skip to Main Content
De gezondste temperatuur voor een airconditioning in Spanje
123rf

De gezondste temperatuur voor een airconditioning in Spanje

MADRID – Gedurende de zomermaanden zijn er miljoenen Spanjaarden die erg blij zijn dat ze een airconditioning hebben in huis waar ze dan ook veel gebruik van zullen maken. Toch is ook niet iedereen blij met de koude temperatuur wat in veel gevallen een groot contrast is met de buitentemperatuur waardoor ziek worden niet erg moeilijk is. Maar wat is dan de beste temperatuur?

In auto’s wordt er veel gebruik van gemaakt en ook in de woningen zijn er steeds meer huishoudens die de zomermaanden binnenshuis doorbrengen met de airconditioning aan. Helaas zijn er velen die de temperatuur veel te laag zetten, net zoals in de wintermaanden de verwarming veel te hoog staat (iets dat veel voorkomt in Spanje).

Beste temperatuur

Volgens experts is de beste temperatuur om de airconditioning in te stellen tussen de 24 en 26 graden. De regel zegt dat het verschil tussen de warme buitenlucht en de koele binnenlucht niet meer mag zijn dan 12 graden. Dit is echter niet altijd te doen, zeker niet als er buitentemperaturen zijn van 42 graden of meer.

Een temperatuur van 25 graden is wellicht het beste om de “hitte” en luchtvochtigheid weg te nemen terwijl de installatie niet teveel stroom verbruikt waardoor dus ook de kosten acceptabel blijven. Gemiddeld geeft men in Spanje bij regelmatig gebruik van een airconditioning tientallen tot honderden euro’s extra uit per jaar aan elektriciteitskosten maar dat is vaak de moeite waard.

Er zijn echter veel factoren die meespelen zoals de isolatie van ramen, deuren en muren en het feit of er ramen/deuren open staan of niet. Ook de oppervlakte van de ruimte die gekoeld moet worden speelt natuurlijk een belangrijke rol bij de mogelijke extra kosten.

Helaas zijn er in Spanje ook veel winkels waar het soms ijskoud is in de zomer (en in de winter vaak bloedheet). Denk aan supermarkten (Mercadona is goed voorbeeld), kledingzaken, restaurants en bars etc. Er zit echter ook meer achter een te koude of warme temperatuur in een zaak, iets wat te maken heeft met de bestedingen van de klanten 😉

Slapen met de airco

In de zomer komen er vaak nachten voor die omschreven kunnen worden als “tropennachten” (noches tropicales) waarbij de temperatuur ook tijdens de nacht nog steeds 20 graden of meer is. Met die temperatuur is het lastig slapen omdat het gewoon te warm is. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een airconditioning te installeren in de slaapkamer en die ook ‘s nachts aan te zetten.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is het slapen met een airco aan op zich niet slecht voor de gezondheid mits je niet overdrijft. Dat wil zeggen, net zoals bij het gebruik van de airconditioning overdag wordt ook voor de nacht een temperatuur aangeraden tussen de 24 en 26 graden. Let daarbij op dat het lichaam ‘s nachts ook afkoelt dus zet de airco niet te koud. Alleen al het feit dat de vochtigheid uit de lucht gehaald wordt is vaak al genoeg om een aangename temperatuur te krijgen in de slaapkamer.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Het gaat hem uiteindelijk om het conditioneren van de leefruimte eerder dan coolen dacht ik.

  die ventilator in mijn nek herinnert mij aan de dagen nadien toen mijn hoofd niet meer wilde draaien
  de combinatie met geregeld even verluchten is net zoals bij verwarmen aangewezen omdat verse lucht niet alleen gezonder is maar ook beter de koude vasthoudt en dat geldt andersom ook bij verwarmen.
  groetjes,
  Harry

  1. Klopt, zo’n kleine ventilator helpt zeker.
   Mijn airco gaat ‘ snachts aan wanneer het écht warm en vochtig wordt.

 2. Wij maken regelmatig mee dat de gasten de airco op 16 gr. Zetten en dan onder dekbed liggen in de nacht???? Zouden ze dat thuis ook doen?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken