10x landschappen van een andere planeet in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
10x landschappen van een andere planeet in Spanje
Beeld: Bardenas Reales / Freepik

MADRID – Spanje is een land dat de inwoner en bezoeker eigenlijk alles te bieden heeft. Spanje is véél meer dan de populaire kustplaatsen langs de Middellandse Zee of het massatoerisme op de populaire eilanden want Spanje is ook natuur, cultuur, geschiedenis, gastronomie, rust, avontuur en veel meer. Met onze rubriek 10x willen we meer aandacht geven aan het andere en voor veel mensen onbekende Spanje.

Dit keer kijken we in 10x naar landschappen die zo van een andere planeet zouden kunnen komen. Sommige van deze spectaculaire en vreemde landschappen zijn al eens gebruikt in films of series die met name over de toekomst gaan of zich afspelen op een vreemde exotische planeet. Maar geen nood, de landschappen die we hier plaatsen zijn allemaal gewoon met de auto te bezoeken dus je hoeft niet in een ruimteraket te stappen 😉 Omdat er zoveel moois en vreemds te zien is in Spanje hebben we als extraatje er niet een 10x maar 15x van gemaakt!

Beeld: Wikimedia

1. Erosies van Bolnuevo – (Murcia)

De erosies van Bolnuevo aan het gelijknamige strand in de gemeente Mazarrón in de deelstaat Murcia zijn tot natuurlijk erfgoed in die regio verklaard. Deze vreemde rots/zandformaties kunnen zo het toneel vormen van een science fiction film.

Salinas Torrevieja

2. Laguna Rosa – (Alicante)

De enorme lagune van meer dan 1.400 hectare gelegen in het natuurpark Lagunas de La Mata in de kustplaats Torrevieja in de provincie Alicante herbergt een meer wat roze gekleurd is. Met name gedurende de zomer komt er een bacterie vrij waardoor het zout in het water roze kleurt.

Beeld: Wikimedia

3. Parque Forestal Corona – (Tenerife)

In het natuurpark Forestal Corona op het Canarische Eiland Tenerife kun je het zogenaamde Paisaje Lunar ofwel maanlandschap vinden. Er staan hier een groot aantal kegelvormige formaties die soms doen denken aan de torens van de Sagrada Familia in Barcelona. Deze door erosie ontstane formaties zijn alleen te voet na een wandeling van 13 km (heen en terug) te bezoeken dus trek de wandelschoenen maar aan.

Beeld: Wikimedia

4. Parque Nacional de Garajonay – (La Gomera)

Dit natuurpark kan vergeleken worden met een subtropisch bos maar dan op het Canarische Eiland La Gomera. Het bos wordt gevormd door de typische bomen en het mos wat samen met de luchtvochtigheid en de nevels een fantastisch natuurlijk verschijnsel vormen.

Beeld: Wikimedia

5. Las Médulas – (León)

Las Médulas in de gemeente El Bierzo in de provincie León staan op de Unesco werelderfgoedlijst en het is een landschap wat eerst door de mens tijdens de Romeinse tijd gemaakt werd door de goudzoekers en later door de natuur werd overgenomen om er een fantastisch landschap van te maken. De rode kleur, de formaties en vormen, het groen van de bomen en struiken en de grotten die door de mens zijn gemaakt vormen een surrealistisch schouwspel.

Beeld: 123rf

6. Bardenas Reales – (Navarra)

Dit semi-woestijnachtige landschap is te vinden in de gemeente Tudela in de deelstaat Navarra en het is een biosfeerreservaat van UNESCO. Het is een ongewoon schouwspel met grillige vormen die door erosie zijn gevormd op kleigrond, pleister-steen en zandsteen. Het geheel lijkt net een maanlandschap en het is te zien in de populaire serie The Game of Thrones.

Beeld: 123rf

7. El Torcal de Antequera – (Málaga)

200 miljoen jaar geleden was het huidige El Torcal in de gemeente Antequera in de provincie Málaga een zeebodem. Nu is het een bergmassief met vreemde, grillige en fantasievolle rotsformaties die gemodelleerd door wind, water en ijs trots de bezoeker ontvangt.

