skip to Main Content
Nederlandse Honorair consul in Barcelona loopt weg bij toespraak regiopremier Catalonië
Cronica Global

Nederlandse Honorair consul in Barcelona loopt weg bij toespraak regiopremier Catalonië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Honorair consul loopt weg bij toespraak regiopremier

Cronica Global

BARCELONA – De Nederlandse honorair consul in Barcelona Dirk Kremer is na het horen van een toespraak van de Catalaanse regiopremier Quim Torra bij een bijeenkomst met diverse consuls van andere landen opgestapt nadat Torra sprak over de “repressie” van de Spaanse staat in Catalonië.

Het voorval deed zich voor bij een bijeenkomst in de Sant Jordi hal van het Catalaanse gebouw van de Generalitat. Quim Torra verzekerde de aanwezige diplomaten dat de democratie in Catalonië in gevaar is door de repressie van de Spaanse staat. Niet alleen worden er eervolle en vreedzame democraten in de gevangenis opgesloten, de Catalanen leven ook in een staat waar men vervolgd wordt vanwege de vrijheid van meningsuiting, aldus Torra.

Bij het horen van die woorden stapte Dirk Kremer, de Nederlandse honorair consul in Barcelona en voormalig voorzitter van de Kring Nederlands Bedrijfsleven in Barcelona, op en verliet hij de bijeenkomst. Dirk Kremer heeft al eerder kritiek geuit op het “proces” in Catalonië.

Quim Torra vervolgde echter zijn toespraak terwijl ook andere consuls met enig ongeloof luisterden. De Catalaanse regiopremier ging echter gewoon door en wist te melden dat hij erop vertrouwt dat de consuls in Barcelona het concept van een Catalaanse republiek als synoniem aan vrijheid zullen verdedigen.

De Nederlandse diplomaat was de enige die de hal verliet tijdens de toespraak terwijl de overige aanwezige consuls tot het einde van de toespraak van Torra bleven. De Britse consul heeft echter na afloop wel diverse kritische vragen gesteld aan Ernest Maragall, de regiominister van Buitenlandse Zaken.

Het incident vond plaats tijdens de jaarlijkse bijeenkomst tussen de Catalaanse regiopremier en het consulaire corps in Catalonië, bestaande uit meer dan 90 diplomaten.

Voor Torra mag het opstappen van de Nederlandse diplomaat echter niets vreemds zijn want de regiopremier deed dat ook al eens. Dat gebeurde in juni tijdens een toespraak van de Spaanse ambassadeur Pedro Morenés in Washington toen Quim Torra al schreeuwend en zingend de zaal verliet nadat de Spaanse diplomaat kritisch was over de woorden en leugens van Torra die eerder een toespraak had gegegeven.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 48 reacties
 1. Nederland heeft er een paar honderd jaar over gedaan om een “democratie” te worden.
  Spanje is nog geen 50 jaar van de dictator Franco af, dus denken we nou echt dat daar een democratie heerst. Ik heb al meer dan 15 jaar een huis in Catalonie, de laatste paar jaar is er geen moer meer aan, als je maar enig ander geluid laat horen dan pro catalaans, dan wordt je al niet meer gepruimd. in 1998 kwam ik voor het eerst in Catalonie, het leek net alsof ik Friesland binnen reedt met al die dubbele naamborden, dus wat nou onderdrukt. Vandaag de dag is Calataans op school de voertaal in catalonie en beseffen al die ouders niet dat hun kinderen opgroeien in een provincie met een taal waar ze buiten Catalonie geen moer aan hebben. Ik zie jonge mensen extremistisch zijn terwijl ze de tijd van Franco niet hebben meegemaakt en ieder tegengeluid bestempelen als facisme. Ik hoop oprecht dat men tot bezinning komt.

  1. Helemaal waar Marco, er is weliswaar democratie, maar men weet nog steeds niet wat dat betekent en de omgang daarmee is teleurstellend.
   Iedereen trekt hier zijn eigen plan en het besluit van een meerderheid lappen ze aan hun laars.

 2. bij het lezen van al het geschrijf over de ere-consul, lijkt het mij nuttig dat
  – men de artikelen 143 tot en met 151 van de Spaanse Grondwet op naleest. De bevoegdheden van de autonome regio’s gaan wel ver, toegegeven niet alles is bij grondwet geregeld de wetgever in deze de nationale regering heeft nog veel in de pap te brokken. Er zijn dus geen duidelijk afgelijnde competenties. Deze grondwet is zeker aan herziening toe.

  – Wie er de geschiedenis van Spanje en Catalonië kent weet dat er zeker geen eensgezindheid is tussen de Catalanen. Aan welke zijde stonden de Catalaanse industriëlen in de periode voor de Burgeroorlog en bevochten de Catalanen elkaar ook niet tijdens de burgeroorlog ?

  -En al een sociaal programma zien opduiken in ‘het proces’
  luc,
  Barcelona

 3. Een Honorair Consul moet alleen de belangen van Nederland vertegenwoordigen en moet zich onthouden van enig kritiek op wat er in het land waar hij werkt gebeurd. Hij is onwaardig Nederland nog ergens te vertegenwoordigen.

 4. Goed gedaan Ome Dirk, want tenslotte was het doel en de agenda van de bijeenkomst van de 90 consuls toch heel anders, nietwaar ?
  Op zulke bijeenkomsten wordt zonder stropdas met elkaar over vrede, veelzijdigheid, vrouwen en viagra gesproken, en onder het genot van tapas en cava consolideren de vriendschappen, nietwaar Ome Dirk ?
  En dan wordt je ineens een toespraak in je strot gedouwd waar alle 90 consuls niets mee kunnen.
  Heel goed, opstappen, mijn respect voor Dirk Kremer.

 5. Mensen, laten we hier nu niet meer van maken dan het is. Een honorair consul is niets meer dan een zakenman die in z’n vrije tijd de diplomaat uithangt omdat dat leuk staat op z’n CV. Als deze man de zaal uitloopt bij een speech, is dat enkel en alleen omdat hij denkt dat langer blijven misschien schadelijk is voor zijn zakelijke belangen. Niets meer en niets minder. Laten we daar nu vooral geen principes achter zoeken, want die heeft zo’n man helemaal niet….

 6. De Catalanen zijn door massale immigratie en langdurige kolonisatie blijkbaar niet baas in eigen huis. Dit staat ons noorderlingen ook te wachten. Links en rechts kijkt ernaar en zwijgt.
  Ik ben het helemaal eens met het beleid van centraal Europa.
  Europa (links en rechts ) moet zich diep schamen door toe te kijken bij de Catalaanse kwestie. Ik ben sterk anti Europees geworden.

 7. In plaats van een hoop prietpraat van deze en gene, inclusief verschrikkelijke verkeerde en misplaatste vergelijkingen zeg ik dat de cónsul evenals menige catalaan het recht heeft zijn mening kenbaar te maken door gewoon weg te lopen. Kan me best voorstellen in een vergadering van prietpraters die veel praten maar uiteindelijk niets zeggen. Hulde voor die man. Dat deze man nou net een Hollandse identiteit heeft en voor velen helaas geen Vlaamse geeft nou eenmaal aan dat in de vergadering van zoveel mensen er één met ballen rondloopt. (Dat is mijn mening waar ik recht op heb)

 8. Een consul moet de diverse belangen van zijn landgenoten die aanwezig zijn in de regio, verdedigen.
  Met zijn huidige houding, lijkt me dat problematisch te zijn.
  Die consul had al eer zijn ontslag moeten geven, als hij in die mate niet akkoord kan gaan met het beleid van de Catalaanse regering, èn zijn houding niet voor zich kan houden.
  Verder kan ik er nog altijd niet bij met mijn verstand, dat er in Catalonië mensen in de gevangenis zitten, omdat die aan hun medeburgers vroegen om hun politieke mening eens te uiten in de vorm van een referendum. Politieke vrijheden en vrije meningsuiting zijn dan toch maar holle woorden. Hoe anders met de referenda in Schotland, of in de UK (Brexit). Hoe anders is de reactie van Macron ivm La Nouvelle Calédonie.

  1. Nogmaals …. een referendum mag niet volgens de grondwet in Spanje. In andere landen mag dat wellicht wel maar in Spanje mag dat niet. Dus is het strafbaar. Zou dat misschien anders moeten in de grondwet? Wellicht wel maar dan wel via een politieke oplossing en niet op de manier zoals het nu gegaan is. Daarnaast hechten de Catalaanse politici zeer veel waarde aan het referendum van 1 oktober omdat ze alles daarop baseren maar helaas, nog niet de helft van de Catalaanse stemmers heeft meegedaan dus zou het niet het uitgangspunt moeten zijn. Men had het ook anders kunnen formuleren zoals een volksraadpleging ofzo maar dan zouden de Catalaanse politici niet hun hele politiek daaromheen kunnen draaien, iets wat ze dus nu wel doen.

   1. Het is erg jammer, redactie, dat zelfs mensen die al een aantal jaren in Catalonië wonen, niet in staat zijn te begrijpen wat Luc uitlegt. Het is inmiddels duidelijk dat Duitsland, België, Schotland en Zwitserland geen geweldddadige daad zien in het houden van een referendum, en dus is het te gek voor woorden dat er 9 politici in de cel zetten en 7 niet terug kunnen naar Spanje. Is het woord “repressie” onjuist als er op duizenden mensen is ingeslagen? (we hadden geluk dat Merkel Rajoy belde rond het middaguur en hem verzocht ermee te stoppen, anders waren er doden gevallen). Alle “geweld” is hier puur denkbeeldig: de Spaanse rechter Llarena heeft een lang fictiebetoog moeten schrijven waar uiteindelijk buiten Spanje niemand in gelooft. Maar alles wat de heilige Spaanse eenheid bedreigt is geweld. Deze Nederlandse consul mag wat mij betreft ander werk gaan zoeken, want wat er Catalonië speelt begrijpt hij absoluut niet.

    1. Feola, je haalt een paar dingen door elkaar. Ten eerste is een referendum in Spanje niet verboden. Een bindend referendum voor onafhankelijkheid van een regio is wel verboden. Maar weet jij ook maar een land te noemen, behalve het VK, waar volksstemmingen tot onafhankelijk toegestaan zijn? In Belgie een zelfstandig Vlaams rijk? In NL een Friese staat? Laat me niet lachen, dat zal nooit gebeuren. Men moet ophouden om dat Catalaans referendum serieus te nemen. Dat was georganiseerd door corrupte Catalaanse politici die de hete adem van de rechtbank in hun nek voelden en mbv onafhankelijkheid een vrijgeleide dachten te krijgen. Dat zaakje stinkt daar in Barcelona. Kremer had volkomen gelijk.

    2. Feola: hou je tenminste eens aan de echte feiten en niet zoals steeds fake news. Dit is hier tot in den treure reeds vele malen vermeldt. Eerstens: België? de nva zever is niet de weerklank van België. Tweedens: duizenden mensen? Er zijn welgeteld 3 mensen voor verzorging naar het ziekenhuis gemoeten. Er waren zeer veel beelden opgedoken van bloedende mensen en wat bleek? Deze waren van vorige betogingen van ekele jaren geleden. Allemaal bewezen! En, oh ja: er wordt steeds geschreven over een referendum maar iedereen met een duidelijke voorkeur voor de seps “vergeet” er ILLEGAAL voor te plaatsen, net zoals beweren dat alles wat niet in het schoentje past vd seps fictie is!

   2. Beste redactie,

    Een referendum en een volksraadpleging is precies hetzelfde… Uw commentaar slaat dus nergens op. Uw sympathie voor de repressie van de Spaanse staat van een bevolkingsgroep is compleet misplaatst in het bijzonder als democratisch verkozen politici in de gevangenis worden gestoken. Maar ja, dat mag niet verbazen vanwege een Nederlander want in Nederland sluiten ze geen politici op die de gevestigde orde bedreigen, daar schieten ze ze meteen dood.

    1. Deze politici hebben zich niet aan de wet gehouden.
     Ik denk het te weten waar u naar refereert aangaande het doodschieten van Nederlandse politici, maar kunt ubzich dan tenminste toch even verduidelijken over wie u het heeft?

  2. Ik ben het 100% met Luc eens. Zelf begrijp ik er niets van, dat een Politicus die een groot deel van de bevolking in Catalonie vertegenwoordigt, gevangen wordt gezet, Waarschijnlijk een overblijfsel uit de Franco periode. Totaal infaam en ondemocratisch vind ik dit. In een Democratie worden geschillen als volwassen mensen besproken. Ik had ook gehoopt dat dit teniet zou worden gedaan nu de PSOE aan het bewind is. Kennelijk zijn er hogere machten die dit tegenhouden.
   Kennelijk zijn er een aantal Nederlanders die de onbeschofte houding van een Honorair Consul hier durven verdedigen.

   1. Het duurde even maar ja hier komt de eerste reactie waarin wéér gerefereert wordt naar frankske.
    Ik ben het eens dat geschillen in een democratie moeten besproken worden…maar niet met fanatieke oproerkraaiers die élke wet overtreden!
    Hogere machten? Of misschien is het dan wel degelijk terecht dat dezen in de cel zitten?

  1. Helemaal mee eens, dergelijke Catalanen zijn zeer irritant en kunnen zich zelf niet beheersen. Goede zet van deze consul.

 9. Een dikke proficiatvoor de consul die eerk
  lijk voor zijn mening durft uit te komen en die de arrogante en hypocriete leugens van de Catalaanse “onafhankelijkheids”-politiekers grondig beu is.

 10. Het ligt allemaal gevoelig, dat mag duidelijk zijn. Echter we moeten alleen niet vergeten wat onze opinie creëert, en zie 2 zaken die hierin van grote invloed zijn, 1. Madrid zou meer respect moeten hebben voor de Catalaanse cultuur en gewoontes, en de Catalaanse politici moeten het volledige verhaal vertellen aan hun eigen bevolking… Catalonia als zelfstandige republiek kan helemaal geen onderdeel uitmaken van de EU, waar elke Catalaan van overtuigd is.
  Elk land in de EU heeft veto in geval van het toetreden van nieuwe leden, denken ze dan werkelijk dat Spanje dat zou toelaten..? Madrid moet zich realiseren dat de Catalanen weliswaar geen Duitsers zijn, maar wel een Spaanse regio waar harder en efficiënter gewerkt wordt als in de rest van het land, geef ze daar dan ook wat voor terug!

 11. Die Nederlandse honoraire consul moet zijn titel maar inleveren. Hij getuigt van een totaal gebrek aan respect voor het Catalaanse volk en de Catalaanse wens. Als “gast” zou hij zich volledig moeten onthouden! Heeft hij bij het uitzonderlijk hardhandige optreden van de guardia civil ook Rajoy beledigd? Zoniet, dan moet hij uitgewezen worden.

  1. Sorry, ben ik het niet mee eens want het is slechts de wens van een minderheid van het Catalaanse volk, en dat is nu juist het probleem. Nog geen 2/3 van de bevolking die mag stemmen heeft gekozen en er is geen meerderheid uitgekomen bij het referendum, ongeacht wat men er van maakt. Hij heeft niemand belediging, hij is gewoon weggelopen zonder iets te zeggen … niet zoals Torra in Amerika in juni, hij ging wel verbaal tekeer tegen de Spaanse ambassadeur in de VS.

