skip to Main Content
Komkommertijd bij komkommerkwekers in Almería

Komkommertijd bij komkommerkwekers in Almería

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

pepino1aALMERÍA – Het afgelopen seizoen 2015/2016 schijnt voor de regio Almería een van de slechtste komkommerseizoen geweest te zijn van de afgelopen tien jaar, aldus de cijfers van de Zuid Spaanse komkommerkwekers. De prijzen vorig jaar waren zelfs nog lager dan tijdens de E-coli bacteriecrisis in Duitsland toen miljoenen kilo’s komkommers vernietigd moesten worden.

Volgens de cijfers van het Andalusische ministerie voor landbouw, visserij en plattelandsontwikkeling zijn de prijzen voor de klasse I producten die aan de telers betaald werden lager dan tien jaar geleden. Dit ondanks het feit dat de productie steeg in het vorige komkommerseizoen van 425.21 miljoen kilo naar 438.87 miljoen kilo. Er werd echter 11,6 miljoen euro minder verdiend waardoor de totale omzet van 195,3 miljoen naar 184,3 miljoen euro daalde.

De prijzen voor de zogenaamde Almería of Nederlandse komkommers, ook wel lange komkommers genoemd, daalden met 4,4% van 0,45 eurocent per kilo naar 0,43 eurocent per kilo. De zogenaamde Franse komkommers daalden zelfs van 0,55 eurocent per kilo naar 0,39 eurocent per kilo wat een daling is van 29%. Ook de prijzen voor de in Spanje meer populaire korte komkommers daalden van 0,53 eurocent per kilo naar 0,36 eurocent per kilo, ook een 32% minder.

Mede dankzij de gunstige ligging van de regio Almería en de daarbij horende voor de landbouw uitstekende temperaturen het hele jaar door, worden er in de “plastic zee” of “el mar de plástico” in Almería veel komkommers, tomaten en andere groenten gekweekt voor de Europese markt. Daarnaast spelen ook de lagere loonkosten van maar al te vaak illegale en onderbetaalde werknemers een rol in de prijsbepalingen van de komkommers in de Nederlandse en Belgische supermarkten – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken