skip to Main Content
Jaarlijks 360 verkeersdoden door gebruik mobiel achter stuur in Spanje
123rf

Jaarlijks 360 verkeersdoden door gebruik mobiel achter stuur in Spanje

MADRID – Terwijl er zo’n 600.000 Spaanse automobilisten verslaafd zijn aan het gebruik van een smartphone tijdens het rijden, overlijden er jaarlijks 360 personen door het gebruik van een telefoon achter het stuur. Dat aantal is 20% van het totaal aantal verkeersdoden op jaarbasis in Spanje. Erger is nog dat bijna de helft van alle automobilisten toegeeft dat ondanks het gevaar zij toch hun mobieltje niet met rust kunnen laten tijdens het autorijden.

Er zijn twee miljoen Spaanse autorijders die hebben toegegeven dat ze wel eens een selfie hebben gemaakt tijdens het rijden. Bijna de helft van de Spanjaarden gebruikt de smartphone zonder handsfree achter het stuur waardoor er jaarlijks 360 personen overlijden op het Spaanse asfalt.

Deze verontrustende gegevens zijn te lezen in de resultaten van een onderzoek van de Universidad de Valencia. Daarin schrijft men dat afleiding een van de bekendste factoren is voor een ongeval (33%) gevolgd door een te hoge snelheid (29%) en daarna alcohol (26%).

Een van de meest gebruikte apps tijdens het rijden is WhatsApp gevolgd door de GPS of navigatie. Daarnaast wordt er ook veel gebeld met de telefoon tijdens het rijden en worden er foto’s zoals selfies gemaakt.

In het onderzoek zegt men dat er met 120 km/uur 30 meter per seconde gereden wordt zonder aandacht te besteden aan de weg. In het geval van Whatsapp is dat 20 seconden ofwel 600 meter, in het geval van een GPS of navigatie is dat 14 seconden ofwel 466 meter en in het geval van bellen is dat 8 seconden ofwel 266 meter.

Sinds 2016 heeft men de boetes voor het gebruik van een telefoon tijdens het rijden verhoogd met 13,2%. Op dit moment levert dat een boete op van 200 euro en het verliezen van 3 punten op een rijbewijs.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Ik vind het allemaal zo hypocriet: gsm/mobil gebruiken achter het stuur leidt de aandacht af en heeft niets te maken met het besturen van een voertuig?
  Oke maar dan moet men ook consequent zijn en het gebruik van een autoradio tijdens het rijden ook beboeten! Of maw: dit is weer eens dé manier om geld op te halen onder de algemene noemer ‘veiligheid’!!!!

  1. ik denk dat je nog niet veel heb meegemaakt op dat gebied anders zou je zo niet praten martin
   heb hier in het dorp iemand onder een auto zien komen door dat mijnheer met zijn telefoon bezig was

   don juan

 2. Neem eens de tijd, pak een stoel en twee blikjes bier, en ga aan de kant van een weg zitten. Dan zie je drie op de tien auto´s bezig met mobiel zappen of bellen. Niet alleen gewone rijders, ook bedrijfsmatige auto´s. Ik woon aan een kustweg die druk is in de ochtend en namiddag en zie het voor mijn neus gebeuren.

 3. Er is slechts één oplossing voor dat probleem van bellen tijdens het .rijden.De auto fabrikanten moeten iets inbouwen zodat niet gebeld kan worden zolang de motor draait. Uitgezonderd politie.-ambulance-brandweer.

 4. Salou: Man met speciale vuilnis vrachtwagen rijd om 5 u in de morgen ook met de smart tel. aan de linkeroor. ¿ Wat die moet vertellen om 5u in de morgen ?

 5. Tegen degene die dit artikel leest en zijn/haar mobiel gebruikt tijdens het rijden zeg ik “je bent een sukkel en niet volwassen”.
  Ik hoop door zo’n persoon nooit een aanrijding te krijgen omdat ik dan niet voor mezelf zal instaan. Misschien zou ik zijn mobieltje door zijn strot slaan.

 6. volledig mee eens met boete en punten maar ik vindt dat ze dit ook moeten toepassen bij fietsers t’is altijd als er iets gebeurd de zwakke weggebruiker terwijl zeker voor 50 procent de fout van de fietser is en buiten de boete ook nog eens min 3 maanden gsm afnemen en verbod op gebruik tel

  1. inderdaad moetenze iets aan de fietsers doen ook
   maar het probleem van de gsm is zo groot dat je bijna niksmeer kan regelen zonder dat kreng en het word nog erger
   zou een goed idee zijn om een stoorzender in het openbaar te plaatsen zodat men niet meer onvoorzien op dat kreng kan

   hoorde vandaag nog iemand dat er al landen zijn waar je niet eens meer geld op zak heb maar alles via dat ding gaat

   don juan

 7. Ik denk dat de meeste mensen niet weten hoe belachelijk ze overkomen met hunne domphone aan hun hoofd geplakt en verstand op nul.Echt zielig als je erop let hoe veel er aan verslaafd zijn en zich gewoon in een andere wereld wanen.

 8. is maar een goeie oplossing rijbewijs in trekken en een hele grote boete kon er vanmorgen net een ontwijken op de ap7 met zo,n ding in zijn hand

  don juan

 9. “Maar” 360 doden. Gezien het aantal mensen wat ik zie slingeren en kloten terwijl ze met de telefoon bezig zijn, is het aantal nog laag. Maar zoals Alfred al aangeeft, zolang er geen controle is helpt een hoge boete niet.

 10. Het artikel klopt niet. De boete voor niet handsfree rijden is inmiddels €500 en een aftrek van 6 punten. Maar al maken ze de boetes 2 x zo hoog, zolang er niet (voldoende) wordt gehandhaafd helpt het niks.

 11. En wat ik niet begrijp is dat ze dan in dure autos rond rijden waar allemaal standaard handsfree is ingebouwd via radio systeem
  En dan zitten ze met hun telefoon aan hun oor. Raar…..dat is vragen om boetes en ellende

 12. Het klopt helemaal. Elke keer als ik de weg op ga ziet ik mensen met een mobiel achter het stuur. Maar ook als ik mijn honden uitlaat ziet ik mensen met de mobiel in de hand met de auto voorbij komen. 200 euro is een veels te lage boete en er mogen van mij gelijk 8 punten van het rijbewijs.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken