menu: rubrieken, zoeken & meer

Apothekers Spanje willen PCR-tests gaan uitvoeren

123rf
Beeld: 123rf

Apothekers Spanje willen PCR-tests gaan uitvoeren

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In het kader van de Wereld Apothekerdag deze vrijdag hebben de apothekers gevraagd om ook PCR-tests te kunnen uitvoeren. De apothekers willen meehelpen in de strijd tegen het coronavirus door in de ruim 22.000 apotheken mee te helpen met het testen van inwoners van Spanje.

De Federación Empresarial de Farmacéuticos Españoles (FEFE) heeft aan de regering gevraagd om PCR-tests te kunnen uitvoeren. Dat betekent dat 80.000 professionals die in de 22.000 apotheken werkzaam zijn in Spanje mee kunnen helpen met het uitvoeren van de meest gangbare corona-test.

De apothekers zeggen met een volledige garantie PCR-tests te kunnen uitvoeren net zoals de apotheken al doen met andere meer complexe tests zoals cholesterol-, glucose-, triglyceriden- of zwangerschapstests. 

Volgens de vereniging van Spaanse apothekers wordt er veel om deze corona-tests gevraagd bij de farmacias, vooral in de plattelandsgebieden waar de apotheek vaak het enige aanspreekpunt is.

Er wordt verder niet gesproken over dat deze corona-tests dan gratis moeten zijn of tegen betaling. Op dit moment worden er hoofdzakelijk PCR-tests uitgevoerd in ziekenhuizen en medische centra of op speciale plaatsen maar is het niet mogelijk om als persoon gratis een PCR-tests te laten uitvoeren.