Slechts 2.900 openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s in Spanje

Slechts 2.900 openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s in Spanje
Beeld: 123rf

Slechts 2.900 openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens Anfac zijn er in Spanje slechts 2.900 openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s te vinden van meer dan 11 KWs waarmee men een auto voor 80% in 6 uur tijd kan opladen. Van dat aantal zijn er slechts 277 te vinden langs de belangrijkste wegen van Spanje, aldus de Asociación Nacional de Fabricantes de Coches y Camiones.

Terwijl de Anfac spreekt van slechts 2.900 openbare oplaadpunten en de autoriteiten en elektriciteitsmaatschappijen smeekt om meer investeringen om het elektrisch rijden aantrekkelijker te maken, geeft men op het platform Electromaps aan dat er in Spanje 12.887 oplaadpunten te vinden zijn. Daaronder vallen niet alleen openbare oplaadpunten maar ook die bij hotels en restaurants die alleen te gebruiken zijn als men daar iets nuttigt of verblijft en dus niet helemaal openbaar zijn.

De Anfac geeft aan dat er weinig oplaadpunten te vinden zijn maar dat deze ook nog eens ongelijk verdeeld zijn over Spanje. 43% van alle openbare oplaadpunten is te vinden in Barcelona en Madrid met respectievelijk 1.025 (Barcelona) en 584 (Madrid). In Las Palmas (Gran Canaria) is dat aantal 171, in Palma (Mallorca) zijn 147 oplaadpunten te vinden terwijl dat aantal in Zaragoza 141 is, 88 in Málaga, 87 in Sevilla en 73 in Valladolid.

De Asociación de Fabricantes de Coches de Europa (ACEA) heeft weer andere data want zij zeggen dat Spanje 2018 afsloot met 5.209 oplaadpunten van verschillende types en karakteristieken. Daarmee staat Spanje zo’n beetje onderaan de lijst wat betreft oplaadpunten en is het aantal niet te vergelijken met Nederland met 37.037 oplaadpunten of Duitsland met 27.459 oplaadpunten en Frankrijk met 24.850 laadpalen.

Hoe meer oplaadpunten hoe hoger de verkoop van elektrische auto’s. In Nederland werden er gedurende het eerste half jaar van 2019 bv. 20.000 elektrische auto’s verkocht terwijl dat er 31.100 waren in Duitsland en 21.000 in Frankrijk. In Spanje werden de eerste zes maanden dit jaar in totaal 5.450 elektrische auto’s verkocht, weliswaar een stijging van 141,5% ten opzichte van 2018 maar nog steeds slechts 0,78% van alle autoverkopen in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.