Search
menu
Search

Nieuwe gemeente verordening voor het autoverkeer, fietsen en steps in Madrid

Oeps ... foto ontbreekt!

Nieuwe gemeente verordening voor het autoverkeer, fietsen en steps in Madrid

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Eind november zal er een nieuwe gemeenteverordening in Madrid in werking treden waarbij er veel veranderingen zullen zijn wat betreft het verkeer in de Spaanse hoofdstad Madrid. In eerste instantie zouden deze op 23 november in werking treden maar dat wordt met een week uitgesteld naar 30 november vanwege de Black Friday op de 23e van die maand.

De gemeente Madrid gaat veel veranderingen invoeren wat betreft het autoverkeer, fietsers en de elektrische steps. Zo moeten auto’s vanaf 30 november verplicht een milieusticker op de autoruit hebben en komen er veel wegen bij in het centrum van de stad waar men nog maar 30 km/u mag rijden. Bijna 85% van alle straten in Madrid zullen daarmee te maken krijgen. Op andere wegen waar ook voetgangers lopen of fietsers op de weg moeten rijden geldt zelfs een 20 km/u limiet.

Fietsers

Fietsers mogen volgens de nieuwe verordening rechtsaf slaan als het stoplicht op rood staat. Dag is iets wat in andere Europese steden ook al geldt maar men dient altijd duidelijk richting aan te geven door de hand uit te steken. Het is daarnaast ook toegestaan om op wegen waar straks 20 km/u gereden mag worden tegen het verkeer in te rijden.

Fietsers dienen te aller tijde op een fietspad te fietsen indien aanwezig. Is die er niet dan mag men op straat fietsen maar altijd in het midden van het wegdek waarbij het ook is toegestaan met zijn tweeën naast elkaar te fietsen. Het is ten strengste verboden op de stoep of voetgangersgebieden te fietsen. Alleen kinderen jonger dan 12 jaar mogen daar fietsen als een volwassen persoon te voet meeloopt.

Parkeren motoren en scooters

Scooters mogen niet meer op de stoep parkeren als er een speciale motor of scooter parkeerplaats aanwezig is. Deze maatregel gaat meteen in waarbij de gemeente ook aangeeft meer scooter parkeerplaatsen te gaan aanleggen om te voorkomen dat de stoepen vol komen te staan met scooters en motoren.

Elektrische steps

Met deze nieuwe gemeente verordening komen er ook regels rondom de elektrische steps ofwel patines eléctricos. Bij de diverse tweewielers wordt onderscheid gemaakt in drie types: Tipo A (platform met een of twee wielen en steps met motor); Tipo B (segways en elektrische steps); Tipo C (fietsen met grote manden of bakfietsen met of zonder passagiers).

Volgens de nieuwe regels mogen deze zo’n beetje in de hele stad rijden en dan met name op die wegen waar 30 km/u gereden mag worden. Het is echter verboden te rijden met de Tipo A, B en C voertuigen op wegen waar harder dan 30 km/u gereden mag worden (zo’n 15% van alle wegen in de stad).

Het gebruik van deze vervoersmiddelen is alleen toegestaan als men 15 jaar of ouder is. Personen jonger dan 15 jaar mogen alleen gebruik maken van bovenstaande voertuigen indien een of beide ouders of andere volwassenen aanwezig zijn. Daarnaast dienen personen jonger dan 16 jaar verplicht een helm te dragen.

Het parkeren van de elektrische steps en/of fietsen dient in principe altijd te gebeuren op die plaatsen die daarvoor bedoeld zijn. Zijn die speciale stallingsplaatsen er niet dan mag men op de stoep parkeren als er tenminste drie meter vrij is om te lopen. Is de stoep slechts zes meter breed dan dienen de fietsen en steps langs de rand geparkeerd te worden. Vooral met de elektrische steps is het in Madrid op dit moment een ongecontroleerde situatie met stepjes die overal geparkeerd worden door de gebruikers.

Deze nieuwe gemeente verordening in Madrid gaat dus in op 30 november in plaats van de eerder geplande 23 november.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?