Wordt in Spanje meer boter of olijfolie gebruikt?

Wordt in Spanje meer boter of olijfolie gebruikt?
Beeld: 123rf

Wordt in Spanje meer boter of olijfolie gebruikt?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Als we af moeten gaan op het stereotype en op wat de meeste mensen denken dan wordt in Spanje meer olijfolie dan boter gebruikt. Op onderstaande kaart van Europa wordt door Landgeist.com aangegeven in welke landen boter of olijfolie wordt gebruikt.

En helaas moeten we via deze kaart die gebaseerd is op de informatie van de Food and Agriculture Organization concluderen dat het stereotype over Spanje wat betreft olijfolie (aceite de oliva) en boter (mantequilla) klopt. In Spanje wordt net zoals in andere Zuid-Europese landen meer olijfolie gebruikt in plaats van boter terwijl in praktisch alle Noord-Europese landen boter gebruikt wordt in plaats van olijfolie.

Olijfolie wordt hoofdzakelijk gebruikt in Spanje, Portugal, Italië en Griekenland. Als enige Noord-Europese uitzondering staat Luxemburg als olijfolie-land op de kaart. Volgens de maker van de kaart komt dat waarschijnlijk omdat in Luxemburg een groot aantal (16,4 procent) Portugezen woont. 

Het kan ook zijn dat de inwoners van Luxemburg gewoon liever olijfolie nuttigen in plaats van boter. Luxemburg is echter wel een olijfolie-eilandje tussen de boterlanden zoals Frankrijk, Duitsland, België, Nederland, Zwitserland, Oostenrijk etc. 

In Spanje nuttigt elke inwoner jaarlijks gemiddeld 11,6 liter olijfolie wat meer is dan de 9,1 liter olijfolie per inwoner in Italië. In Griekenland wordt echter weer meer olijfolie per inwoner gebruikt met een gemiddelde van 12,7 liter. In Portugal wordt per inwoner 6,9 liter olijfolie gebruikt maar in Frankrijk is dat slechts 1,6 liter olijfolie per inwoner. In het Verenigd Koninkrijk en Duitsland is dat slechts 0,7 liter per inwoner per jaar. Helaas zijn er geen gegevens bekend over het olijfolie gebruik in Nederland en België. Dit zijn cijfers uit 2020.

We hebben helaas geen duidelijke informatie kunnen vinden over hoeveel boter een Nederlander of Belg gebruikt per jaar. Maar een ding is zeker, dat zal zeker veel meer zijn dan olijfolie want vooral Nederland is een echt boterland of ‘País de mantequilla’.

Beeld: Landgeist.com
newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.