skip to Main Content
Het fake news of foute informatie van Catalaanse separatisten omtrent de autorijder in Vic
El Confidencial

Het fake news of foute informatie van Catalaanse separatisten omtrent de autorijder in Vic

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Het fake news of foute informatie van Catalaanse separatisten omtrent de autorijder in Vic

El Confidencial

BARCELONA – Afgelopen zondag reed een man met zijn auto het hoofdplein van de stad Vic nabij Barcelona op en reed hij tientallen gele houten kruisen omver die daar geplaatst waren door separatisten die zo demonstreren tegen het gevangen zetten van de “politieke gevangenen” ofwel de politici die gevangen zijn gezet vanwege hun betrokkenheid bij het Catalaanse proces. Het duurde niet lang na dit voorval in Vic of de sociale media deden hun werk waarbij veel valse en onjuiste informatie werd verspreid.

Het is niet de eerste keer en het zal waarschijnlijk ook niet de laatste keer zijn, het verspreiden van vals nieuws op de sociale media. In dit geval gaat het om de informatie die door sommige separatisten verspreid werd en wat blijkt niet correct te zijn (al had het ook andersom kunnen zijn).

Feit is dat de man die met zijn auto het plein van Vic opreed dat niet deed vanwege anti-separatistische en politieke gedachten maar omdat hij ziek is. Dat bevestigde zijn advocaat direct na het voorval en is de dag erna bevestigd bij de politie, die de automobilist al kende vanwege eerdere problemen die veroorzaakt werden door zijn psychische problemen. Op de dag van het voorval had de man zijn medicijnen niet genomen en is hij, bewust of onbewust, het plein in Vic opgereden.

De burgemeester van Vic was een van de eersten die op Twitter meldde dat ze deze anti-Catalaanse actie afkeurde en de man voor het gerecht wilde slepen vanwege het aanvallen van de vrijheid van meningsuiting.

UPDATE: Burgemeester Anna Erra van Vic heeft nu gezegd dat het om een losstaand incident gaat wat niets met een politieke gedachte te maken heeft aangezien de 51-jarige chauffeur geen lid is van een politieke formatie of groepering.

Later werd op de sociale media de kentekenplaat, naam van de man, adres en telefoonnummer geplaatst door Anonymous Catalonia, informatie wat in principe alleen achterhaald kan worden door de politie. Het duurde op internet niet lang of er werd al over wraak geschreven en men zou bij de man langs gaan om verhaal te halen.

Niet veel later verscheen er ook een foto op Twitter van de autorijder waarbij men zelfs wist te schrijven dat het nota bene om een militair van het Spaanse leger gaat. Het feit dat het om een militair zou gaan en er geschreven werd over haat jegens de Catalanen zorgde ervoor dat de foto van de man in rap tempo gedeeld werd.

Met name dat laatste nieuws werd dus snel verspreid op internet waarbij ook de man op de foto zichzelf herkende. Het blijkt om iemand te gaan die in Valencia woont en niets met dit voorval te maken heeft. Degene die de foto van de Valenciaan verspreid heeft deed dat doelbewust omdat het om een militair ging of beging een fout. In dat laatste geval kan men excuses aanbieden, iets wat nog niet gebeurd is.

Naast het feit dat er foute informatie is verspreid over de dader van deze zogenaamde actie tegen het catalanisme en de separatisten, is de houding van de politici zoals die van de in principe neutrale burgemeester van Vic maar ook die van de in principe neutrale regiopremier Quim Torra ook verkeerd geweest waarbij men te snel heeft geoordeeld zonder de feiten te kennen. Ook zij hebben nog geen excuses aangeboden voor hun te snelle foute reactie.

Een van de belangrijkste feiten is dat het niet om een politieke actie ging maar om een actie van iemand die op dat moment niet goed bij zijn hoofd was en gelukkig alleen houten kruisen omver heeft gereden en geen mensen.

Er is nog geen reactie op de nieuwe feiten gekomen van de personen die onterecht een psychische patiënt en een man uit Valencia voor van alles en nog wat hebben uitgemaakt. Velen zullen waarschijnlijk vol blijven houden bij hun verhaal en hetgeen wat de krant El Confidencial schrijft afdoen als fake news propaganda en leugens van de fascisten. Wat is nu de waarheid en wat niet?

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken