skip to Main Content
Nieuwe kofferbeleid Ryanair wordt pas vanaf 15 januari 2018 ingevoerd

Nieuwe kofferbeleid Ryanair wordt pas vanaf 15 januari 2018 ingevoerd

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – In principe zou Ryanair op 1 november beginnen met het nieuwe kofferbeleid waarbij het alleen nog mogelijk zou zijn om handbagage mee te nemen indien met minstens 5 euro bijbetaalt voor de prioriteit mogelijkheid. Op dinsdag werd echter bekend dat dit nieuwe beleid pas op 15 januari 2018 zal beginnen dus passagiers van Ryanair die tot en met 14 januari gaan vliegen met Ryanair hoeven nog niet bij te betalen als ze de handbagage mee willen nemen in de kabine.

Vlieg je tussen nu en 15 januari nog naar Spanje of vanuit Spanje naar Nederland of België, dan hoef je nog niet de prioriteit bij te betalen om er zeker van te zijn dat jouw handbagage in de opbergvakken in de kabine vervoerd wordt. Vanaf 15 januari wordt dat echter anders en mogen alleen prioriteit passagiers, dus die mensen die minstens 5 euro als men op internet boekt of 7 euro als men dat betaald op het vliegveld, hun twee stuks handbagage meenemen in de kabine. Dat geldt dan voor die passagiers die prioriteit nemen en voor de Plus, Flexi Plus en Family Plus bijbetalingen. Alle andere passagiers zullen nog voordat men het vliegtuig ingaat hun handbagage moeten afgeven waarna dit gratis in de kofferruimte vervoerd wordt. Op de plaats van bestemming komen de handbagage koffers dan ook op de kofferband terecht. De niet betalende passagiers mogen dan alleen nog een kleine handtas meenemen in de kabine.

Misbruik

Het klinkt allemaal als geldklopperij maar aan de andere kant waren ze bij Ryanair de laatste jaren ook weer erg soepel doordat je twee stuks handbagage mee mag nemen in de kabine. Helaas werd daar door veel te veel mensen misbruik van gemaakt waardoor de opbergvakken propvol zaten en de koffers op leegstaande stoelen geplaatste moesten worden. Veel passagiers hielden zich niet aan de regels waardoor ze met veel te grote tassen en koffers de kabine in wilden gaan om maar niet te hoeven bijbetalen. Ook de controle daarop is altijd achterwege gebleven omdat het personeel op de vliegvelden amper keken naar wat men allemaal meenam de kabine in. Nu is iedereen dus de dupe en zal men vanaf 15 januari 2018 bij moeten betalen wat als nadeel heeft dat de rij prioriteit waarschijnlijk weer langer zal gaan worden.

Koffers

Wat vanaf 1 november wel ingaat zijn de nieuwe lagere prijzen voor het meenemen van koffers die verlaagd worden van 35 naar 25 euro. Ook de toegestane kilo’s voor de koffers worden verhoogd van 15 naar 20 kilo. Door deze prijsverlaging en toename in kilo’s hoopt Ryanair dat meer mensen kiezen voor het meenemen van normale koffers waardoor het aantal handbagage koffers automatisch minder zal worden.

Afmetingen

Passagiers met prioriteit mogen twee stuks bagage meenemen, dat wil zeggen een handkoffer met de afmetingen 55x40x20 cm (maximaal 10 kilo) en een stuk handbagage wat niet groter mag zijn dan 35x20x20 cm. Passagiers die beslissen geen prioriteit bij te boeken mogen alleen een stuk handbagage van 35x20x20 cm meenemen in de cabine terwijl de handbagage koffer in het ruim vervoerd wordt.

Uitzonderingen

De enige twee uitzonderingen die gemaakt worden door Ryanair zijn voor families of ouders die met baby’s reizen waarbij men een kleine tas/koffer van maximaal vijf kilo gratis mag meenemen in de cabine. Ook die personen die verplicht in de cabine met medicijnen moeten reizen of een medische verklaring hebben daarvoor, moeten dat altijd aangeven van te voren bij het personeel van Ryanair. Het is nog niet bekend of dat in beide gevallen al bij boeking op de website gedaan kan worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 21 reacties
 1. wat een geneuzel over een D of T , ban dan de site en lees het dan niet.
  zeikers heb en hou je overal, lees er zelf overheen omdat ik te dom ben om het te zien waarschijnlijk.

 2. Als je goedkoop wil vliegen moet je er wat voor over hebben.Als iedereen zich aan de regels had gehouden zou er nu geen discussie over zijn. Mijn vakantie begint bij het aanschuiven en als ze mijn handbagage in de bagage ruimte willen plaatsen geen probleem. Zolang dit gratis is ….dan is dat voor mij oké, Wij hebben geboekt voor 23 december Alicante -Eindhoven en terug 6 januari Eindhoven- Alicante 2 personen 129 euro, waar kan je dat nog vinden voor die prijs.Dus voor mij is het nog steeds oké.

 3. Prachtig al die reactie’s als je in de rij staat voor de gate. Iedereen moppert maar ze vliegen wel allemaal low budget , ik denk dan ooit ga lekker met een andere maatschappij vliegen maar dat doen ze niet , is te duur ! Niets mis met Ryaniar , waar wat mis mee is zijn de passagiers die met een koffer van 10 kg. de cabine instappen en een grote rugzak van 6 kg.

  1. Rugzak van 6 kg?Ik heb al reizigers gezien met 2 rugzakken die ze amper konden heffen om in de bagage bakken te proppen,geen probleem.Zelf had ik een koffer ruimbagage aan 40€ per vlucht,dus 80€ retour( Malta),handbagage:piepkleine trolley met fotomateriaal….afgeven en in het ruim plaatsen mits al het fotomateriaal in de hand nemen en…een leeg koffertje ging het ruim in .Dit overkwam me ook met Transavia uit Eindhoven.

 4. Nog even een reactie op het relaas van Leen. Een vriend van me is enkele weken gelden nog voor 9,95 (zonder ruimbagage) van Eindhoven naar Valencia gevlogen. Probeer dat eens bij een andere maatschappij! Zijn heenreis koste overigens 25,95 Het is maar dat je het weet.

 5. Heb tijdens mijn reizen met Ryanair geen enkel probleem ondervonden met wat dan ook. Ditzelfde geldt overigens ook voor Transavia. Van ‘bagger bedrijven’ is dan ook geenszins sprake! De service is vaak zelfs beter cq. vriendelijker dan bij bv. KLM of Iberia.

 6. Ticket Santander-Wheeze retour 90 euro. Koffer factureren heen en terug 50 euro, stoel reserveren heen en terug 20 euro, snelle rij, 20 euro. Totaal 185 euro .. en dan moet je ook nog dat geneuzel van die loterij aanhoren. Goedkoop was ryanair vroeger .. met aanbiedingen voor 1 euro retourtje. Nu zijn ze een ordinair veevervoer bedrijf geworden.

  1. Leen ik retour Sevilla Eindhoven €59,90 stoel reserveren + als eerste instappen €12,– +€1,23 weet niet waar voor totaal €74,03 . U heeft wel een bijzondere snelle rij en ook een speciale stoel of bijzondere stoel . Als ik mijn €12,–retour tegen over uw €40,– retour plaats. Pago en RYANAIR 74,03€ dit laatste is een kopie van mijn betaling.

 7. Gewoon alle koffers ih bagageruim en handtas mee. Voor iedereen hetzelfde. Geen probleem.

  1. Waarom??
   Als iemand wil betalen voor een dure stoel waarin priority inbegrepen is moet hij/zij dat toch zelf weten.!
   En die mogen van mij hun handbagage meenemen in het vliegtuig en eerst instappen.
   Voor wat hoort wat.

   1. Inderdaad… Ik heb hun er ook al vaak op gewezen maar ze blijven in hetzelfde bedje ziek, helaas 🙁
    De dagelijkse dt-fouten komen onprofessioneel over en doen de reputatie van de nieuwsbrief geen goed. In mijn kennissenkring wordt hiermee gelachen.

    1. Hun is een bezittelijk voornaamwoord; dat moed hen zijn, maar dat kan best vertaalt worden als kip. Sgandalich!

   2. Inderdaad! ik wort er niedt goedt van.
    Leer eens waar een d of een t of dt moedt staan.

 8. Graag 2x “vervoerT wordt” aanpassen naar “vervoerD” aub. In eerste deel tekst.

 9. Ik begrijp niet waarom iedereen zo anti-Ryanair is. Wij reizen 5 à 6 (X2) keer per jaar met Ryanair. Wij zijn zeer tevreden over de prijs/kwaliteit. Alleen vind ik het erg dat de zetels op grote mensen plaatsen weer duurder geworden zijn (20 à 21 €/vlucht) terwijl de mensen rond ons dit gratis krijgen.

 10. Mijden, dit baggerbedrijf. Hun onkunde lijkt met intussen voldoende bewezen.

  1. De vergelijking tussen Ryanair en een baggerbedrijf vind ik een belediging….voor de baggerbedrijven.

  1. Voor mij hetzelfde. Eerst de onzekerheid of de vlucht wel doorging. Naderhand allerlei reclameaanbiedingen betreffende autohuur, priority booking etc. Heb extra betaald om mijn cabinebagage mee te nemen i.v.m. mijn medicijnen en nu blijkt dat niet te hoeven. Vlieg regelmatig met Ryanair maar het wordt allemaal te onduidelijk. Dus je begrijpt waar mijn volgende booking is 😉

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken