skip to Main Content
Balearen als derde Spaanse deelstaat stierenvecht vrij

Balearen als derde Spaanse deelstaat stierenvecht vrij

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

PALMA – De Balearen is de derde Spaanse deelstaat die het stierenvechten niet langer toestaat. Op maandag 24 juli vond een historische stemming plaats in Palma de Mallorca. Het stierenvechten op zich is niet verboden, maar zo gereguleerd dat het onuitvoerbaar wordt. De Nederlandse organisatie Comité Anti Stierenvechten heeft, samen met AnimaNaturalis en met steun van Humane Society International, jarenlang gewerkt aan het einde van het stierenvechten op de Balearen in de campagne Mallorca Sense Sang (Mallorca zonder Bloed).

Het wetsvoorstel van de politieke partijen PSIB, Més per Mallorca en Podemos werd aangenomen met 33 stemmen voor, 19 tegen en 2 onthoudingen. Het houden van stierengevechten wordt niet verboden, wel het doden of verwonden van de stier, net zoals de aanwezigheid van paarden tijdens stierengevechten. Verder zullen de stierenvechters onderworpen moeten worden aan een dopingtest. Ook wordt de toegang van minderjarigen (18 jaar) tot stierengevechten verboden. De stieren moeten afkomstig zijn uit veehouderijen uit de buurt, om te voorkomen dat ze lang onderweg zijn, het liefst van de Balearen zelf.

Marius Kolff, directeur van het Comité Anti Stierenvechten, vanuit Palma de Mallorca: “Hier is een enorme stap gezet in de strijd tegen onrecht in de wereld. Met de beëindiging van de stierenvechten op de Balearen valt het doek tegen deze gruwelijkheden in de 3e deelstaat in Spanje! Een voorbeeld niet alleen voor andere zoals Galicië of Baskenland, maar voor de hele strijd tegen onrecht dat mensen de dieren aan doen in de hele wereld. Ik ben blij, heel blij!”

Verbod in Catalonië

In 2016 besloot het Spaanse Constitutionele Hof dat deelstaten het stierenvechten niet mogen verbieden. Dit naar aanleiding van het verbod op het stierenvechten in Catalonië sinds 2012. De Canarische Eilanden werd stierenvechtvrij in 1991. Hierdoor is een absoluut verbod op het stierenvechten op de Balearen niet mogelijk, maar met bepaalde voorwaarden zijn ze nu onuitvoerbaar. Hiermee verdwijnt het stierenvechten, zoals we het kennen, voorgoed op de Balearen, de Canarische Eilanden en Catalonië.

Mallorca Sense Sang

Door de campagne “Mallorca Sense Sang” (Mallorca zonder bloed), van CAS International en AnimaNaturalis, ondersteund door HSI, hebben zich 30 gemeenten op het Spaanse eiland Mallorca tegen het stierenvechten verklaard. Meer dan 360.000 handtekeningen werden verzameld tijdens deze campagne. Een ander succes van de campagne is dat Palma, de hoofdstad van de Spaanse autonome eilandengroep de Balearen, zich in 2015 uitsprak tegen het stierenvechten. De campagne kon rekenen op een brede steun vanuit de bevolking op de Balearen.

Subsidies

Geschat wordt dat er in Spanje in totaal 629 miljoen euro aan subsidiegeld bij het stierenvechten terecht komt. 130 miljoen zou afkomstig zijn van landbouwsubsidies vanuit de Europese Unie. Daarnaast wil de meerderheid van de Spanjaarden geen stierengevechten meer in hun land. De interesse in dit soort evenementen daalt jaarlijks. Volgens het Ministerie van Cultuur van Spanje gaat jaarlijks 6,9% van de Spanjaarden naar een stierengevecht.

Bron: Persbericht www.cas-international.org

Anders

Dit artikel is aangeleverd en aangepast door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 14 reacties
 1. sorry redactie, had inderdaad “economie” erbij moeten vermelden
  dan kunnen we daar ook nog aan toevoegen “veel leute en plezier” of niet?
  gr chris

 2. Ja, tradities…. Spanje is niet in staat om een deftige nationale dierenbeschermingswet te doen stemmen, maar wel om in 2016 (!) stierengevechten te beschermen op nationaal niveau!
  Ben blij voor de positieve noot, idd, maar zielig toch hoe Spanje op vele vlakken “tercermundista” blijft,… Mooi land en zonnig maar bepaalde tradities zijn een serieuze schaduw,…
  “La grandeza de una nación y su progreso moral pueden ser juzgados según la forma en que tratan a sus animales” Mahatma Gandhi, de nagel op de kop!

  1. Inderdaad Stef, deze uitspraak heb ik op mijn FB pagina staan, dit omdat ik betrokken ben bij het dierenwelzijn hier in Spanje.

   Er is hier nog veel dierenleed, elke 4 minuten wordt er een dier (hetzij hond, kat of welk dier dan ook) buiten de deur gegooid de straat op, naar een asiel gebracht, dodingssstation of “gewoon” afgemaakt. Inderdaad nog steeds een 3e wereldland

 3. Weet de blije reacties wel hoe kippen en varkens in Nederland worden behandelt.
  Deze stieren hebben voor die tijd een beter leven gehad dan de varkens in Nederland.
  Wat zal dus erger wezen een paar maanden een ondierlijk bestaan of binnen een half uur het loodje leggen op een brute manier.
  En wat te denken van de mensen die op Bali saté eten van honden vlees. Wat men niet weet wat niet deert .
  Hij die zonder zonde is gooien de eerste steen, dus er wordt gewoon nooit gegooid

  1. Harm, ik denk niet dat je moet, wel niets moet natuurlijk, vergelijken, elk dierenleed
   moet vermeden worden, waar dan ook.

  2. Je hebt helemaal gelijk, in Nederland zijn ook eendenfokkerijen waarbij de eenden worden vetgemest en 6 weken na uit het ei kruipen worden geslacht helaas….daarnaast wat te denken van ganzenboeren (ook in Duitsland) die gekortwiekte ganzen binnen korte tijd op een hele nare manier (met trechter in de snavel) volproppen met allerlei zaken voor de zogenaamd exclusieve “foi grass”.
   Er valt nog veel te verbeteren voor de dieren, maar ieder verbetering is er één, dus laten we blij zijn met het onmogelijk maken van stierengevechten op de Balearen.

  3. Het is natuurlijk niet zo dat het ene het andere uitsluit. Maar om te zeggen dat de stier een redelijk goed leven heeft gehad en daarom alsnog gemarteld en vermoord mag worden. Echt niet!

  4. Harm, het gaat er ook om dat het stierenvechten gebeurt in een arena waar duizenden mensen kunnen komen kijken, én het wordt op TV uitgezonden. Wat denk je dat hiervan de impact is op het respect van mensen voor dieren? Laten we de dieren met zijn allen maar toetakelen? Wat denk je dat kinderen hiervan meedragen?

  5. Harm, het gaat er ook om dat het stierenvechten gebeurt in een arena waar duizenden mensen kunnen komen kijken, én het wordt op TV uitgezonden. Wat denk je dat hiervan de impact is op het respect van mensen voor dieren? Laten we de dieren met zijn allen maar toetakelen? Wat denk je dat kinderen hiervan meedragen?
   Het onmogelijk maken van de stierengevechten is absoluut een stap in de goede richting !!

 4. Alle leed is nog niet voorbij, maar deze positieve noot maakt mij toch al blij.
  Moesten nu eens alle mensen er geen interesse meer in hebben zou het leed meteen verdwijnen, maar weet dat dit , spijtig genoeg, een naïef idee is.

 5. Dit is blij nieuws,dit is een”folklore” die niet meer van deze tijd is.

 6. ´t zijn er nog 6,9 % te veel die gaan kijken
  hopelijk is het binnen een aanzienlijke termijn 0%
  dan is dit dierenleed alvast gedaan maar ja…..die tradities he

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken