menu: rubrieken, zoeken & meer

De meeste van de 3,2 miljoen corona-zelftesten werden verkocht in Catalonië

De meeste van de 3,2 miljoen corona-zelftesten werden verkocht in Catalonië
Beeld: Europa Press

De meeste van de 3,2 miljoen corona-zelftesten werden verkocht in Catalonië

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Sinds 19 juli is het mogelijk om zonder doktersrecept bij de apotheken in Spanje een van de vele corona-zelftesten te kopen. Dat werd sindsdien ook massaal gedaan want er gingen er tot nu toe bijna 3,2 miljoen over de toonbank bij de farmacias. Maar de verkopen dalen in praktisch heel Spanje nu het zomer-vakantieseizoen eindigt.

Sinds 19 juli werden er in Spanje 3.154.709 corona-zelftesten verkocht bij de apotheken. Het is helaas niet bekend voor heel Spanje hoeveel positief geteste personen gelokaliseerd konden worden dankzij de zelftesten. De verkoop van de corona-zelftesten startte dus op 19 juli bij de apotheken en meteen was het een groot succes. Maar op 26 juli bereikten de verkopen een piek waarna deze tot aan 15 augustus met 48,8 procent daalden.

Wat betreft de verkoop staat Catalonië bovenaan de lijst met ot nu toe 924.556 verkochte antigenen zelftesten, dat is circa 25 procent van het totaal verkochte zelftesten. Catalonië wordt gevolgd door Andalusië (669.221), Madrid (431.164) en Valencia regio (365.129), Galicië (279.669), Baskenland (134.373), Castilië en León (133.881), Castilla-La Mancha (96.506), Balearen (82.961), Aragón (77.088), Canarische Eilanden (75.289), Asturië (46.361), Murcia regio (40.948), Cantabrië (38.293), Extremadura (35.576), La Rioja (26.135) en Navarra (25.442).

De ‘farmacia’ is de enige plaats waar deze ‘test de autodiagnóstico de COVID-19’ te koop is, dus niet in andere winkels en/of supermarkten. Er zijn vijf merken beschikbaar die het CE-label hebben en 11 andere merken die het label Europa hebben. 39 andere merken worden nog onderzocht. De verkoopprijs ligt tussen de 6 en 10 euro en er is geen wettelijk verplichte maximumprijs vastgesteld. Er zijn twee typen corona-zelftesten te koop bij de apotheken:

1) De antilichamen-zelftest ook wel serologische test genoemd (test de anticuerpos). Deze test toont aan of er specifieke antistoffen tegen het nieuwe coronavirus SARS-CoV-2 in je bloed zitten, met andere woorden of je het coronavirus hebt gehad.

2) De antigenen-zelftest (test de antígeno). Deze test toont antigenen van SARS-CoV-2 aan in neus- en/of keelslijm. Antigenen zijn stukjes van het virus (eiwitten) die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. Als je het virus bij je draagt, laat de antigeentest dat snel zien; meestal een kwartier na het opbrengen van het monster op de testcassette.

Betrouwbaarheid

Zelftesten zijn geen vervanging voor de PCR- en antigeentesten die via laboratoria bevestigd worden. De corona-zelftesten gelden ook niet voor het reizen of als enig ander bewijs als om een negatief coronatest resultaat gevraagd worde. Test iemand positief, dan moet dat meteen bevestigd worden door middel van een PCR-test en moet die persoon zichzelf isoleren.

Zelftesten zijn minder betrouwbaar (tussen de 58 en 78 procent) dan een PCR (hoogste betrouwbaarheid) of antigeentest (minder betrouwbaar) die door een professional wordt afgenomen en in een laboratorium wordt onderzocht. Zelftesten zijn bedoeld voor mensen zonder klachten, als aanvulling waarmee anders onopgemerkte besmettingen opgespoord kunnen worden. Zelftesten zijn niet bedoeld voor: mensen met klachten; mensen die contact hadden met iemand met corona; mensen die terugkeren uit een hoog risicogebied.

Valse veiligheid

Het probleem van de corona-zelftesten is dat deze vaak een vals gevoel van veiligheid kunnen geven omdat als iemand negatief getest is deze persoon dan wellicht kan denken dat ze niet besmet is waarna men relaxter met de corona-regels omgaat.

Maar de corona-zelftesten kunnen, mits goed gebruikt, er ook voor zorgen dat besmette personen sneller geïdentificeerd en gevonden kunnen worden omdat men niet meer altijd naar een testlocatie hoeft te gaan.