Eierconsumptie flink gestegen in eerste corona-jaar 2020 in Spanje

Eierconsumptie flink gestegen in eerste corona-jaar 2020 in Spanje
Beeld: 123rf

Eierconsumptie flink gestegen in eerste corona-jaar 2020 in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – In het eerste corona-jaar 2020 wist elke inwoner van Spanje gemiddeld 151 eieren te eten per jaar wat 21 eieren meer zijn dan de 130 eieren in 2019, een stijging van 16,7 procent. In totaal werden er in Spaanse huishoudens in 2020 maar liefst 6,13 miljard eieren gegeten, dat zijn er 17 miljoen per dag. Gemiddeld per week eet een inwoner van Spanje 3 in plaats van 2,5 eieren. 

Volgens de ‘Observatorio del Consumo de Huevo en España’ is de eierconsumptie in 2020 het meest gestegen van alle consumentenproducten. De omzet van de eierleveranciers steeg in 2020 met 17,5 procent naar 1,06 miljard euro. Per huishouden werd in Spanje in 2020 gemiddeld 54 euro uitgegeven met gemiddeld 4,50 euro per maand.  

Per persoon werd er 22,85 euro uitgegeven aan eieren in 2020 wat meer is dan wat men heeft besteed aan koekjes (19,66 euro), olijfolie (12,45 euro), sauzen (11,88 euro), sterke drank (10,47 euro), peulvruchten (7,48 euro) en granen (6,77 euro).

De consumptie van eieren van scharrelkippen, dat wil zeggen ‘huevos de gallinas de suelo’ (code 2), is in 2020 het meest gegroeid met 1,1 miljoen nieuwe consumenten en 1 op de 2 huishoudens in Spanje (49,7 procent) waar scharrelkip eieren gegeten worden. De verkoop van eieren online (via internet dus) is in 2020 ook enorm gestegen met 61 procent, een direct gevolg van de corona-pandemie.

Aardappelomelet

Het eerste corona-jaar 2020 is ook afgesloten met de traditionele Spaanse ‘tortilla de patata’ als een van de meest klaargemaakte gerechten. Per week werden er gemiddeld 15,6 miljoen porties aardappelomelet gegeten in Spanje. De ‘tortilla de patatas’ staat op een zevende lijst van gerechten na de groene sla, pizza’s, tomatensalade, kipfilet, linzen en soep, aldus de ‘Observatorio del Consumo de Huevo en España’. 

20 procent van alle gerechten in Spanje is echter gebaseerd op eieren zoals de aardappelomelet of de gewone omelet, roerei en gebakken of gekookte eieren. Er werden gemiddeld per week in Spanje thuis 15,6 miljoen porties aardappelomelet (tortilla de patata) gegeten en 12,1 miljoen porties gewone omelet (tortilla francesa), 11,9 miljoen porties gebakken ei (huevos fritos), 2,4 miljoen porties roerei (huevos revueltos) en 1,6 miljoen gekookte eieren (huevos cocidos) per week.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.