menu: rubrieken, zoeken & meer

Balearen eilanden keren terug naar ‘normaliteit’ met afschaffing meeste corona-maatregelen

Balearen eilanden keren terug naar ‘normaliteit’ met afschaffing meeste corona-maatregelen
Beeld: 123rf (aangepast)

Balearen eilanden keren terug naar ‘normaliteit’ met afschaffing meeste corona-maatregelen

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De regionale overheid op de Balearen eilanden, te weten Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera, heeft bekend gemaakt dat vanaf dinsdag 26 oktober praktisch alle regionale corona-maatregelen beëindigd worden onder het mom ‘retorn a la normalitat’ ofwel terug naar het normaal. Dat betekent o.a. dat de horecacapacitiet weer 100% is, iets wat ook geldt voor evenementen en feesten en sportscholen. In de nachthoreca geldt nog steeds de coronapas of het coronabewijs en er zijn verschillen tussen de eilanden terwijl roken op terrassen nog steeds niet is toegestaan.

De Balearen eilanden keren terug naar het ‘normaa’l nu de meeste corona-maatregelen die nog geldig waren vanaf dinsdag 26 oktober worden beëindigd. De basis regels zoals de mondkapjes, handen wassen en desinfecteren en anderhalve meter afstand blijven gehandhaafd, net zoals in de rest van Spanje. Maar met name in de horeca komen meer vrijheden.

De restaurants en bars mogen nu ook in de binnenruimtes weer een bezetting hebben van 100% met de 1,5 meter regel in gedachte. Mondkapjes blijven verplicht als men niets nuttigt en roken op terrassen is niet toegestaan. Er gelden geen restricties meer voor de openings- en sluitingstijden op de eilanden.

Wat betreft de nachthoreca geldt dat er een bezetting mag zijn van 100% op het eiland Menorca en 75% op de eilanden Mallorca, Ibiza en Formentera met de 1,5 meter regel in gedachte. Consumptie mag alleen aan tafels en niet aan de bar of staand. Mondkapjes blijven verplicht als men niets nuttigt en roken op terrassen en het dansen op en buiten de dansvloer is niet toegestaan. Behalve op Menorca want daar gelden geen restricties en daar mag gedanst worden (roken nog steeds verboden).

Roken op de openbare weg of in openbare ruimtes mag ook niet als de twee meter afstand niet gehandhaafd kan worden. Botellones ofwel straatfeesten met hoofdzakelijk jongeren zijn niet toegestaan.