menu: rubrieken, zoeken & meer

Hoe is het met de Spaanse coronamelder app en waarom ook jij deze moet installeren

Hoe is het met de Spaanse coronamelder app en waarom ook jij deze moet installeren
Beeld: Radar Covid

Hoe is het met de Spaanse coronamelder app en waarom ook jij deze moet installeren

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In augustus was de testfase klaar en kon de Spaanse coronamelder app Radar Covid in alle autonome regio’s in het land geactiveerd worden. Sommige regio’s deden dat meteen terwijl andere regio’s zoals Madrid en Catalonië daar veel langer over deden. Uiteindelijk in oktober kon gezegd worden dat heel Spanje verbonden is met de Radar Covid smartphone app. Maar hoe is het daar nu mee en waarom moet je als je Spanje bezoekt ook deze app installeren.

De Spaanse corona-volg-app is een ‘app de rastreo de contactos’ voor smartphones die beheerd wordt door de Spaanse staatssecretaris voor Digitalisering en Kunstmatige Intelligentie (Secretaría de Estado de Digitalización e Inteligencia Artificial). 

Op het moment van schrijven zijn er 5,5 miljoen personen (van de meer dan 47 miljoen inwoners) die Radar Covid hebben gedownload uit een van de smartphone app stores en geactiveerd hebben. Het doel is om tenminste 8 miljoen installaties te bereiken wat neerkomt op circa 20% van de bevolking waardoor de impact van de pandemie met 30% gereduceerd kan worden. 

Er zijn nu 17.000 personen die in de app gemeld hebben dat ze geïnfecteerd zijn door de speciale code in te voeren. In november is het aantal registraties en gebruikers van de smartphone app met 30% gestegen wat dus betekent dat men zich steeds meer bewust is van het nut van de Radar Covid app. Tot nu toe is de app echter nog niet zo effectief gebleken maar dat moet snel veranderen.

Ook tijdens vakantie

De Radar Covid app is in meerdere Spaanse officiële talen te gebruiken maar ook in het Engels waardoor ook buitenlandse bezoekers de Spaanse coronamelder app kunnen gebruiken. Op de Canarische Eilanden is het zelfs verplicht om de Radar Covid app te installeren en te gebruiken op de smartphone als je de eilanden bezoekt en tot 15 dagen na thuiskomst.

Het wordt dus aangeraden om voor alle bezoekers van Spanje de radar Covid app te installeren, het kan nooit kwaad en je kunt de app na thuiskomst altijd weer verwijderen.

Werkwijze

De smartphone app is gebaseerd op de code van Apple en Google en werkt via bluetooth. Zoals met de meeste apps moeten de smartphone gebruikers zelf de app downloaden, alle waarschuwingen accepteren en installeren op hun telefoons. 

Radar-COVID garandeert daardoor veiligheid en privacy en is 100% anoniem. Daarom wordt in de app niet naar een naam, telefoonnummer of e-mailadres gevraagd. Het enige wat je eventueel in moet vullen is een speciale code, maar alleen als je positief getest bent. Die code wordt afgegeven door de regionale gezondheidsdiensten aan die personen die positief getest worden op het coronavirus. 

De app stuurt een melding als je minstens 15 minuten op een afstand van minder dan 2 meter bij iemand bent geweest die later corona blijkt te hebben. Deze persoon moet ook de app gebruiken.

Radar Covid waarschuwt je nadat je in de buurt bent geweest van iemand met corona. Zo kun jij dus voorkomen dat je mensen in je omgeving besmet. Het downloaden van de app is altijd vrijwillig en is geheel anoniem en werkt via bluetooth.