skip to Main Content
Slechts 2.900 openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s in Spanje
123rf

Slechts 2.900 openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s in Spanje

MADRID – Volgens Anfac zijn er in Spanje slechts 2.900 openbare oplaadpunten voor elektrische auto’s te vinden van meer dan 11 KWs waarmee men een auto voor 80% in 6 uur tijd kan opladen. Van dat aantal zijn er slechts 277 te vinden langs de belangrijkste wegen van Spanje, aldus de Asociación Nacional de Fabricantes de Coches y Camiones.

Terwijl de Anfac spreekt van slechts 2.900 openbare oplaadpunten en de autoriteiten en elektriciteitsmaatschappijen smeekt om meer investeringen om het elektrisch rijden aantrekkelijker te maken, geeft men op het platform Electromaps aan dat er in Spanje 12.887 oplaadpunten te vinden zijn. Daaronder vallen niet alleen openbare oplaadpunten maar ook die bij hotels en restaurants die alleen te gebruiken zijn als men daar iets nuttigt of verblijft en dus niet helemaal openbaar zijn.

De Anfac geeft aan dat er weinig oplaadpunten te vinden zijn maar dat deze ook nog eens ongelijk verdeeld zijn over Spanje. 43% van alle openbare oplaadpunten is te vinden in Barcelona en Madrid met respectievelijk 1.025 (Barcelona) en 584 (Madrid). In Las Palmas (Gran Canaria) is dat aantal 171, in Palma (Mallorca) zijn 147 oplaadpunten te vinden terwijl dat aantal in Zaragoza 141 is, 88 in Málaga, 87 in Sevilla en 73 in Valladolid.

De Asociación de Fabricantes de Coches de Europa (ACEA) heeft weer andere data want zij zeggen dat Spanje 2018 afsloot met 5.209 oplaadpunten van verschillende types en karakteristieken. Daarmee staat Spanje zo’n beetje onderaan de lijst wat betreft oplaadpunten en is het aantal niet te vergelijken met Nederland met 37.037 oplaadpunten of Duitsland met 27.459 oplaadpunten en Frankrijk met 24.850 laadpalen.

Hoe meer oplaadpunten hoe hoger de verkoop van elektrische auto’s. In Nederland werden er gedurende het eerste half jaar van 2019 bv. 20.000 elektrische auto’s verkocht terwijl dat er 31.100 waren in Duitsland en 21.000 in Frankrijk. In Spanje werden de eerste zes maanden dit jaar in totaal 5.450 elektrische auto’s verkocht, weliswaar een stijging van 141,5% ten opzichte van 2018 maar nog steeds slechts 0,78% van alle autoverkopen in Spanje.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Zonnepanelen?
  Als je 1 auto met zonnepanelen set ter waarde van 100 kw lekker snel wilt opladen heb je ongeveer 300 panelen van 1×2 meter nodig en uiteraard een goede zon.
  Om dat even in een verhouding te zetten; voor 600 vierkante meter zonnepaneel heb je een vlak van grofweg 50×50 meter (=half voetbalveld) nodig.
  Kostenplaatje buiten de verkrijging van voldoende grond: 1 paneel koop je ongeveer voor 125,-, (ex tax), en dan heb je serieuze omvormers en bekabeling nodig.
  Alleen al aan panelen ben je bijna € 40.000,- kwijt; net zoveel als die hele auto kost!

  En ja, je hebt zon nodig, in Spanje komen veel mensen s’avonds om 20.00 uur thuis, dan gaat de zon al bijna onder.
  Dus moet de stekker bij je werk overdag zitten. Hoeveel bedrijven hebben de ruimte om zulke oppervlaktes van zonnepanelen te voorzien?
  En dan zegt u misschien “overheid”,
  enig idee wat de totale rekening is dit soort velden aan te leggen? En waar moeten ze dan komen? Je mag buiten de steden al amper een schuurtje op al het rustica land zetten.

  Denk nu even een plaats al Denia, waar ongeveer 40.000 mensen wonen, en daarvan ongeveer tussen de 5.000 en 10.000 auto’s resident zijn,
  Stel de helft wordt elektrisch en je wilt daarvan de helft tegelijk kunnen opladen.
  Hiervoor heb je dan een terrein nodig ter grootte van minstens 2500 halve voetbalvelden. Dat is ongeveer 6 vierkante kilometer.
  En dan moeten er nog heel veel hele dikke kabels overal heen om 100 kilowatt per auto te kunnen voeden.

  Ok dan gaan we thuisladen vanaf het lichtnet;
  De meeste huizen hebben tussen de 3500 en 5500 watt stroom,
  Hang je daar een auto aan ben je dagen bezig om hem op te laden, en ondertussen kan je verder niets aanzetten in huis.
  Als iedereen dan meer stroom gaat aanvragen voor zijn auto te laden,
  dan zal je zien dat binnen de kortste keren het lichtnet overbelast word.

  Nee, elektrische auto’s zijn prachtig, maar er zal nog heel veel aan het rendement en laadtijd gesleuteld moeten worden wil de elektrische auto, een serieuze vervanging van de brandstofauto gaan worden.
  Zelfs in het zon overgoten Spanje!

 2. Ik maak even een opmerking zonder te gaan zoeken naar de redenen waarom elektrische wagens en of waarom er al dan niet oplaadpunten zijn. Ikzelf heb een elektrische wagen gekocht en heb onderzocht of ik er al dan niet naar de regio Denia zou kunnen mee rijden. Het aantal dagen is niet echt van belang omdat ik binnenkort op pensioen ga. Er is in de regio één oplaadpunt in het shopping center van La Marina in Ondara. Het besluit is dat het dus momenteel onmogelijk is daar met een elektrische wagen rond te rijden of er te geraken. Hopelijk komt daar verandering in. Je hebt gewoon snelle laders nodig van 100Kwh (transit stop). Toeristische plaatsen hebben voldoende aan een 22-50 Kwh. omdat je meestal stopt en niet volledig moet laden. je bent dan op 2 – 3 uren bijgeladen en vertrekt terug met een volle accu. Als je kan overnachten is 7.5 Kwh (thuis bvb)voldoende. Je vertrekt dan toch steeds met een volle accu s’morgens. Je moet elektrisch rijden om de realiteit te beseffen en we zijn er echt nog ver af.

  1. Ja, u heeft gelijk. Het is droevig gesteld met het aantal snellaadstations. Maar gelukkig komt daar nu snel verandering in. Ik verwacht dat over een jaar deze problemen tot het verleden behoren en dat we ook via Teruel en Zaragoza naar het noorden of omgekeerd kunnen rijden. Ik wacht daarom nog even met de aanschaf van een elektrische auto. Volgend jaar komen er bovendien veel nieuwe modellen uit die een stuk betaalbaarste zijn.

 3. Bij ons in het dorp zijn al jaren oplaadpunten voor electrische auto’s, maar geen enkele funcioneert. Dit is echt iets voor Spanje. Hoop dat ze deze niet meenemen in het aantal dat Spanje heeft.

 4. dat zijn er nog veel te veel hopelijk komt het electric rijden er nooit door trekt op niets zeker hier in spanje waar het wel goed voor is rond de kerk toren rijden verder vergeet het

 5. Ik kan wel begrijpen waarom er in Spanje niet veel haast gemaakt word.
  Het lage inkomen van de meeste inwoners in Spanje maakt een elektrische auto voor de onbetaalbaar.
  Mensen die het wel kunnen betalen, denken in Spanje wel twee keer na om er een aan te schaffen. Want waar zit het voordeel, of de stimulatie?
  Stroom is duur, wegenbelasting is laag, en 90% van de tijd wordt er niet over tolwegen gereden, en de afstanden zijn groot.

  Verder vraag ik mij af dat als we globaal op accu’s moeten gaan rijden, waar al deze stroom vandaan moet komen om ze op te laden?
  Het totale elektriciteit net zal opnieuw met veel dikkere kabels aangelegd moeten worden, om al die accu’s op te laden, en er zal veel meer energie opgewekt moeten worden. Investeringen welke voor ieder land haast onbetaalbaar zijn.

  1. Tom als spanje niet genoeg zonnen energie kan leveren kan niemand het.Maar waar ik het volledig mee eens ben wie kan zo een elektrische wagen nog betalen minder en minder mensen

  2. Niet alleen dat maar waar gaan de oude accu´s naar toe? Want deze stoffen kunnen niet afgebroken worden enkel opgeslagen. Als alles over zou gaan is het leed niet meer te overzien in een aantal jaren. Een accu is 10000% vervuilend en in een elektrische auto zitten er meerdere, gaat dat eens optellen als miljoenen mensen hier in gaan rijden en ook de oplaad tijden lang zijn. Vervuiling plus frustraties.

   1. Vervuilender? Dát is nog even afwachten. Wat wél reeds bewezen is dat is wat fossiele brandstoffen pakweg de laatste 150j teweeg hebben gebracht, denk maar aan de zuurstof die we op de hele planeet inademen: verpest door de uitlaatgassen van miljarden motoren en raffinaderijen etc… wat de opwarming in grote mate heeft veroorzaakt. U wil bewijs? Laten we samen Kiezen om in een afgesloten garage te verblijven: u in die vd draaiende motor op fossiele brandstof, ik in die met een elektrische. We zien wel wie het het langste volhoud. Ik beweer niet dat de elektrische variant dé oplossing is maar zoals het er nu voorstaat is het de beste tussen-oplossing in afwachting vd komende variant op waterstof en in een zeer verre toekomst misschien op koude fusie. We kunnen niet blijven de lucht verpesten. Wat betreft uw opmerking ivm giftige stoffen in de batterijen: het meeste wordt reeds jaren gerecycleerd en de rest eventueel voorlopig opslagen? Als iemand hiertegen is: zeg dan ook dat er moet gestopt worden met het opslaan van nucleair residu… met zijn allen dan maar terug naar de oude tijd op steenkool? Komaan zeg!!!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken