Het gevaarlijkste en vervelendste herfst ongedierte van Spanje

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De herfst brengt lagere temperaturen met zich mee waardoor de vervelende muggen verdwijnen, en dat is natuurlijk goed nieuws. Helaas komt daarvoor ander ongedierte voor terug zoals vliegen, processierupsen, slakken, bladluizen, herfst wormen en de bruine wandluizen. Hieronder een kort overzicht van wat je allemaal in en rondom de woning kunt vinden in Spanje.

Vliegen

Vliegen zijn er het hele jaar door maar het is in de herfst dat op veel plaatsen in Spanje de vliegen extra lastig lijken te zijn. Vliegen zijn er in allerlei soorten, maten en kleuren maar een ding hebben ze gemeen, ze zijn allemaal irritant en vervelend. De meest voorkomende vliegen, waar je in huis mee te maken krijgt, zijn de huisvliegen of musca domestica.

Processierupsen

Processierupsen zijn erg vervelend en kunnen zelfs dodelijk zijn, in het bijzonder voor huisdieren. Deze beestjes zijn waarschijnlijk een van de meest onaangename insecten die je in Spanje kunt vinden, vooral in die gebieden waar dennenbomen in grote getallen voorkomen. In het Spaans heten deze rupsen de procesionaria del pino. Raak deze beesten niet aan met de blote hand want het effect is zeer onaangenaam en veroorzaakt grote irritatie. Het zijn dan vooral de kleine haartjes van de rupsen die jeuk, pijn en zelfs een shock kunnen veroorzaken. Lees op WikiSpanje meer over de processierupsen in Spanje.

Slakken

Als er veel regen valt en het weer vochtiger is komen ze overal vandaan. Slakken komen in grote hoeveelheden voor en zijn passieve diertjes, voor de mens en dier. Voor de planten zijn het echte killers want ze bijten bijna overal in om te eten en soms kunnen hele bladeren verdwijnen door de kleine hapjes. Ook het slijmspoor van de slakken kan soms irritant zijn, vooral als de slakken zich bewegen op tafels, stoelen en kleding. Ook in Nederland komen Spaanse slakken voor, dat wil zeggen, men heeft deze diertjes de naam Spaanse wegslak gegeven. Als het in Spanje even geregend heeft zie je overal mensen rondlopen om de slakken te “vangen” en mee te nemen om op te eten. In restaurants worden ook menu’s met slakken aangeboden.

Bruine wandluizen

In het Spaans heten ze “chinche marrón” en in de herfst gaan deze insecten op zoek naar een plaats om te overwinteren. De wandluis is geen luis, ook al staat dat in de naam en ook geen vlo waar het beestje op lijkt. In Spanje komen de bruine wandluizen overal voor maar in de herfst lijkt het wel of ze de woningen opzoeken en daar in of rondom leven, op zoek naar een plaatsje om te overwinteren. De wandluis wordt tegenwoordig meer bedluis genoemd.

Bladluis

De bladluizen houden vooral van planten met harde blaadjes zoals rucola, spinazie of kool. Ook planten in de tuin kunnen last hebben van bladluis. Vaak vallen ze op omdat de bladeren gaan hangen en in sommige gevallen er meer mieren in de omgeving te zien zijn. Daar waar bladluizen zijn plakken de planten veel dus pas op als je deze aanraakt.

Herfst wormen

De herfst wormen zijn te herkennen aan de witte cocon die in de bomen te zien zijn. Meestal blijven ze op het puntje van de takken van de bomen en voeden zich vanuit de cocon die steeds groter wordt. De herfst wormen kunnen in alle boomsoorten voorkomen maar komen het meeste voor in de moerbei, iep of eik.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
8 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.