    1. daar ging het niet over, ik had het over het referendum niet over de daarop volgende verkiezingen die dankzij een verkeerd kiessysteem gewonnen zijn door de separatisten. De grootste partij was Ciudadanos (36) en dat wil toch ook wat zeggen.

   1. Zijn houding is een diplomaat onwaardig.
    Iemand met zijn verantwoordelijkheden moet zich houden aan opvoeding, beschaving en gebruiken. Hij moet zich op zijn minst verontschuldigen voor zijn onbehouwen gedrag, anders hoepelt hij best op .

  2. Zucht, weer eentje die zo maar wat uitkraamt. Catalaanse wens??? Het is een catalaanse minderheid die niet begrijpt dat ze belazerd worden.

  3. Helemaal mee eens! Goed gesproken. Zonder enige vorm van misplaatst taalgebruik. Fijn om ook dit soort reacties te lezen. Als ik het niet eens ben met het beleid van mijn organisatie, kan ik er in mee gaan of ontslag nemen.

 12. Nederlandse consul mag best ontslagen worden.
  Financëel zelfbestuur voor Catalonië!
  Waarschijnlijk beter volledige onafhankelijkheid want Spanje beantwoord al 10 tal jaren geen enkele democratische vraag naar meer zelfbestuur.
  (Zie het zo Nederland ligt in Duitsland : de meerderheid van de Nederlanders vragen al 10 tallen jaren om zelfbestruur of onafhankelijkheid ter bescherming van cultuur, taal, economie maar zien het geld van NL naar Berlijn gaan en het komt de Nederlanders dus niet ten goede)

 13. 90 diplomaten, ééntje stapt op ! Ondiplomatieke reactie als resultaat van misplaatste verontwaardiging en Hollandse arrogantie ?

  1. Ach weer iemand die er niet tegen kan dat mensen uit NL soms nou net even iets sneller zaken zien dan hun meelopende zuiderburen Miel….en lees dit bericht even met de knipoog waarmee ik het schrijf heh AUB.

   1. Klinkt hier toch weer niet de Nederlandse (Hollandse) botte arrogantie (of moeten we zeggen de arrogante botheid?) die Vlamingen constant de bomen in jaagt. De mentaliteit van “alleen wij hebben gelijk en de rest moet zich maar aanpassen”. Openstaan voor andere meningen is soms verschrikkelijk moeilijk. Nou, ja het weze dan maar zo.

    1. Ach ach beste Hugo.
     Miel en ik kunnen wel wat van elkaar hebben en hij heeft mijn opmerking overduidelijk ingeschat zoals deze was bedoeld. Met een knipoog in onze taal, het Nederlands, houdt in dat het niet al te serieus moet genomen worden.
     Beetje jammer dat er enige uitleg nodig is, maar voor sommigen is dat dus kennelijk nodig.
     En wij kunnen dus Vlamingen bomen injagen?? Oh jee, laat de Walen dat niet horen, straks huren ze ons nog in om alle Vlamingen de bomen in te jagen en dan nemen zij de grond waarop die bomen staat over….kijk maar uit wat je wenst!

  2. ben je vergeten dat Torra precies hetzelfde heeft gedaan in Amerika in juni en met veel herrie ook nog eens.

 14. Hehe.
  Dat is tenminste een consul die begrijpt dat je niet lijdzaam moet toezien hoe de waarheid keer op keer verdraaid wordt zoals het mensen uitkomt. Hulde voor het feit dat hij tenminste een statement maakt, dat de rest rustig blijft zitten, zegt meer van de rest dan van deze man.
  Je hoeft als vertegenwoordiger van ons land echt niet alles maar te pikken en je overal maar te voor laten gebruiken.

  1. Een Honorair Consul moet alleen de belangen van Nederland vertegenwoordigen en moet zich onthouden van enig kritiek op wat er in het land waar hij werkt gebeurd. Hij is onwaardig Nederland nog ergens te vertegenwoordigen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken