menu: rubrieken, zoeken & meer

Dit is het voorlopige Spaanse covid-vaccinatieplan

Dit is het voorlopige Spaanse covid-vaccinatieplan
Beeld: 123rf

Dit is het voorlopige Spaanse covid-vaccinatieplan

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het afgelopen weekend maakten de Spaanse premier Pedro Sánchez en de minister van Volksgezondheid Salvador Illa al gedeeltelijk de plannen voor de vaccinatiecampagne tegen covid-19 bekend maar op dinsdag is het nationale covid-vaccinatieplan tijdens de wekelijkse ministerraad goedgekeurd.

Spanje zal vanaf januari en de maanden daarna de beschikking krijgen over circa 140 miljoen covid-vaccins van verschillende fabrikanten waaronder Pfizer/BioNTech, AstraZeneca/University of Oxford, Sanofi/GSK, Curevac, Janssen/Johnson & Johnson, Moderna, Novavax, MSD/Thermis en MSD/IAVI. 

Een deel daarvan zal Spanje zelf kopen en een ander deel komt van de ruim 1,4 miljard vaccins die door de Europese Commissie worden gekocht en waarvan Spanje recht heeft op 10%. Spanje heeft op dit moment meer dan 47 miljoen inwoners maar zal dus meer dan genoeg vaccins hebben om 80 miljoen personen te vaccineren.

Vrijwillig en gratis

Het vaccineren wordt niet verplicht in Spanje en gebeurt dus op vrijwillige basis. Daarnaast werd al bekend dat het vaccineren gratis is en zal gebeuren via de 13.000 medische centra verspreid door het land. 

Het wordt een landelijk opgezette vaccinatiecampagne, iets waar sommige autonome regeringen zoals in Madrid en Catalonië niet blij mee zijn. 

Fases

Vanaf het moment dat de eerste vaccins Spanje bereiken en goedgekeurd worden door het Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPS), kunnen in de maanden januari en februari in fase 1 de eerste vaccinaties worden uitgevoerd. Op dat moment zal er nog een beperkte aanvoer zijn van vaccins. 

In fase 2 verwacht men een geleidelijke toename van het aantal beschikbare vaccins en gebeurt de vaccinatie in de maanden maart, april en mei. Fase 3 zal uiteindelijk vanaf juni beginnen wanneer alle prioriteitengroepen reeds gevaccineerd zijn en de rest van de bevolking gevaccineerd wordt.

Prioriteit

De eerste groep personen die gevaccineerd zal worden zijn ouderen en het personeel in zorgcentra, de afhankelijke personen en hun verzorgers. Ook de werknemers in de zorg en medische centra waaronder ziekenhuizen zullen als eerste de vaccins ontvangen. In fase 1 verwacht men 2,5 miljoen inwoners van Spanje te kunnen vaccineren.

Er zijn 18 bevolkingsgroepen vastgesteld op basis van vier soorten risico’s: kans op sterfte, blootstelling aan de ziekte, sociaaleconomische impact en overdracht van de ziekte. De prioriteitengroep in fase 1 is reeds bekend gemaakt maar de overige groepen werd nu nog niet over gesproken.