Search
menu
Search

25 juli: de dag van patroonheilige Santiago Apostel in Galicië

25 juli: de dag van patroonheilige Santiago Apostol in Galicië
Beeld: 123rf

25 juli: de dag van patroonheilige Santiago Apostel in Galicië

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Elk jaar op 25 juli wordt in Galicië de niet-officiële regionale feestdag gevierd. Officieel is 17 mei op de ‘Día de Las Letras Gallegas’ de regionale feestdag maar men staat veel meer stil bij de ‘Día de Patria Galega’ of ‘Día Nacional de Galicia’ op 25 juli. In 2021 en 2022 vierde men in Galicië het ‘Año Xacobeo’ of Heilig jaar, maar in 2023 is dat feest voorbij.

Santiago el Mayor of in het Nederlands Jakobus de Meerdere was een apostel van Jezus Christus en een van de twaalf. Deze heilige heeft als naamdag 25 juli en in de christelijke iconografie de schelp als icoon deze wordt ook de Sint-jakobsschelp genoemd. Deze is bevestigd aan zijn hoed, mantel of knapzak met de sluiting naar boven. Ook wordt Jakobus vaak afgebeeld met een staf, het attribuut van de pelgrim.

De Orde van Sint-Jakobus van het Zwaard koos Santiago als schutspatroon. Volgens de legende was zijn graf, aangewezen door een ster, ontdekt op het ‘sterrenveld’ in Santiago de Compostela. Volgens een legende zou het graf van de apostel Santiago zich in deze stad bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Judea was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven in de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek, de nu zeer bekende Catedral de Santiago de Compostela.

Heilig jaar

In 2021 vierde men in Santiago de Compostela een Heilig jaar of ‘año Xacobeo’ maar vanwege de wereldwijde pandemie werd dat over twee jaren uitgespreid en dus vierde men in 2022 het tweede Heilig jaar. De laatste keer dat er een Heilig jaar was, was in 2010 en de volgende keer zal in 2027 zijn. Een jaar wordt als Heilig gezien als de feestdag waarop Sint-Jacob of Jakobus de Meerdere wordt geëerd op een zondag valt. Die feestdag was in 2021 zondag 25 juli (in 2022 op maandag 25 juli) en dus viert men in Galicië en Santiago de Compostela het ‘Año Xacobeo’.

Het ritme waarmee de heilige jaren in Santiago elkaar opvolgen is: zes, vijf, zes, elf enzovoort (1993, 1999 (6), 2004 (5), 2010 (6) en 2021 (11)). De laatste keer dat er een Heilig jaar werd gevierd was dus in 2010 en dan nu elf jaar later in 2021. De volgende Heilige jaren zijn 2027 (6), 2032 (5), 2038 (6) en 2049 (11). In 2016 werd er het eerst in de 800-jarige geschiedenis van het Heilige Jaar afgeweken toen de paus ook dat jaar benoemde tot Heilig Jaar.

Weetje: een of dubbele L

Compostela schrijf je in het Spaans met één L. De Nederlandse Taalunie schrijft voor dat de bijnaam in het Nederlands met een dubbele L wordt geschreven, maar dat een enkele L in het Nederlands in toenemende mate voorkomt. Een dubbele L zal tot een verkeerde uitspraak leiden als men denkt dat dat de Spaanse spelling is, een dubbele L wordt namelijk uitgesproken als LJ.

Ga naar de inhoud