Beeld: 123rf

8. De Flysch van Zumaia – (Baskenland)

Nog zo’n locatie die trouwe fans van The Game of Thrones televisieserie wel herkennen, de zogenaamde Flysch in de gemeenten Zumaia en Deba in het Baskenland. De rotsformaties die hier geleidelijk de zee ingaan zijn spectaculair gevormd door de erosie en zien er geweldig buitenaards uit.

Timanfaya

9. Timanfaya Nationaal Park – (Lanzarote)

Het Nationale Park Timanfaya op het Canarische Eiland is opgebouwd uit een groot aantal geomorfologische structuren die van groot belang zijn voor vulkanologen en die voortvloeien uit de uitbarstingen die plaats vonden tussen 1730 en 1736 en in 1824. Het vulkanische landschap wordt gedomineerd door de kleuren rood, bruin, oker en zwart en de afwezigheid van bomen en struiken. Het geheel bestaat uit meer dan 25 vulkanen.

Beeld: Wikimedia

10. La Selva de Irati – (navarra)

Het Irati bos in de deelstaat Navarra is een van de grootste en meest spectaculaire bossen van Spanje met een oppervlakte van meer dan 17.000 hectare. Het spectaculaire van dit bos zijn de kleurveranderingen die elk seizoen plaatsvinden, met name tijdens de herfst is het een spectaculair bruin gekleurd bos wat in een droomachtige sfeer de bezoeker omhult.

Beeld: Cardona Turismo

11. Zoutberg van Cardona – (Barcelona)

De Montaña de Sal met de daarbij horende mijn zijn zeker een bezoekje waard als je in de buurt bent van Barcelona. Deze zoutberg is te vinden in de gemeente Cardona die dus naast het spectaculaire in een kasteel hoog op een berg gelegen Parador de Turismo ook een grottenstelsel heeft wat uniek is in Spanje. Tot aan het jaar 1990 was het een van de belangrijkste kalium zoutmijnen ter wereld maar nu kunnen de bezoekers genieten van de gangen die tot wel 86 meter diep gaan.

RIO TINTO - NIEBLA

12. Rio Tinto – (Huelva)

Veel mensen noemen dit het ultieme landschap van de planeet Mars en zelfs onderzoekers van de NASA zijn hier al geland om onderzoek te doen. De Rio Tinto betekent letterlijk de roodgekleurde rivier en heeft die kleur te danken aan het hoge gehalte aan ijzerhoudende zouten en ijzer sulfaat. Het is een van de grootste openlucht mijnen van Europa en werd reeds ten tijde van de Romeinen gebruikt.

Beeld: Wikimedia

13. Tabernas-woestijn – (Almería)

Deze woestijn in de provincie Almería in Andalusië staat bekend vanwege de vele filmlocaties en veel beroemde Hollywoodsterren hebben hier rondgelopen om Spaghettiwesterns of actiefilms op te nemen. De Tabernas wordt ook gezien als de enige echte woestijn van Europa met een jaarlijkse regenval van slechts 250 mm en gemiddelde temperaturen van 17 graden het hele jaar door.

Beeld: 123rf

14. Garganta de los Infiernos – (Cáceres)

Gelegen in de deelstaat Extremadura vinden we dit natuurgebied met de vele watervallen, waterpartijen en prachtige natuur. Het water heeft gedurende de eeuwen in de rotsen natuurlijke baden gevormd waardoor het wel een groot wellnesscentrum lijkt. De naam voor dit natuurverschijnsel (de keel van de hel) is vreemd want het is een prachtige plaats om te bezoeken, iets wat dan ook veel mensen doen want het is een van de meest bezochte plaatsen in Extremadura.

Beeld: 123rf

15. Los Barruecos – (Cáceres)

Los Barruecos is opnieuw een natuurgebied wat gebruikt werd in The Game of Thrones tv-serie en het is te vinden in de gemeente Malpartida nabij de stad Cáceres in Extremadura. De speciale rotsformaties met de waterpartijen zorgen voor een vreemd landschap wat inderdaad van een andere planeet zou kunnen komen.

Heb je een foutje ontdekt? Heb je een vraag? Mail ons!
Reageren op dit artikel kan via onze Facebook pagina of Facebook groep.
Gehele of gedeeltelijke reproductie van dit artikel en de daarbij geplaatste foto’s is zonder schriftelijke toestemming verboden. Het artikel staat geregistreerd bij Safe Creative Copyright Registry on the Net.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email
donker/licht
Scroll naar top
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.