menu: rubrieken, zoeken & meer

Catalonië is vanaf 26 november eerste regio van Spanje met coronapas in bars en restaurants

Catalonië is vanaf 26 november eerste regio van Spanje met coronapas in bars en restaurants
Beeld: Spanjevandaag

Catalonië is vanaf 26 november eerste regio van Spanje met coronapas in bars en restaurants

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De regionale overheid van Catalonië heeft toestemming gekregen om de coronapas-verplichting uit te breiden naar o.a. de horeca en sportscholen. Dat gebeurt al vanaf 26 november waarna je in de autonome regio (dus niet de rest van Spanje) verplicht bent een coronapas te laten zien als je een bar of restaurants wilt betreden, net zoals al gold voor de nachthoreca en feesten.

UPDATE: (vrijdag 26 november). Omdat de website La Meva Salut in Catalonië de aanvraag van meer dan 700.000 QR-code aanvragen niet aankan, heeft de regionale overheid besloten de coronapas-verplichting in de horeca voorlopig uit te stellen tot na het weekend.

Zoals we HIER al beschreven in ons artikel over de implantatie van de coronapas-verplichting in Spanje, was Catalonië een van de eerste regio’s waar de coronapas verplicht werd voor de nachthoreca en later ook bij evenementen in hotels en restaurants waar o.a. een dansvloer is en waar huwelijksvieringen en/of communies gevierd worden.

Maar vanaf vrijdag 26 november komen er meer plaatsen bij waar een coronapas of ‘pasaporte-Covid’ verplicht is in Catalonië. Die verplichting zal voorlopig gelden voor 15 dagen tot maandag 6 december waarna deze verlengd of geannuleerd wordt.

De coronapas of ‘pasaporte Covid’ waarover gesproken wordt is niets meer of minder dan het Europees digitaal coronacertificaat of ‘Certificado COVID Digital de la UE’ dat in Nederland en België aangemaakt kan worden via de smartphone apps (internationale QR-code) en in Catalonië aangemaakt kan worden via de La Meva Salut website of app of via het Ministerio de Sanidad waarbij je een PDF-versie krijgt die je dan kunt uitprinten of downloaden en op je telefoon plaatsen als document.

Coronapas is verplicht in:

  • Nachthoreca zoals feestzalen, discotheken en danszalen.
  • Bij evenementen in hotels en restaurants waar o.a. een dansvloer is en waar huwelijksvieringen en/of communies gevierd worden.
  • Sportscholen en sportcentra.
  • Horeca zoals bars en restaurants binnen maar niet op terrassen.

Coronapas is niet verplicht in:

  • Winkels en winkelcentra.
  • Bij de horeca op terrassen en buitenruimtes.
  • Bioscoop, theater, bibliotheek, galerijen etc.
  • Religieuze en andere sociale bijeenkomsten.
  • Werkplek en onderwijs.