Rechtbank in Valencia trekt uitspraak in tegen man die homoseksuele geaardheid ‘verborg’ voor echtgenote

Rechtbank in Valencia trekt uitspraak in tegen man die homoseksuele geaardheid ‘verborg’ voor echtgenote
Beeld: 123rf

Rechtbank in Valencia trekt uitspraak in tegen man die homoseksuele geaardheid ‘verborg’ voor echtgenote

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

VALENCIA – De Provinciale rechtbank van Valencia herziet haar uitspraak tegen Javier Vilalta, de man wiens vrouw de nietigverklaring van haar huwelijk aanvroeg omdat hij zijn homoseksuele geaardheid voor haar zou verborgen hebben. De man werd aanvankelijk een schadevergoeding van 3.000 euro opgelegd. Zowel de nietigverklaring als de schadevergoeding zijn nu terug ongedaan gemaakt.

De vrouw in kwestie was al tien jaar van Vilalta gescheiden, toen ze van twee vrienden te horen kreeg dat zijn homoseksuele voorkeur al tijdens zijn kindertijd bekend zou zijn geweest. In die tijd zou hij zelfs een relatie gehad hebben met een andere man.

De rechtbank erkende dat het ontdekken van een homoseksuele geaardheid binnen een heteroseksueel huwelijk een argument kan zijn voor de nietigverklaring van dat huwelijk. Zij voegde er echter aan toe dat sinds 2005, wanneer het mogelijk werd voor twee personen van hetzelfde geslacht om te trouwen, ook het aan het licht komen van een heteroseksuele geaardheid een reden tot nietigverklaring kan zijn.

Toch besloot de jury dat in dit geval het bewijsmateriaal te gering was. De verklaring van de hoofdgetuige, een ex partner van de aanklager, werd in twijfel getrokken. Het is volgens het gerecht geen vaststaand feit dat het verbergen van een geaardheid tot de nietigverklaring van het huwelijk leidt. In dit geval kon namelijk niet bewezen worden dat door het verzwijgen van de echtgenoot van daden vóór het huwelijk, de echtgenote tekort schoot binnen dat huwelijk.

De beklaagde, Javier Vilalta, een advocaat uit Valencia, toonde zich opgelucht met de nieuwe uitspraak . “Ik voel me niet als iemand die gewonnen heeft, maar als iemand wiens eer hersteld is. In dit proces leek men te zijn vergeten dat er zoiets als biseksualiteit bestaat, en dat seksualiteit ook evolutie kent. Men leek bepaalde praktijken te willen bestraffen ten voordele van anderen.”

De nietigverklaring van het huwelijk is nog steeds een maatregel die slechts bij uitzondering wordt toegepast. Voor men zo ver gaat is er altijd eerst de mogelijkheid tot scheiding.

Vilalta besloot dat het goed is het LGTB (Lesbian, Gay, Biseksueel en Transgender) collectief positief in de media te brengen, tegen de achtergrond van angst en geweld die mensen van een alternatieve geaardheid nog steeds achtervolgt. Het proces werd door de Spaanse media met argusogen gevolgd, en zal ongetwijfeld van invloed zijn op toekomstige uitspraken binnen dezelfde problematiek.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.