Search
menu
Search

Wordt in Spanje meer boter of olijfolie gebruikt?

Wordt in Spanje meer boter of olijfolie gebruikt?
Beeld: 123rf

Wordt in Spanje meer boter of olijfolie gebruikt?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als we af moeten gaan op het stereotype en op wat de meeste mensen denken dan wordt in Spanje meer olijfolie dan boter gebruikt. Op onderstaande kaart van Europa wordt door Landgeist.com aangegeven in welke landen boter of olijfolie wordt gebruikt.

En helaas moeten we via deze kaart die gebaseerd is op de informatie van de Food and Agriculture Organization concluderen dat het stereotype over Spanje wat betreft olijfolie (aceite de oliva) en boter (mantequilla) klopt. In Spanje wordt net zoals in andere Zuid-Europese landen meer olijfolie gebruikt in plaats van boter terwijl in praktisch alle Noord-Europese landen boter gebruikt wordt in plaats van olijfolie.

Olijfolie wordt hoofdzakelijk gebruikt in Spanje, Portugal, Italië en Griekenland. Als enige Noord-Europese uitzondering staat Luxemburg als olijfolie-land op de kaart. Volgens de maker van de kaart komt dat waarschijnlijk omdat in Luxemburg een groot aantal (16,4 procent) Portugezen woont. 

Het kan ook zijn dat de inwoners van Luxemburg gewoon liever olijfolie nuttigen in plaats van boter. Luxemburg is echter wel een olijfolie-eilandje tussen de boterlanden zoals Frankrijk, Duitsland, België, Nederland, Zwitserland, Oostenrijk etc. 

In Spanje nuttigt elke inwoner jaarlijks gemiddeld 11,6 liter olijfolie wat meer is dan de 9,1 liter olijfolie per inwoner in Italië. In Griekenland wordt echter weer meer olijfolie per inwoner gebruikt met een gemiddelde van 12,7 liter. In Portugal wordt per inwoner 6,9 liter olijfolie gebruikt maar in Frankrijk is dat slechts 1,6 liter olijfolie per inwoner. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is dat slechts 0,7 liter per inwoner per jaar. Helaas zijn er geen gegevens bekend over het olijfolie gebruik in Nederland en België. Dit zijn cijfers uit 2020.

We hebben helaas geen duidelijke informatie kunnen vinden over hoeveel boter een Nederlander of Belg gebruikt per jaar. Maar een ding is zeker, dat zal zeker veel meer zijn dan olijfolie want vooral Nederland is een echt boterland of ‘País de mantequilla’.

boter
Beeld: Landgeist.com
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?