skip to Main Content
Expositie Jeroen Bosch in het Prado in Madrid best bezochte ooit

Expositie Jeroen Bosch in het Prado in Madrid best bezochte ooit

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

elbosco1aMADRID – Het beroemde El Prado museum in Madrid heeft sinds 31 mei van dit jaar diverse werken van de Nederlandse kunstenaar Jeroen Bosch op bezoek en met nog slechts een dag te gaan is gebleken dat de tentoonstelling van “El Bosco” de best bezochte ooit is. In theorie zou de expositie tot 11 september duren maar deze werd vanwege het succes verlengt naar zondag 25 september. Ook voor het laatste weekend van de expositie in Madrid waren de kaarten reeds weken van te voren uitverkocht.

De Nederlandse kunstschilder Jheronimus Bosch of beter bekend als Jeroen Bosch is vijf maanden te gast geweest in het beroemde El Prado museum in Madrid. Sinds dat de expositie op 31 mei, in het bijzijn van Beatrix en het Spaanse Koningshuis, geopend werd hebben er elke week meerdere malen urenlange rijen wachtende mensen gestaan die de kunstwerken van de Nederlandse schilder wilden aanschouwen.

In totaal zegt het El Prado museum dat er wekelijks gemiddeld 34.500 personen naar de tentoonstelling kwamen met een totaal van 585.000 personen in vijf maanden tijd, meer als wat men verwacht had. De tijdelijke tentoonstelling “El Bosco. La exposición del V centenario” is daarmee de best bezochte ooit, beter dan de expositie “El Hermitage en el Prado” waar 583.206 personen op af kwamen.

Tijdens de expositie van Jeroen Bosch of El Bosco in Madrid waren diverse belangrijke werken te zien zoals onder andere “De tuin der lusten” een schilderij wat eigendom is van El Prado. Over twee andere Boschwerken “De Keisnijding” en “De Verzoeking van de Heilige Antonius” van het El Prado museum, raakten het Spaanse en het Noordbrabants museum in conflict.

Het Bosch Research and Conservation Project, de studiegroep rond de Bossche expositie, liet na uitgebreide studie weten dat de twee schilderijen niet langer meer aan Bosch toegeschreven kunnen worden, maar aan navolgers van de schilder. Het El Prado museum reageerde furieus en maakte tijdens een persconferentie, iets wat ze na dit soort aantijgingen nooit doen, een statement en gaven tekst en uitleg.

Wellicht heeft deze kleine commotie geleid tot meer bezoekers en meer media-aandacht maar feit is dat de Jeroen Bosch expositie in Madrid zeer succesvol is gebleken. De Spanjaarden zijn schijnbaar gek op de Brabantse kunstschilder waarvan meer dan 50 kunstwerken te zien waren in El Prado. Voor het laatste weekend waren alle entreekaarten reeds weken van te voren verkocht – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken