menu: rubrieken, zoeken & meer

Europese Commissie: boosterprik na 6 tot 9 maanden anders geen Europese coronapas meer

Europese Commissie: boosterpik na 6 tot 9 maanden anders geen Europese coronapas meer
Beeld: Europa Press

Europese Commissie: boosterprik na 6 tot 9 maanden anders geen Europese coronapas meer

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Europese Commissie (EC) heeft donderdag verklaard voorstander te zijn van een verplichte boosterprik voor de gevaccineerde inwoners van de Europese Unie als ze na zes tot negen maanden nog de Europese coronapas willen blijven gebruiken. De EC raadt de EU-landen aan dit in te voeren. Het is een advies en geen verplichting maar de kans is groot dat veel landen dit advies van een houdbaarheidsdatum zullen overnemen.

Wat houdt dit in de praktijk in. Als iemand volledig gevaccineerd is kan deze persoon een Europees digitaal coronacertificaat aanmaken waarmee de gevaccineerde persoon makkelijk kan reizen binnen de Europese Unie. Maar als het aan de EC ligt krijgt dit coronabewijs een houdbaarheidsdatum van maximaal negen maanden want als iemand 9 maanden na de laatste corona-prik geen boosterpik laat plaatsen vervalt het Europese coronabewijs.

Volgens de EC neemt de effectiviteit van de corona-vaccins na ongeveer zes maanden af en het is dus verstandig om tussen de zes en negen maanden een extra derde boosterprik te zetten of zoals in het geval van het Janssen-vaccin een tweede prik. In de meeste EU-landen is men bij bepaalde leeftijdsgroepen al begonnen om een derde boosterprik te zetten.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie ECDC raadt aan na zes maanden een boosterprik te nemen. De EU-landen kunnen het vaccinatiebewijs dat recht geeft op een Europees coronacertificaat nog drie maanden langer geldig laten, zodat sommige landen waar men laat is begonnen met het zetten van een boosterprik tot negen maanden de tijd hebben.