Search
menu
Search

Kerstboodschap Koning VI van Spanje verwijst naar coëxistentie

Oeps ... foto ontbreekt!

Kerstboodschap Koning VI van Spanje verwijst naar coëxistentie

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Koning Felipe VI heeft zoals elk jaar in zijn kerstboodschap het Spaanse volk toegesproken. Nadat de Kersttoespraak in 2017 voor veel ophef zorgde vanwege de problemen in Catalonië, heeft de Koning dit keer blijkbaar meer mensen weten te bereiken waarbij zo’n beetje alle politieke leiders het met hem eens zijn. Belangrijkste boodschap voor de politiek is dat er coëxistentie moet zijn en respect voor de grondwet.

In de Kerstboodschap (mensaje de navidad) die door miljoenen Spanjaarden bekeken wordt op Kerstavond (nochebuena) heeft de Spaanse Koning iedereen een vrolijk kerstfeest gewenst en in het bijzonder de mensen die in een moeilijke situatie leven vanwege persoonlijke, economische of sociale redenen. Daarnaast had hij ook troostende woorden voor de slachtoffers van partnergeweld en sprak hij de hoop uit dat jongeren werk vinden met een fatsoenlijk salaris en een geschikte plaats om te wonen.

Het belangrijkste onderdeel van de toespraak was echter dat hij de politieke en sociale leiders oproept om coëxistentie met respect voor de grondwet die ten allen tijde verdedigd moet worden. Hierbij heeft de monarch het woord Catalonië niet in zijn mond genomen.

Coëxistentie

Coëxistentie (convivencia) was het belangrijkste woord dit jaar van de traditionele Kerstboodschap want dit werd zeven keer genoemd. Daarbij doet Felipe VI een oproep aan de politieke leiders in Spanje om elkaar te begrijpen ongeacht hoever de ideeën uit elkaar liggen en de persoonlijke en politieke gevoelens zijn verdeeld. Daarbij mag er geen plaats zijn voor wrok en dient men oplossingen te zoeken voor de problemen die bestaan.

De 10 minuten durende “discurso del Rey” werd dit jaar gesproken vanuit de Salón de Audiencias in het Zarzuela paleis in Madrid. In diezelfde zaal werd onlangs nog het 40-jarig bestaan van de grondwet gevierd waarbij de Prinses van Asturië en Spaanse troonopvolgster Leonor artikel 1 van de Spaanse Grondwet voorlas, haar eerste officiële toespraak.

Politici

De politieke leiders van de Partido Popular, PSOE, Ciudadanos en Podemos zijn het met elkaar eens dat de Koning een goede boodschap had voor het Spaanse volk. De regerend PSOE-partij zegt dat de belangrijkste boodschap in de Kersttoespraak dit jaar in lijn ligt met het politieke beleid van de socialisten en premier Pedro Sánchez door met respect voor de grondwet overleg te voeren en dialogen aan te gaan.

De Podemos-partijleider meent dat de Koning min of meer toegeeft dat hij fout zat met de conclusie in de toespraak na de problemen in Catalonië vorig jaar terwijl hij ook lovende woorden heeft voor het feit dat er gesproken wordt over de moeilijke situatie van de Spaanse jongeren.

De leiders van de PP en Ciudadanos hebben op Twitter ook gezegd dat ze het eens zijn met de boodschap van de Koning en dan met name het respect voor de grondwet waarbij geen van de leiders Catalonië noemt.

De enige regio waar (traditiegetrouw) kritiek is op de boodschap van de Koning is Catalonië waar regiopremier Torra zegt dat er in Catalonië geen probleem is wat betreft coëxistentie. Daarnaast zegt de regiopremier dat het conflict inderdaad te maken heeft met de democratie en justitie die in de ogen van het Catalaanse separatisme niet deugen.

De 10 minuten durende Kerstboodschap begon om 21.00 uur (20.00 uur Canarische Eilanden) en werd op zo’n beetje alle televisiekanalen in Spanje uitgezonden behalve, zoals elk jaar, op het Catalaanse TV3.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?