menu: rubrieken, zoeken & meer

Huidige situatie coronavirus in Spanje

Huidige situatie coronavirus in Spanje
Beeld: 123rf

Huidige situatie coronavirus in Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Veel lezers staan op het punt om op vakantie te gaan naar Spanje en bij de redactie krijgen we veel vragen binnen over de situatie op bepaalde plaatsen in het land. De informatie die in de internationale pers gegeven wordt is vaak deels waar en deels niet waar wat uiteraard een verkeerd beeld geeft waardoor veel mensen bang worden om op vakantie te gaan. Maar hoe is de huidige situatie in Spanje wat betreft het coronavirus?

Stilletjes wordt er in Spanje (net zoals in Duitsland blijkbaar) al gesproken over de tweede golf wat betreft het coronavirus . Deels kan dat ook waar zijn want de afgelopen 7 dagen zijn er 11.000 nieuwe positief op COVID-19 geteste personen bijgekomen volgens het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid. Van dat aantal zijn er 327 personen opgenomen in ziekenhuizen waarvan 14 op de ic-afdeling. 

Sinds het einde van het de-escalatieproces en de noodtoestand op 21 juni zijn er in het hele land meer dan 350 corona-uitbraken geweest waarvan er op dit moment nog 281 actief zijn,dat is 75%. 

Het gaat in het overgrote deel van deze corona-brandhaarden om kleinere en lokale uitbraken die in de meeste gevallen snel onder controle zijn omdat men er in slaagt met maatrgelen en contactonderzoeken de besmette en eventueel besmette personen te traceren.

Net zoals in andere landen wordt er eerder en meer getest op het coronavirus waardoor men sneller besmettingsgevallen kan traceren waarna maatregelen genomen kunnen worden. Deze corona-maatregelen vinden op dit moment altijd plaats op regionaal of autonoom gebied, dat wil zeggen per autonome regio.

Mondkapjesplicht

Zo hebben van de 17 autonome regio’s er 15 een mondkapjesplicht ingevoerd terwijl de autonome regio’s Madrid en Canarische Eilanden dit nog niet willen doen. In bijna heel Spanje geldt dus een verplichting om altijd een mondkapje te dragen, ook wanneer de 1,5 meter afstand mogelijk is. 

In diverse gebieden zoals in Aragón, Murcia en Catalonië is men teruggaan naar fase 2 of 1 van het de-escalatieproces waardoor er minder mag zoals maatregelen bij bars en terrassen. In Catalonië heeft men besloten dat vanaf deze zaterdag alle discotheken, dans- en feestzalen dicht moeten en werden er nog meer maatregelen genomen.

Jongeren

Het aantal besmettingsgevallen is weer aan het stijgen in Spanje, met name onder de jongeren . Zo zegt men dat 70% van de nieuwe besmettingen plaatsvindt bij personen jonger dan 30 jaar waarvan 23,9% bij kinderen jonger dan 10 jaar, 25,8% bij tieners tussen 10 en 20 jaar en 19,3% bij jongeren tussen de 20 en 29 jaar. Daarom worden er veel maatregelen genomen in het nachtleven en het samenscholen van jongeren die blijkbaar relaxter omgaan met de corona-maatregelen.

Familiebijeenkomsten

Naast de bijeenkomsten van jongeren worden de nieuwe besmettingsgevallen ook geregistreerd bij familiebijeenkomsten zoals etentjes en barbecues. Dit zijn in de meeste gevallen dus lokale uitbraken die snel onder controle zijn omdat de familieleden getraceerd kunnen worden. In dit geval is het probleem dat men te relaxed omgaat omdat men denkt dat binnen de familie geen kans op besmetting is.

Waar zijn de uitbraken

Het overgrote deel van de nieuwe corona-uitbraken vindt op dit moment plaats in het noordoosten van het land, te weten in de autonome regio’s Aragón en Catalonië

In Aragón worden met name de steden Zaragoza en Huesca hard getroffen maar ook de provincie Huesca in de districten La Litera, Cinca Medio, Bajo CInca en Monegros (dus niet de hele provincie Huesca).

België heeft het reisadvies voor de provincie Huesca aangepast naar kleur rood (verboden te reizen en verplichte quarantaine en test bij terugkeer in België). 

In Catalonië liggen de nieuwe corona-uitbraken hoofdzakelijk in de provincie Lerida in de districten Segrià en La Noguera en bij de regionale hoofdstad Barcelona en de randsteden. In de provincie Gerona zijn er enkele besmettingsgevallen geregistreerd in het La Garrotxa district en in de gemeente Figueres en Vilafant.

België heeft het reisadvies voor de provincie Lerida aangepast naar kleur rood (verboden te reizen en verplichte quarantaine en test bij terugkeer in België).

Aan de bekende Costa’s zoals de Costa Brava en Costa Dorada zijn geen noemenswaardige corona-uitbraken gemeld in de toeristische gebieden en dorpen/steden.

In de Valencia regio vinden er met name lokale uitbraken plaats vanwege samenscholing van jongeren bij de zogenaamde ‘botellones’ en in discotheken en uitgaansgelegenheden. Maar er zijn ook uitbraken geregistreerd bij familiebijeenkomsten en bij werkplekken. Zo zijn er lokale uitbraken in Peñiscola, Castellón, Sagunto, Gandía, Xàtiva-Ontinyent en verder naar het zuiden in de provincie Alicante in Benidorm, Alicante, Santa Pola, Elche, Elda en Monforte del Cid. 

Aan de populaire Costa Blanca zijn diverse kleinere corona-uitbraken gemeld zoals in Gandìa, Santa Pola, Benidorm en Alicante. Deze zijn allemaal onder controle en vonden lokaal plaats binnen families en in het uitgaansleven.

In Murcia is men in de gemeente Totana teruggegaan naar fase 1 van het de-escalatieproces omdat het aantal besmettingen snel steeg. Verder zijn er verspreid door de regio kleinere corona-uitbraken gemeld.

In Andalusië is het nog rustig wat betreft nieuwe corona-uitbraken maar zijn er toch besmettingen geweest in de provincie Almería, Granada, Málaga, Sevilla en Cádiz.

Aan de populaire Costa del Sol zijn geen noemenswaardige corona-uitbraken gemeld.

Op de Balearen eilanden zijn corona-uitbraken geregistreerd op Mallorca en Ibiza maar gaat het in alle gevallen om een klein aantal mensen en lokale uitbraken die snel onder controle waren. In Duitsland heeft men wel al een Duitse familie in quarantaine geplaatst omdat ze positief op COVID-19 zijn getest na terugkeer van een vakantie op Mallorca.

Op de Canarische Eilanden geldt nog geen mondkapjesplicht omdat het aantal besmettingen en corona-uitbraken erg laag is.  

Voor de rest van Spanje kun je op de website van RTVE of hieronder kijken naar een interactieve kaart van Spanje.