skip to Main Content
De opkomst van de “mosca negra” ofwel de kriebelmug in Spanje
Wikimedia

De opkomst van de “mosca negra” ofwel de kriebelmug in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

De opkomst van de “mosca negra” ofwel de kriebelmug

Wikimedia

MADRID – Op veel plaatsen in noord Spanje en nu ook langs de Middellandse Zee is de zogenaamde “mosca negra” haar gebied aan het uitbreiden. Het gaat om de kriebelmug ofwel de simuliidae, een type mug die voor aardig wat pijn kan zorgen en zelfs de dood kan betekenen voor vogels en muizen.

Het is niet de eerste keer dat de “mosca negra” gedurende de zomermaanden voor problemen zorgt want dat gebeurde in 2006 en de zomers daarna al in de deelstaat Aragon waar sindsdien meer dan 30.500 mensen medische assistentie zochten na een steek van deze bloedzuigende mug. “Mosca” betekent eigenlijk vlieg wat voor verwarring zorgt in Spanje want het gaat om een mug.

Pijnlijk

De kriebelmug kan een beetje vergeleken worden met de tijgermug aangezien deze ook overdag aanvalt en makkelijk door kleding kan prikken. Het zijn kleine, zwarte of oranjerode tot grijze insecten met korte pootjes en antennes. Ze zijn herkenbaar aan hun kleine vleugels. De lichaamslengte varieert van 1 tot 5 mm.

De mannetjes voeden zich voornamelijk met nectar, de vrouwtjes echter zuigen bloed onder andere bij mensen. Van zo’n steek kan men dagenlang pijnlijke jeuk en zwellingen oplopen. Als de kriebelmug steekt dat verwijdert het diertje een stukje huid waarna de mug makkelijker bloed kan opzuigen zonder dat men daar in eerste instantie erg in heeft. Het is echter het speeksel van de kriebelmug die kan zorgen voor een reactie zoals een grote rode bult die bij sommige mensen kan aanzwellen en roder kan worden.

Regio’s

Aragon was in 2006 de eerste deelstaat waar toen 2.000 mensen te maken kregen met de gevolgen van een kriebelmug steek. In 2017 steeg dat aantal gestoken mensen al naar 28.500 personen terwijl ook in de regio’s Catalonië, Comunidad Valenciana en Murcia honderden mensen het slachtoffer zijn geworden van de mosca negra.

Nu is volgens de krant El Confidencial deze zomer de regio Madrid aan de beurt waarbij men nog niet wil spreken over een plaag maar wel over een invasie van de vervelende muggen. Volgens experts zullen de zuidelijker gelegen regio’s zoals Extremadura en vooral Andalusië zich klaar gaan maken voor de komst van de kriebelmuggen die wellicht niet meer deze zomer maar bijna zeker volgend jaar wel aanwezig zullen zijn.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 20 reacties
 1. Jaarlijks gaan wij naar Spanje op vakantie. Mijn man heeft ooit een allergische reactie gekregen. Bij het opzetten van de caravan/tent na 1 dag zijn benen vol met beten van die kleine terroriserende vlieg/mug. Komt in ochtend en avond als het wat koeler is het meeste voor. Heeft toen Wennink tie gekregen van de arts daar en tabletjes. Dat hielp goed met tevens smeren en koelen. Ik smeer mij nu dagelijks in met die olijf crème van de Mercadona en dat helpt inderdaad goed, zoals iemand eerder hier al heeft aangegeven. Tips; vitamine B slikken 2 mnd van te voren helpt al heel goed om ze bij je weg te houden. Je ziet deze vliegjes bijna niet, maar voelt ze wel degelijk en dan ben je al te laat.

 2. Ah, staat al in het artikel, van de groep simuliidae. Plant zich voort in water. Geen water, geen muggen. Dus zorgen dat er geen water blijft staan in bijv. schotels onder plantenbakken.

 3. Ik zou graag de Latijnse naam van dit insect weten, dan kun je wat opzoeken. Is die bij de redactie bekent? Alvast bedankt!

 4. Eucalyptusolie helpt gegarandeerd zijn ze allergisch voor, wel minimaal 50 % bij de aphotheek verkrijgbaar, en de bananenschil is geen fabeltje, wel ieder half uur gebruiken
  Het heeft natuurlijk wel een sterke geur.

 5. Toeristen en buitenlandse tijdelijke bewoners gaan hierdoor Spanje mijden en/of verlaten. De industrie waar Spanje op drijft gaat grote verliezen lijden. Wij zijn van april tot december bezig met smeren en deppen. Vaak zitten we meer binnen achter de horren dan buiten. Sinds kort struikel je in de supermarkten over de muggenhorren die voorheen niet te vinden waren.
  Wij overwegen om de casa ook vanwege deze overlast die je verblijf in Spanje verziekt te verkopen en Spanje de rug toe te keren.

 6. Hoe komen die muggen en vliegen hier? Voorheen onbekend in Spanje nu overal, tot op de Canarische eilanden. Erg irritant, wellicht een serieus te nemen gezondheids probleem? Deze insecten komen uit Afrika, sub Sahara. Hoe komen die plotseling in Spanje terecht? Klimaat gekkies zullen de witte mens beschuldigen want die veroorzaken klimaat verandering. Of zoiets. Het klimaat in Spanje is niets veranderd. Hete zomers, koele winters, koude winters in het binnenland en het noorden. Er is helemaal niets veranderd. Nu noemen ze mensen als mij klimaat ontkenners. Klimaat gekkies hebben daarmee bewezen gek te zijn. Hoe kun je nu een klimaat ontkennen? Maar dit terzijde. Ik denk dat de toenemende stroom van sub Sahara jonge mannen dit veroorzaakt heeft. Ze komen niet met de vliegen maar wel met de eitjes in hun haar, kleren en bagage. Slechte tot geen hygiene, begrijp je? Ik woon (af en aan) al sinds 1975 in Spanje en heb voor het jaar 2000 nog nooit zoveel last van muggen en vliegen gehad als tegenwoordig. Het weer en klimaat hier in het zuiden is niets veranderd.

 7. We worden al ruim 7 jaar door deze mosca gepest vanaf het vroege voorjaar tot de late herfst, we wonen in Catalunya onder Tarragona en de boeren (die er heel veel last van hebben tijdens het oogsten en maaien) gebruiken een bodylotion van Revlon: Natural honey genaamd waar citronella en geraniol in zit. Alleen citronella helpt niet! Bij Mercadonna zit deze combi ook in hun olijf bodycreme maar weet niet of dit ook helpt.
  Met name zons- op en -ondergang zijn ze het ergst, sokken, lange broek en lange mouwen helpen wel met de creme op de huid!
  Bij hele erge irritatie (rode, gezwolle en warme plekken) helpt Fenistil wel (bij de farmacia te koop) en bij pijn en irritatie helpt een tabletje Desloratadina Stada van 5 mg (een klein blauw tabletje), dit is een antihistaminicum.

  Hopelijk help ik hier wat mensen mee maar eenmaal gestoken ben je er een paar dagen zoet mee 🙁

 8. Ik heb de laatste tijd met regelmaat gelezen dat Avon skinsoft het gewenste anti muggen effect heeft. Mocht je gestoken zijn schijnt een bananenschil de jeuk weg te nemen door met de binnenkant van de schil over de gestoken plaats te wrijven. Of het broodjes aap zijn, weet ik niet, ik heb het zelf niet uitgeprobeerd want ik sta niet echt op de muggen verlanglijst.

 9. Afterbite van Autan biedt wel verlichting bij mij. Ben al diverse malen gebeten met grote rode bulten tot gevolg. Het is een product op basis van Amoniac – misschien helpt dat ook.

 10. Het zou ook interessant zijn om een foto te zien van de beten… maar die kunnen we uiteraard wel opzoeken op Google. Het wordt tijd dat er onderzoek komt over deze muggen want ook wij in Canarias hebben er last van!! Wat als preventie, wat met de beten, zijn er gevolgen??

 11. Hier in L’escala op de camping zijn ze vollop aanwezig , we zijn overbeten , niets helpt ook geen producten met DEET in
  Pijnlijk en dagen nadien nog jeuk pfff

  1. Dat zou ik ook graag willen weten, voor je een uur of zelfs uren bij de dokter kan zitten wachten tot je geholpen wordt. Misschien helpt een bepaalde creme maarja welke?

  2. Wat bij mij goed werkt: onder geen beding aankomen of krabben en herhaaldelijk insmeren met Fenistil gel, te verkrijgen bij de apotheek zonder recept.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken