Jaarlijks 360 verkeersdoden door gebruik mobiel achter stuur in Spanje

Jaarlijks 360 verkeersdoden door gebruik mobiel achter stuur in Spanje
Beeld: 123rf

Jaarlijks 360 verkeersdoden door gebruik mobiel achter stuur in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Terwijl er zo’n 600.000 Spaanse automobilisten verslaafd zijn aan het gebruik van een smartphone tijdens het rijden, overlijden er jaarlijks 360 personen door het gebruik van een telefoon achter het stuur. Dat aantal is 20% van het totaal aantal verkeersdoden op jaarbasis in Spanje. Erger is nog dat bijna de helft van alle automobilisten toegeeft dat ondanks het gevaar zij toch hun mobieltje niet met rust kunnen laten tijdens het autorijden.

Er zijn twee miljoen Spaanse autorijders die hebben toegegeven dat ze wel eens een selfie hebben gemaakt tijdens het rijden. Bijna de helft van de Spanjaarden gebruikt de smartphone zonder handsfree achter het stuur waardoor er jaarlijks 360 personen overlijden op het Spaanse asfalt.

Deze verontrustende gegevens zijn te lezen in de resultaten van een onderzoek van de Universidad de Valencia. Daarin schrijft men dat afleiding een van de bekendste factoren is voor een ongeval (33%) gevolgd door een te hoge snelheid (29%) en daarna alcohol (26%).

Een van de meest gebruikte apps tijdens het rijden is WhatsApp gevolgd door de GPS of navigatie. Daarnaast wordt er ook veel gebeld met de telefoon tijdens het rijden en worden er foto’s zoals selfies gemaakt.

In het onderzoek zegt men dat er met 120 km/uur 30 meter per seconde gereden wordt zonder aandacht te besteden aan de weg. In het geval van Whatsapp is dat 20 seconden ofwel 600 meter, in het geval van een GPS of navigatie is dat 14 seconden ofwel 466 meter en in het geval van bellen is dat 8 seconden ofwel 266 meter.

Sinds 2016 heeft men de boetes voor het gebruik van een telefoon tijdens het rijden verhoogd met 13,2%. Op dit moment levert dat een boete op van 200 euro en het verliezen van 3 punten op een rijbewijs.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.