menu: rubrieken, zoeken & meer

Wat gebeurt er nu na een Nederlands oranje reisadvies voor Spanje?

Wat gebeurt er nu na een Nederlands oranje reisadvies voor Spanje?
Beeld: nederlandwereldwijd.nl

Wat gebeurt er nu na een Nederlands oranje reisadvies voor Spanje?

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds deze dinsdag 25 augustus 00:00 uur heeft Nederland het reisadvies voor Spanje aangescherpt en het hele land inclusief de Balearen en Canarische Eilanden de kleur oranje gegeven. Oranje betekent dat toeristische reizen worden afgeraden en alleen noodzakelijke reizen mogelijk zijn maar het blijft een reisadvies, geen verbod. Als Spanje de kleur rood krijgt is het een ander verhaal en dan is het verboden te reizen naar het land. Maar wat gebeurt er nu men Nederlanders die al op vakantie zijn in Spanje of op het punt staan op reis te gaan?

Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken schrijft op nederlandwereldwijd.nl dat de besmettingsgraad van het coronavirus in heel Spanje is toegenomen. De kleurcode van het land is daarom aangepast van ‘geel’ (let op: er zijn veiligheidsrisico’s) naar ‘oranje’ (alleen noodzakelijke reizen). Reis alleen naar Spanje als het noodzakelijk is. Na een verblijf in Spanje gaat u bij terugkeer in Nederland 10 dagen in thuisquarantaine.

Dit betekent dus dat het toeristisch reizen naar Spanje niet wordt geadviseerd. Het is niet verboden maar het wordt afgeraden. Reizigers die toch naar Spanje reizen of Nederlanders die zich nu in Spanje bevinden en terugkeren naar eigen land wordt aangeraden om 10 dagen in thuisquarantaine te gaan.

Voor veel mensen die zich op dit moment in Spanje bevinden kwam het oranje reisadvies als een grote verrassing maar men kon er al min of meer op wachten dat dit zou gaan gebeuren omdat het aantal positief geteste personen in Spanje stijgende is en er steeds meer lokale en/of regionale corona-maatregelen worden getroffen.

Het is voor de toeristische sector echter een harde klap en een enorme tegenvaller omdat nu veel mensen niet meer naar Spanje kunnen en/of willen reizen. Veel Mensen klagen dan ook en menen dat het meer een politieke kwestie is dan een gezondheidskwestie omdat het oranje reisadvies vreemd genoeg samenvalt met het einde van de zomervakantie in Nederland. Toeval of niet, vragen veel mensen zich af.

Meer interessante artikelen:
Reisadviezen Spanje voor Nederland en België
Digitaal gezondheidsformulier om Spanje binnen te komen

Onterecht

Maar is een oranje reisadvies voor HEEL Spanje wel eerlijk en logisch? Veel Nederlanders die nu op vakantie zijn in Spanje of daar wonen zeggen dat de maatregel van Nederland veel te overdreven en te snel is genomen. Op veel plaatsen in Spanje is er niets aan de hand, zijn er nauwelijks besmettingsgevallen en zijn er ook geen corona-problemen. 

Verder zeggen veel mensen dat ze zich veiliger en beter beschermd voelen in Spanje met de mondkapjesplicht, de anderhalve meter afstand en het feit dat (ondanks de stijgende lijn van positieven) het merendeel van de inwoners en bezoekers zich netjes aan de regels houdt.

Hoe dan ook, Nederland heeft deze beslissing nu genomen die op dit moment zelfs veel verder gaat dan de reisadviezen van buurland België waar veel Nederlanders tot nu toe veel kritiek op hadden vanwege de rode en oranje gebieden. Nederland is echter een grote stap verder gegaan door meteen heel Spanje een oranje reisadvies te geven.

Welkom in Spanje

Het is belangrijk om te weten dat Nederlanders en Belgen voor wat betreft de Spaanse autoriteiten nog steeds gewoon naar Spanje kunnen reizen. Spanje heeft geen restricties opgelegd voor toeristen en reizigers uit Nederland en België. Reizigers uit Nederland en België hoeven ook niet verplicht in quarantaine in Spanje maar moeten zich wel logischerwijze aan de daar geldende regels en corona-maatregelen houden en moeten zich net zoals alle andere reizigers die het land binnenkomen, registreren door middel van het Digitale gezondheidsformulier (FCS) dat HIER is in te vullen. 

En nu?

Een oranje reisadvies wil zeggen dat alleen noodzakelijke reizen worden geadviseerd, toeristische reizen en dus vakantie horen daar niet bij want dat zijn niet-noodzakelijke reizen. 

Op vakantie gaan naar een oranje Spanje kan nog steeds al is de kans groot dat veel luchtvaartmaatschappijen minder of helemaal niet meer gaan vliegen. Met de auto op vakantie gaan kan nog steeds maar houd rekening met de verzekeringsmaatschappijen en hun regels voor wat betreft een oranje reisadvies.

Ben je nu in Spanje en/of ga je er toch naartoe binnenkort dan moet je er rekening mee houden dat je tien dagen in quarantaine moet na terugkomst in Nederland. Dit is een dringend advies, het is dus (nog) géén verplichting.

Vluchten

Ben je in Spanje en heb je een vlucht geboekt op een vlucht die niet doorgaat dan doet de overheid niets. Dat is de verantwoordelijkheid van de reizigers zelf en van de luchtvaartmaatschappij. Heb je dus een losstaand vliegticket geboekt dan moet je zelf voor de terugreis zorgen.

Pakketreis

Heb je echter een pakketreis geboekt en wil/moet je naar huis terugkeren dan is de aanbieder van die pakketreis verplicht te helpen als er problemen zijn zoals nu met een oranje reisadvies. Reizen kunnen aangepast worden en de reizigers kunnen kosteloos naar huis worden gebracht. Dat geldt ook voor reizigers die nog niet zijn vertrokken naar Spanje waarbij reizen geannuleerd of aangepast kunnen worden. Meer informatie is te vinden op de website van de ANVR en van de reisorganisaties.

Verzekering

Een verandering van de kleurcode van reisadviezen kan van invloed zijn op verzekeringen. Als je al in Spanje bent terwijl dat nu oranje is gekleurd dan ben je in de meeste gevallen nog gewoon verzekerd maar de verzekeraar verwacht wel van de personen dat men probeert zo snel mogelijk terug te keren naar Nederland.

Ga je echter toch op vakantie of op reis terwijl het reisadvies van geel naar oranje is veranderd, dan ben je over het algemeen niet verzekerd via een reisverzekering maar nog wel via de ziektekostenverzekering. Dat kan per verzekeraar verschillen en dus is het logisch om dat na te vragen, zo schrijft de Bond van Verzekeraars.