skip to Main Content
Infographic en informatie over de Spaanse parkeerregels
123rf

Infographic en informatie over de Spaanse parkeerregels

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Infographic over de Spaanse parkeerregels

123rf

MADRID – Hoe moet men parkeren in Spanje, wat is de juiste manier en wat betekenen de borden en strepen allemaal. Uiteraard zijn er verschillen tussen Spanje en Nederland/België maar er zijn ook overeenkomsten te vinden. Welke lijnen zijn er in Spanje en wat zijn de meest voorkomende borden. Deze infographic van de website huurautoverzekering legt het uit.

Autorijden in het buitenland en dus ook Spanje kan stressvol zijn. Zeker omdat ze in Spanje en andere landen verschillende verkeersregels hanteren. Een grote kopzorg van rijden in Spanje is het begrijpen van de lokale parkeerregels. Daarom heeft deze website over huurauto’s en verzekeringen een handig overzicht gemaakt waar je snel kan zien wat de wegmarkeringen en verkeersborden weergeven in het land waar je op vakantie gaat of doorheen rijdt. Op de website staat niet alleen een infographic over Spanje maar ook over Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Italië.

Lijnen en borden

Wanneer je parkeert in Spanje moet je goed om je heen kijken (op de grond en in de verte) om te kijken of je verkeersborden of markeringen kan zien die potentiële parkeer restricties aangeven. Zo komt het veel voor dat er gekleurde lijnen op de weg of stoeprand getekend zijn die aangeven waar wel en niet geparkeerd mag worden.

Vergeet niet om naast lijnen ook voor (bijbehorende) verkeersborden te zoeken. Soms gelden parkeer restricties namelijk alleen voor bepaalde dagdelen of delen van een maand. Kijk dus goed naar borden die een indicatie geven van wanneer de parkeer restricties gelden. Als er tijden of data aangegeven staan dan zijn die meestal in cijfers weergeven. Dus zal het zelfs voor de buitenlanders te begrijpen zijn. Als deze niet te vinden zijn, ga er dan van uit dat het verbod tot parkeren altijd van kracht is.

Etiquette

Het is handig om acht te nemen van de verschillende gewoontes die er gelden in het land dat je gaat bezoeken, in dit geval dus Spanje. De makers van de infographic hebben notities gemaakt van de belangrijkste gewoontes waar je rekening mee wilt houden bij het parkeren in Spanje.

Zo wordt er in Spanje vaak dubbel geparkeerd en is het heel normaal om de knipperlichten aan te doen om aan te geven dat je slechts “eventjes” ergens naartoe bent. Het maakt de chauffeur dan vaak totaal niets uit of ze al het andere verkeer hindert of niet. Ook wordt er nog steeds vaak geparkeerd in bochten waardoor er minder zicht is of vlak naast de zebrapaden waardoor voetgangers niets kunnen zien.

Straatmarkeringen

Volgens de infographic zijn er in Spanje wat betreft het parkeren vier straatmarkeringen te vinden, te weten:

 • Enkele gele lijn – Stoppen en parkeren is verboden tenzij er tijdelijke uitzonderingen bij staan vermeld.
 • Gele stoepranden – Het is nooit toegestaan om te parkeren.
 • Blauwe zone – Kort betaald parkeren (meestal tussen de 30 min en 2 uur) waarbij dit in de meeste steden alleen geldt tussen 9.00 en 14.00 uur en 16.00 en 19.00 uur (uiteraard kunnen deze tijdstippen verschillen per gemeente).
 • Groene zone – Parkeervakken voor vergunninghouders. Het is dus verboden daar te parkeren als je geen vergunning hebt. De auto wordt dan niet alleen beboet maar vaak ook weggesleept.

Verkeersborden

Naast markeringen op straat zijn er ook verkeersborden die aangeven of je ergens wel of niet mag parkeren zoals deze ronde borden:

 • Rode rand, blauw in het midden en twee rode schuine strepen. Stoppen en parkeren verboden.
 • Rode rand, blauw in het midden en een rode schuine streep. Parkeren verboden.
 • Rode rand, blauw in het midden en schuine rode streep met een I in het midden. Het is verboden op oneven dagen van de maand te parkeren.
 • Rode rand, blauw in het midden en schuine rode streep met een II in het midden. Het is verboden op even dagen van de maand te parkeren.
 • Rode rand, blauw in het midden en schuine rode streep met de tekst 1-15 rechts boven. Verboden te parkeren in de eerste helft van de maand.
 • Rode rand, blauw in het midden en schuine rode streep met de tekst 16-31 links beneden. Verboden te parkeren in de tweede helft van de maand.

Soms worden deze parkeerverbodsborden begeleid door een wit bord met daarop de tekst “excepto carga y descarga” wat een laden en lossen zone is.

