Search
menu
Search

Het Biopark van Valencia verwelkomt een vreemd maar bijzonder dier

Het Biopark van Valencia verwelkomt een vreemd maar bijzonder dier
Beeld: Bioparc Valencia / Twitter

Het Biopark van Valencia verwelkomt een vreemd maar bijzonder dier

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Het aardvarken (cerdo hormiguero) is een bijzondere soort. Zijn snuit doet denken aan een varken, zijn buitengewone grote staart lijkt van een kangoeroe te zijn, zijn oren die van een gigantisch konijn en met zijn grote klauwen graaft hij holen aan een tempo waar drie mensen voor nodig zouden zijn. In het biopark in Valencia is zopas een nieuw exemplaar geboren.

In het biopark in Valencia probeert men diverse Afrikaanse ecosystemen na te bouwen. Het aardvarken verblijft in de zone van de miereneter. De verzorgers van de dieren hadden al een vermoeden dat één van de aardvarkens zwanger was, en brachten alles in gereedheid voor de geboorte.

Het pasgeboren aardvarken weegt 1,9 kilogram. Met zijn vreemde lichaamsproporties en zijn rimpelige huid, heeft het volgens sommigen iets weg van een buitenaards wezen. De vergelijking met het bekende filmpersonage E.T. is nooit veraf. Nog tot het 2,5 kilogram weegt, volgt men strikt op of het kind juist gevoed wordt en of de temperatuur en de luchtvochtigheid binnen de normen blijven. 

Elke nacht wordt het diertje zorgvuldig nagekeken. Het wordt gewogen, gewassen en zijn huid wordt gehydrateerd. Men weet nog niet welk geslacht het heeft. Om hun welzijn te verzekeren, bevinden moeder en kind zich afgescheiden van de vader en zijn ze nog niet voor het publiek te zien. 

Het Bioparc van Valencia neemt een sleutelrol in bij het behoud van het aardvarken (cerdo hormiguero of oricteropo), die internationaal op een rode lijst staat van met uitsterven bedreigde dieren. De ouders, het vrouwtje Danny en het mannetje Charly, zijn de enige aardvarkens waarmee men in Spanje kweekt. In het verleden werden al andere van hun kinderen naar centra over de hele wereld gebracht.

Het aardvarken is een nachtdier dat de hele dag door slaapt. ’s Nachts begint hij aan zijn drukke schema. Hij voedt zich met mieren en termieten, die hij met zijn sterke reukzin opspoort. Wanneer hij een nest vindt, graaft hij de aarde er boven weg. Met behulp van zijn kleverige tong die tot 30 centimeter lang kan zijn, kan hij in één nacht maar liefst 50.000 insecten verorberen. Wie binnenkort een kijkje wil gaan nemen in het Bioparc van Valencia, kan hier meer informatie vinden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?