skip to Main Content
Kerstboodschap Koning VI van Spanje verwijst naar coëxistentie
20 Minutos

Kerstboodschap Koning VI van Spanje verwijst naar coëxistentie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Koning Felipe VI heeft zoals elk jaar in zijn kerstboodschap het Spaanse volk toegesproken. Nadat de Kersttoespraak in 2017 voor veel ophef zorgde vanwege de problemen in Catalonië, heeft de Koning dit keer blijkbaar meer mensen weten te bereiken waarbij zo’n beetje alle politieke leiders het met hem eens zijn. Belangrijkste boodschap voor de politiek is dat er coëxistentie moet zijn en respect voor de grondwet.

In de Kerstboodschap (mensaje de navidad) die door miljoenen Spanjaarden bekeken wordt op Kerstavond (nochebuena) heeft de Spaanse Koning iedereen een vrolijk kerstfeest gewenst en in het bijzonder de mensen die in een moeilijke situatie leven vanwege persoonlijke, economische of sociale redenen. Daarnaast had hij ook troostende woorden voor de slachtoffers van partnergeweld en sprak hij de hoop uit dat jongeren werk vinden met een fatsoenlijk salaris en een geschikte plaats om te wonen.

Het belangrijkste onderdeel van de toespraak was echter dat hij de politieke en sociale leiders oproept om coëxistentie met respect voor de grondwet die ten allen tijde verdedigd moet worden. Hierbij heeft de monarch het woord Catalonië niet in zijn mond genomen.

Coëxistentie

Coëxistentie (convivencia) was het belangrijkste woord dit jaar van de traditionele Kerstboodschap want dit werd zeven keer genoemd. Daarbij doet Felipe VI een oproep aan de politieke leiders in Spanje om elkaar te begrijpen ongeacht hoever de ideeën uit elkaar liggen en de persoonlijke en politieke gevoelens zijn verdeeld. Daarbij mag er geen plaats zijn voor wrok en dient men oplossingen te zoeken voor de problemen die bestaan.

De 10 minuten durende “discurso del Rey” werd dit jaar gesproken vanuit de Salón de Audiencias in het Zarzuela paleis in Madrid. In diezelfde zaal werd onlangs nog het 40-jarig bestaan van de grondwet gevierd waarbij de Prinses van Asturië en Spaanse troonopvolgster Leonor artikel 1 van de Spaanse Grondwet voorlas, haar eerste officiële toespraak.

Politici

De politieke leiders van de Partido Popular, PSOE, Ciudadanos en Podemos zijn het met elkaar eens dat de Koning een goede boodschap had voor het Spaanse volk. De regerend PSOE-partij zegt dat de belangrijkste boodschap in de Kersttoespraak dit jaar in lijn ligt met het politieke beleid van de socialisten en premier Pedro Sánchez door met respect voor de grondwet overleg te voeren en dialogen aan te gaan.

De Podemos-partijleider meent dat de Koning min of meer toegeeft dat hij fout zat met de conclusie in de toespraak na de problemen in Catalonië vorig jaar terwijl hij ook lovende woorden heeft voor het feit dat er gesproken wordt over de moeilijke situatie van de Spaanse jongeren.

De leiders van de PP en Ciudadanos hebben op Twitter ook gezegd dat ze het eens zijn met de boodschap van de Koning en dan met name het respect voor de grondwet waarbij geen van de leiders Catalonië noemt.

De enige regio waar (traditiegetrouw) kritiek is op de boodschap van de Koning is Catalonië waar regiopremier Torra zegt dat er in Catalonië geen probleem is wat betreft coëxistentie. Daarnaast zegt de regiopremier dat het conflict inderdaad te maken heeft met de democratie en justitie die in de ogen van het Catalaanse separatisme niet deugen.

De 10 minuten durende Kerstboodschap begon om 21.00 uur (20.00 uur Canarische Eilanden) en werd op zo’n beetje alle televisiekanalen in Spanje uitgezonden behalve, zoals elk jaar, op het Catalaanse TV3.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 5 reacties
 1. Zo, de Spaanse ‘puppet -on-a- string’ (ook Holland en België hebben er zo eentje) heeft zijn door de regering opgestelde kerstwensen voorgelezen. Nu Sanchez, die de separatisten nodig heeft, de touwtjes in handen houdt geen veroordeling van de Catalanen meer maar een verdoken verontschuldiging voor zijn optreden van een goed jaar geleden. Verder de nodige propaganda voor het programma van de regering en om ook op de rechtse banken een beetje applaus te krijgen wat ‘geneuzel’ over ‘convivencia’ (niet coexistencia !) en het verzorgen van de sterke banden die alle (?) Spanjaarden verenigen ! That’s it !! Eigenlijk totaal inhoudsloos maar blijkbaar toch voldoende om de aanbidders van de monarchie in extase te brengen. In Vlaanderen zeggen we dan : “Een kinderhand is rap gevuld”.

 2. Geweldige boodschap!
  ok, Wim-Lex had een betere, maar die heeft makkelijk lullen, want inderdaad, ondanks alles is Nederland nog altijd 1 van de beste landen om in te wonen en in te leven. Als ze ooit eens wat doen aan het weer, dan zitten we daar zo op 500 miljoen inwoners.

  Hoe dan ook, de Koning van Spanje, doet dit goed, snapt het ook.
  De politiek is het voor eens een keer eens met elkaar, en laten we nu wel wezen, welke zot in dit huidige leven, neemt Torra nog serieus?
  Die man heeft afgedaan. Klaar.
  Ik hoop en bid nog elke dag dat de problemen worden opgelost daar, maar serieus, als je iemand als Torra dat laat doen, kom op zeg….ik mag toch hopen dat we dat toch allemaal eens kunnen zijn, die man zal moet zo snel mogelijk vervangen worden.
  Natuurlijk, der herr P. vind het geweldig dat er nog een brillemans zijn werk doet, het werk waar der herr P. zelf nooit voor verkozen is, maar laten we nu wel wezen, als je dan ouderwets poppen theater wilt spelen, en aan de touwtjes wil trekken, neem dan wel een echte goede werkende pop zeg.

  Kort gezegd.
  De Spaanse Koning….10 punten.
  Torra, min-10

  1. Misschien moet je zelf eens beginnen met de boodschap, die je toch zo fantastisch vond, zelf in praktijk om te zetten …

   1. Ik doe niet anders kneus.
    Lees mijn kerstboodschap en wens maar bij een ander artikel….die paste jou en je Indeps maatjes niet en daarom is er ook vrijwel geen indeps reactie op gekomen, wel…eehh geen.
    Je bent en blijft een zeer eenzijdig persoon Olivier.
    En je bent echt heel alleen dat kan iedereen wel merken aan je reacties die altijd maar over 1 ding gaan, je lijkt Jacob wel. Je spreekt iets beter onze taal, maar dat is dan ook het enige verschil

    1. De Spaanse grondwet zegt dat men regionale talen moet beschermen. Voor mij betekend dat dat een ambtenaar bijvoorbeeld in de Balearen Castilians EN Catalans moet spreken. Als een politicus zoals ls Rivera eist dat het beheersen van de regionale taal als het aan hem ligt niet meer hoeft dan eist hij iets tegen de Spaanse Grondwet en het is een strafbaar. (men kan iets erover vinden als men naar Rivera, barrière, lingüistica, Congreso, Cataluña zoekt). Zeker zou dat op den duur het einde van de regionale talen en culturen zijn. Ik weet dat hier sommige mensen zeggen dat het verdwijnen van regionale talen/culturen niet erg vinden. Maar mss zegt de EU en de toekomst dat een ambtenaar in NL geen Nederlands meer moet spreken, alleen maar Engels
     .Of met andere worden dat ook op publieke scholen en NL alleen maar Engels wordt gesproken. Als dat voor de mensen die geen probleem met het verdwijnen van het Catalaans is dat de volgende generatie in NL geen Nederlands meer spreekt dan moeten zij Rivera met zijn eis ondersteunen.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken