skip to Main Content
Waarom de low cost lijndienstbussen niet rijden in Spanje
Flixbus.es

Waarom de low cost lijndienstbussen niet rijden in Spanje

MADRID – Terwijl in andere Europese landen er steeds meer routes komen met de busmaatschappijen die low cost reizen aanbieden, wil dat in Spanje nog niet lukken. In de luchtvaart is het heel normaal dat er concurrentie is van low cost aanbieders en binnenkort gaat dit in Spanje ook gebeuren met de hogesnelheidstreinen in Spanje maar bij de buslijndiensten wil het nog niet lukken.

Bedrijven als Flixbus en het Spaanse BlaBlaBus komen vanwege de huidige regelgeving geen stap verder in Spanje. De enige lijndienst routes die deze nieuwe aanbieders kunnen rijden zijn internationale routes vanuit en naar Spanje maar dus niet of nauwelijks binnen Spanje. 

In Spanje worden praktisch alle routes gereden door slechts een aanbieder zoals Alsa, Avanza, Hife en nog zo’n dertig bedrijven. Deze bestaande bedrijven hebben de verdeling waarin de prijs en de voorwaarden worden bepaald waaronder de genoemde route die zal worden geëxploiteerd evenals de periode waarin de concessie zal duren ooit gekregen. 

Jaarlijks maken er zo’n 27 miljoen reizigers gebruik van de lijndienstbussen in Spanje, dat is bijna net zoveel als de AVE hogesnelheidslijn dienst in Spanje. Maar dat doen ze allemaal met aanbieders die een min of meer monopoliepositie hebben dankzij oude wetten die nog stammen uit 1987. Er werden in diverse regeerperioden pogingen gedaan om deze aan te passen maar tot nu toe zonder succes.

In 1987 kregen veel bedrijven contracten voor 20 jaar aangeboden die dus in 2007 verliepen. In dat jaar wisten dezelfde bedrijven opnieuw voor lange tijd nieuwe contracten te krijgen maar met één nieuwe speler. Globalia wist een lijndienst over te nemen en deze aanbieder verzorgd alweer enkele jaren de lijndienst Alicante-Cartagena-Murcia.

Vanwege de oude aanbieders kunnen nieuwe low cost aanbieders die dus concurrentie kunnen zijn voor de reeds bestaande busmaatschappijen niet volledig opereren in Spanje. De enige routes die bedrijven als Flixbus en BlaBlaBus nu kunnen aanbieden zijn internationaal en dus grensoverschrijdend.

Flixbus heeft o.a. lijndienst routes tussen Madrid en Bilbao (uitzondering)  en van Madrid naar diverse bestemmingen in Portugal en Frankrijk. Bekijk de kaart hier.

BlaBlaBus heeft o.a. als lijndiensten routes tussen Spaanse bestemmingen en steden in Portugal, Frankrijk, België en Duitsland. Bekijk de kaart hier.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken