverheid.nl en Nederlandwereldwijd.nl.