menu: rubrieken, zoeken & meer

Corona Spanje: Meer dan 405.000 positief geteste personen in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

Corona Spanje: Meer dan 405.000 positief geteste personen in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het totaal aantal positief op COVID geteste personen is in Spanje sinds de aanvang van de corona-crisis op maandag gestegen naar 405.436 personen. Er kwamen het afgelopen weekend 19.382 nieuwe positieven bij wat gemiddeld per dag 6.460 was aldus de cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid.  

Op zaterdag en zondag worden er geen cijfers bekend gemaakt door het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid maar op maandag geeft epidemioloog Fernando Simón net zoals elke doordeweekse dag een overzicht van de corona-cijfers . Deze maandag steeg het aantal positief geteste personen met 19.382 personen naar 405.436 sinds aanvang van de corona-crisis in Spanje.

Uiteraard is de 405.436 een totaalcijfer en is het overgrote deel van deze personen op dit moment niet meer besmet met het virus maar het geeft wel aan dat Spanje opnieuw in een stijgende lijn terecht is gekomen nadat het een tijdje goed is gegaan.

Het afgelopen weekend overleden er ook 34 personen als gevolg van of met het coronavirus en steeg het totaal aantal sterfgevallen naar 28.872 personen sinds aanvang van de corona-crisis. 

Het afgelopen weekend werden er ook 1.145 nieuwe corona-positieven opgenomen in ziekenhuizen waardoor er op het moment van schrijven 5.484 personen in ziekenhuizen liggen als gevolg van of met het coronavirus. Dat zijn cijfers die absoluut niet te vergelijken zijn met die van maart toen de noodtoestand werd afgekondigd.

Op dit moment zijn er dus veel positief geteste personen in Spanje maar vallen de sterfgevallen en ziekenhuisopnames nog mee. Men probeert echter met de vele corona-maatregelen om een vergelijkbare situatie als die van maart te voorkomen door veel en meer PCR-tests uit te voeren en positief geteste personen en contactpersonen  te isoleren door middel van quarantaines.

Volgens de directeur van het Centrum voor de coördinatie van gezondheidswaarschuwingen en noodsituaties Fernando Simón kan er nu wel in Spanje gesproken worden van een bepaald niveau van ‘transmisión comunitaria’ van het coronavirus. Dat wil zeggen dat mensen niet meer alleen besmet worden met het virus in familie- en sociale sfeer maar ook daarbuiten waardoor het volg- en contactonderzoek moeilijker tot bijna onmogelijk is.

KLIK HIER voor de evolutie van het coronavirus per autonome regio en KLIK HIER voor deze cijfers per Spaanse provincie. Let op, deze cijfers zijn tot 16 augustus bijgehouden en zullen binnenkort wel geactualiseerd worden door het Ministerie van Volksgezondheid en het Centro Nacional de Epidemiología.