Spaanse premier opent deur voor regionale noodtoestanden in Spanje

Spaanse premier opent deur voor regionale noodtoestanden in Spanje
Beeld: Europa Press

Spaanse premier opent deur voor regionale noodtoestanden in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft in de persconferentie na de ministerraad op dinsdag gemeld dat de deur open staat voor de autonome regio’s in Spanje om in het Spaanse parlement een regionale noodtoestand (estado de alarma) aan te vragen. Het gaat dus niet om een landelijke noodtoestand zoals in maart maar om regionale ‘estados de alarmas’ als de regionale premiers en overheden dat noodzakelijk vinden voor hun autonome regio.

Als een ‘comunidad autónoma’ ofwel een autonome regio in Spanje een regionale noodtoestand wil invoeren, moet dat samen met de premier van Spanje aangevraagd worden in het Spaanse parlement en dienen de parlementsleden daarover te stemmen. 

De verantwoordelijkheid voor een regionale noodtoestand ligt bij de regionale premier en regionale overheid van die bepaalde autonome regio, iets waar de autonome regio’s na beëindiging van de noodtoestand en het de-escalatieproces om vroegen. Met een regionale noodtoestand zouden de regionale overheden bijvoorbeeld verdergaande maatregelen kunnen nemen zoals het beperken van het reizen buiten de eigen regio of als daar reden voor is het verplichte thuisisolement.

Wat de Spaanse premier duidelijk wilde maken is dat een noodtoestand (estado de alarma) niet automatisch betekent dat er weer een verplicht thuisisolement (confinamiento) zal plaatsvinden want dat zijn twee verschillende dingen. Ten tijde van het de-escalatieproces was er nog steeds een noodtoestand maar kon men wel naar buiten en waren winkels, bars en restaurants open.

Verder heeft Pedro Sánchez aangekondigd dat er 2.000 en indien nodig meer militairen bereid staan om mee te helpen met het volg- en contactonderzoek (rastreo) als de autonome regio’s deze nodig hebben.

Daarnaast roept de Spaanse premier op om de speciale coronamelder app Radar-COVID te activeren in alle autonome regio’s en dat zoveel mogelijk inwoners van Spanje de speciale smartphone app installeren. Op dit moment zijn er 7 autonome regio’s die de Radar-COVID app geïmplanteerd hebben in hun gezondheidssysteem, te weten Balearen, Andalusië, Aragón, Cantabrië, Extremadura, Canarische Eilanden en Castilië en León.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.