menu: rubrieken, zoeken & meer

Madrid sluit meer wijken en steden/dorpen en neemt meer corona-maatregelen

123rf
Beeld: 123rf

Madrid sluit meer wijken en steden/dorpen en neemt meer corona-maatregelen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Afgelopen maandag hadden de Spaanse premier Pedro Sánchez en de régionale premier Isabel Díaz Ayuso van Madrid een bijeenkomst waarbij ze afspraken beter te gaan samenwerken wat betreft de corona-crisis maar nog geen 5 dagen later blijkt die samenwerking ver te zoeken. Terwijl de minister van Volksgezondheid aanraadt om heel Madrid op slot te doen, heeft de regionale overheid van de Madrid regio iets heel anders gedaan.

Op vrijdag bleek dat de samenwerking tussen de centrale regering van Spanje en de regionale overheid van de Madrid regio ver te zoeken is. Zoals men weet heeft dat puur en alleen te maken met de politiek want de centrale regering is PSOE-Unidades-Podemos en de regionale overheid van Madrid is PP en Ciudadanos.

Op vrijdag kondigde de minister van Volksgezondheid Salvador Illa aan dat de autoriteiten in de Madrid regio verdergaande maatregelen moeten nemen door de hele stad en regio af te sluiten, net zoals de regioregering op maandag al deed met 37 wijken en randgemeenten. De minister is het niet eens met de in de regio genomen nieuwe maatregelen omdat deze niet ver genoeg gaan.

Maar daar heeft de regionale regering van Madrid niets mee te maken omdat zij niet heel Madrid willen afsluiten. Op hetzelfde moment dat Salvador Illa een persconferentie hield deed men dat ook in Madrid maar dan met geheel andere maatregelen.

In Madrid vindt men een algehele sluiting niet nodig in Madrid, ondanks dat het aantal besmettingsgevallen, ziekenhuisopnames, ic-opnames en corona-doden blijft stijgen in de Madrid regio. Met beperkte maatregelen zegt de regionale overheid van de Madrid regio dat dit genoeg is. 

Op maandag werden in 37 wijken en randgemeenten al maatregelen getroffen zoals dat men daar niet zomaar de wijk of stad mag verlaten en daar komen nu 8 nieuwe regio’s bij met een totaal van 45 wijken en randgemeenten. Het gaat daarbij om die delen waar meer dan 1.000 besmettingsgevallen per 100.000 inwoners zijn terwijl de regering wil dat die wijken en randgemeenten waar men spreekt over 500 besmettingsgevallen per 100.000 inwoners ook gesloten worden.

Al met al gaat het dus om regionale maatregelen die alleen gelden voor de hoofdstad van Spanje (Madrid) en de autonome regio Madrid. Deze nieuwe maatregelen gelden dus niet voor heel Spanje want op dit moment zijn de grootste problemen rondom corons te vinden in Madrid.