skip to Main Content
Spaanse consumentenbond klaagt over extra onbenullige en illegale kosten in de horeca
Foto: Facua.org

Spaanse consumentenbond klaagt over extra onbenullige en illegale kosten in de horeca

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse consumentenbond FACUA heeft geklaagd over bars en restaurants die op hun rekeningen bedragen zetten zoals het betalen voor wasserij, tafelkleed, ijsblokjes, bestek etc. Volgens FACUA gaat het om illegale te berekenen extra kosten die een rekening soms flink verhogen en wat niet geaccepteerd hoeft te worden door de klanten.

In de krant El Pais wordt ook gesproken over het laten betalen voor het schoonmaken van de tafel, glazen en neerzetten van borden of het leggen van bestek. Ook het extra laten betalen voor ijs in je drankje of zelfs de wasserij zijn illegale praktijken die niet mogen in Spanje. Toch gebeurt het volgens de Spaanse consumentenbond nog steeds heel veel maar hebben de meeste klanten het niet eens in de gaten omdat ze vaak de rekening niet nakijken.

Er wordt ook melding gedaan van het op de menukaarten ontbreken van prijzen voor dranken en dagprijzen, volgens de markt, voor vlees en vis, iets wat door een klant niet te controleren valt. Er wordt ook geschreven over het berekenen van naar het toilet gaan, iets wat in Nederland wel vaker gebeurt en compleet geaccepteerd is, mits die betaling gebeurt bij de toiletjuffrouw/man en niet op de rekening.

Daarnaast kaart de FACUA aan dat het melden van prijzen zonder de IVA (btw) inclusief niet is toegestaan in Spanje. Helaas gebeurt dit nog heel veel terwijl de wet in principe zegt dat de eindprijzen op de menukaarten geplaatst dienen te worden om onaangename verrassingen bij de afrekening te voorkomen.

Foto: Facua.org
Bron: Facua.org

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
 1. Als zoiets gebeurt (extra betalen voor op het terras zitten of voor bestek), dan is de beste oplossing deze zaken niet betalen en de “hoja de reclamaciones” invullen. Dan is het wel handig als je het Spaans beheerst, maar Engels kan ook. Denk niet dat het niet werkt, want het Patronato doet hier wel degelijk iets mee (zoals inspectie uitvoeren en daarmee zijn ze zeer nauwkeurig en het wordt opgevolgd door een tweede inspectie om de verbeterpunten te controleren). En natuurlijk een (eerlijke) recentie schrijven op sociale media.
  Overigens mag in Canarias de IGIC (de IVA) apart worden berekend, als het maar vermeld wordt op de menukaart.
  Oh en met “flauwekul” doelde ik op sommige reacties…

  1. Jij weet dat, ik weet dat maar buitenlanders die op vakantie komen weten dat meestal niet. Die weten niet dat ze een klachtenformulier kunnen invullen. Daaranast controleren maar weinig mensen daadwerkelijk de rekening en wordt meestal zonder problemen betaald. Maar goed, het blijkt dus niet alleen maar te gebeuren bij toeristen, ook Spanjaarden worden dus blijkbaar vaak benadeeld anders schrijft de cinsumentenbind er niet over. En ja, enkele reacties zijn flauwekul 😉

 2. Wat een flauwekul. Het Patronato del Turismo schrijft haarfijn voor wat de regels zijn t.a.v. zichtbare prijslijst, vermelding IVA etc. Goed opletten, dat wel, maar zaken die je niet bestelt, horen niet op de rekening thuis. En dat gezannik over Nederlandse ondernemers of Nederlandse prijzen… hou op zeg. Het is simpel:
  1 raadpleeg menu
  2 tel prijzen op
  3 bestel en geniet. zoniet, dan klaag je
  4 betaal wat je hebt besteld en evt fooi
  5 elk etablicement dient een volledige prijslijst te hebben, ook voor drank.
  6 elke touristische zone kent zijn prijs.
  7 als je naar de wc wilt en je bent geen klant dan is enige vergoeding volkomen terecht.

  1. en toch bemoeit de Spaanse consumenetnbodn zich hiermee dus zal het wel vaker voorkomnen. Het is mij persoonlijk ook overkomen. In Barcelona extra laten betalen voor het op terras zitten en voor het bestek!!! restauranst met prijzen zonder IVA gebeurd ook nog steeds veel. Een ding is wat het Patronat del Tursimo aangeeft, een ander ding is wat er daadwerkelijk gebeurt. En het heeft inderdaad niets te maken met nederlands ondernemers en NL prijzen, daar gaat dit artikelook helemaal niet over.

 3. De EU op volle toeren. De samenwerking onderling is een knaller. Maar dan wel excl. berekend. De kleine lettertjes komen nog volg nauwlettend de updates. Waar blijft de positieve geest der vooruitgang. De oer-grot staat nog steeds wagen-wijd open. De knots van de rekening . Het is een prestatie om het legen van asbakken in een rook-vrije zone gewoon brutaal er bij te zetten. Geen niet-rokende klant is daar blij mee.

 4. Op de kaart de prijzen vermelden zonder BTW en onderaan in kleine lettertjes vermelden exclusief IVA, daarop zijn er blijkbaar geen controles. Hier in de omgeving van Altea zie ik het nog regelmatig !

 5. Ja er komen steeds meer Nederlandse horeca ondernemers naar Spanje Gewoon de klanten achterna Toilet juffrouw Dikke schuimkraag op je bier . Mensen zoek gewoon een barretje achteraf of ga het binnenland eens in en begeef tussen de Spanjolen scheelt de helft in de prijs-

  1. en toch zijn de prijzen hier nog zeer redelijk. In elk geval een stuk lager dan Nederland , België en Frankrijk….ga daar eens eten of een terrasje doen. Je moet bijna MIDAS noemen

  2. Ook zei zijn gelukzoekers en proberen de klant op alle mogelijke manieren uit te knijpen. Het is alleen maar het geld wat telt voor de rest kan je doodvallen. Ja bakken schuim zijn ze goed in, dat hebben ze uit Nederland meegenomen.

  3. De Spaanse consumentenbond heeft naar Spaanse restaurants gekeken en niet naar Nederlandse dus geen idee waar dit antwoord op slaat.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken