menu: rubrieken, zoeken & meer

Nederland verder zonder 1,5 meter maar met coronapas: hoe is dat nu in Spanje?

Nederland verder zonder 1,5 meter maar met coronapas: hoe is dat nu in Spanje?
Beeld: Freepik

Nederland verder zonder 1,5 meter maar met coronapas: hoe is dat nu in Spanje?

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In België en Nederland zijn de laatste weken veel veranderingen geweest in de basis corona-maatregelen waaronder de mondkapjes, de anderhalve meter afstand en de corona-toegangsbewijzen. In Nederland komt vanaf 25 september de anderhalve meter regel te vervallen maar moet men wel een coronapas hebben om de horeca, evenementen, bioscopen en theaters binnen te komen. De horeca moet dicht tussen 00.00 en 06.00 uur en de nachthoreca mag in Nederland nog niet open. Maar hoe is dat in Spanje op dit moment?

Elke autonome regio in Spanje (dat zijn er 17) heeft haar eigen regionale corona-maatregelen die hoofdzakelijk betrekking hebben op de horeca, de toegestane capaciteiten, openingstijden, aantal aanwezigen bij evenementen en concerten etc. Er zijn echter enkele basis corona-maatregelen die voor heel Spanje gelden en die voorlopig ook nog niet zullen veranderen. 

Mondkapjes

Het dragen van mondkapjes is in Spanje verplicht in alle binnenruimtes zoals bijvoorbeeld winkels, bars, restaurants, musea en in het openbaar vervoer, taxi, boot en vliegtuig. Dit geldt ook voor stations en perrons. In de openlucht is het dragen van een mondkapje verplicht als de 1,5 meter afstand niet gewaarborgd kan worden. Deze verplichtingen gelden voor alle personen vanaf 6 jaar. Voor personen met een medische indicatie of ademhalingsproblemen, handicap of gedragsproblemen gelden uitzonderingen. De politie kan boetes vanaf 300 euro geven als iemand weigert een mondkapje te dragen.

Anderhalve meter

In Spanje is en blijft de norm de anderhalve (1,5) meter afstand binnen en buiten. Op dit moment wordt nog niet gediscussieerd over een verandering in deze algemene en landelijke corona-maatregel. Kan in de buitenlucht de anderhalve meter gewaarborgd worden dan hoeft men geen mondkapje te dragen. Lukt dat echter niet dan moet altijd het mondkapje gedragen worden. In de horeca moeten tafels en stoelen minstens 1,5 meter uit elkaar staan.

Corona-passen

Er zijn geen corona-passen in Spanje om de horeca of evenementen binnen te mogen komen. Diverse autonome regio’s hebben dat wel of ingevoerd of wilden dit doen maar op dit moment geldt nergens de verplichting om een coronapas of corona-toegangsbewijs te laten zien. Het idee in deze regio’s was om gebruik te maken van het Digitale EU-Covid Certificaat maar dat wil het Ministerie van Volksgezondheid niet en ook verschillende rechtbanken hebben dit afgewezen (in Frankrijk moet je bv. wel een bewijs laten zien om binnen of buiten bij een bar of restaurant naar binnen te mogen).

Horeca en nachthoreca

In Nederland moet de horeca tussen 00.00 en 06.00 uur dicht en mag de horecavoorziening bij evenementen na 00.00 uur ook niet meer open zijn. Nachthoreca of het nachtleven blijft voorlopig nog gesloten in Nederland. In Spanje gelden per autonome regio andere openingstijden voor de horeca en de nachthoreca of het nachtleven. Deze hebben we HIER al uitgebreid beschreven in een apart artikel.

In alle autonome regio’s is de horeca open, ook na 00.00 uur en in de meeste gevallen tot 02.00 of 03.00 uur (of later). Het nachtleven is in de meeste regio’s ook weer geopend maar met beperkingen zoals de capaciteit, alleen zitten aan tafels, alleen buiten en niet binnen open en verboden te dansen. Ook bij de nachthoreca gelden verschillende sluitingstijden per regio zoals we HIER beschrijven.

Bekijk HIER alle regionale corona-maatregelen zoals deze gelden op 5 september. Je kunt ook alle regionale corona-maatregelen vinden op de website van Travelsafe die je HIER kunt bekijken in het Engels. Kies op de kaart een autonome regio en kies daarna in het uitvouwmenu.