Boetes

Als je toch fout geparkeerd staat kun je in Spanje, net zoals in alle andere landen die op deze website vermeld worden, een boete krijgen zoals:

 • 200 euro – Parkeren op een bushalte of taxistandplaats.
 • 200 euro – Versperring van de weg of belemmering van voetgangers.
 • 200 euro – Niet gehoorzamen aan stopborden en parkeerverboden.
 • 200 euro – Als men bij de even/oneven of eerste/tweede helft van de maand fout geparkeerd staat.
 • 80 euro – Bij het overschrijden van de betaald parkeren duur.

Vooral in het laatste geval is dat bedrag in de gemeenten anders aangezien dit vaak lokaal geregeld is. Wat wel bijna overal geldt is dat als men de boete meteen of binnen 14 dagen betaald men 50% korting krijgt.

Daarnaast kunnen mensen met een Spaans rijbewijs (dus ook Nederlanders en Belgen die in Spanje hun rijbewijs hebben verlengd) punten verliezen op het rijbewijs met punten.

Ondanks al deze regels, markeringen, borden en boetes zijn de gewoonten in een land vaak meer aanwezig en blijft het moeilijk voor veel mensen om zich te houden aan de regels.

Bron: huurautoverzekering.com

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Enkele jaren geleden parkeerde ik, zoals ik al zo dikwijls had gedaan, op een plaats dicht bij heet medisch centrum.
  Verrassing bij het terugkeren naar mijn wagen: de politie was een boete aan het opstellen. Reden ik had het parkeerverbodbord niet gezien.Het was er onlangs geplaatst en het hing tussen de takken aan een boomstam! Boete: 68€/2.

 2. Er bestaan wel meerdere soorten markeringen die nog niet zijn genoemd:

  – de AFWEZIGE markering. Op zondag mag je in Barcelona in sommige straten parkeren, maar op maandag niet meer en wordt je auto weggesleept (helaas heb ik dit zelf ervaren). Kosten: boete + sleep + parkeerkosten op sleepterrein.

  – De volkomen VERSLETEN markering: van de strepen is door achterstallig onderhoud niets meer over. Denk je correct te parkeren blijkt het een invalideplaats te zijn… (ook eigen ervarig, de plaats naast het invalidebord was leeg, ik parkeerde daarnaast en het bleek ook een invalideplaats te zijn. Bezwaar ingediend (ja, dom), verloren. Wellicht in hoger beroep had ik het gewonnen maar dan wordt het wel veel duur las ik verlies.

  Ook handig om te weten dat je in Spanje een (eigen) parkeergarage niet achteruit mag verlaten, als ze je zien krijg je ook een boete.

 3. Leuk artikel. Woon pas drie jaar in Spanje, Comunidad Valenciana. Mij is het volgende opgevallen: “ 1. Veel Spaanse mensen beheersen het parkeren niet, zie regelmatig tien pogingen om te komen tot. 2. De politie handhaaft nauwelijks! 3. Indien men een invalide parkeer kaart, een zogenaamde parkeerontheffing, bezit mag men binnen de blauwe lijnen parkeren zonder daarvoor te hoeven betalen.

 4. Hier waren 5 verschillende kleuren strepen geschilderd. Ik vroeg de man van parkeerbeheer de betekenis daarvan. Daar kreeg ik geen antwoord op.
  Een kennis van mij woont in een flat in Valencia. Parkeerruimte tekort dus dubbel parkeren. Regel daarbij is de auto niet op de handrem te zetten zodat de normaal parkeerders de auto kunnen wegduwen opdat zij zelf weg kunnen. Door lichaamlijke gebreken lukt dat mij niet dus moet ik maar blijven wachten totdat de dubbel parkeerder weggereden is.

 5. Op eenrichtingsstraten is de regel toch, even dagen = parkeren langs de even nummers, oneven dagen = parkeren langs oneven nummers.

 6. Oh en een aanvulling, als je bij het inparkeren of het wegrijden iemand zijn of haar auto beschadigd, heb dan even het fatsoen om daar een melding van te maken door een briefje met je naam en nummer onder de ruitenwisser te doen…..
  Ja ja, ik weet het, niemand doet dat meer, maar hoe asociaal is het, je maakt schade bij een ander en dan gewoon wegrijden of er niets aan de hand is, kunnen ze daar niet eens wat harder tegen optreden???

  1. Als je op een zebra, bushalte en/of taxihalte parkeert en blijft zitten in de auto “want je passagier moest even iets snel regelen” , dan kan je volgens mij evengoed met € 200 beboet worden.
   Ook al zeg je tegen de agent dat je gelijk verder rijdt.
   Klopt dat ?

   1. Dat klopt, je mag niet stoppen op stroken of plaatsen die voor openbaar vervoer (bus,taxi,tram) bedoeld zijn, en je mag ook niet stoppen daar waar je gevaar veroorzaakt (zoals op een zebrapad, fietspad, in een bocht…).

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken