Search
menu
Search

Het einde van Navidad in Spanje en waarom dit dreigt te verdwijnen

Het einde van Navidad in Spanje en waarom dit dreigt te verdwijnen
Beeld: via canva.com

Het einde van Navidad in Spanje en waarom dit dreigt te verdwijnen

De feestdagen zijn volop bezig en binnenkort nemen we afscheid van het jaar. Maar er is nog een ander afscheid dat ze in Spanje moeten nemen, namelijk van de naam Navidad. Deze naam, die direct geassocieerd wordt met Kerstmis, is in gevaar van uitsterven in Spanje. En dat terwijl het zo’n mooie en betekenisvolle naam is.

In Spanje zijn er talloze namen die al eeuwenlang bestaan en een rijke geschiedenis hebben. Maar er zijn ook namen die pas recent populair zijn geworden en sommige namen die zelfs aan het verdwijnen zijn. Een van deze namen is Navidad.

Navidad is afgeleid van het Spaanse woord voor Kerstmis, ‘Navidad‘. Het is een naam die vooral gebruikt wordt voor meisjes en die direct verwijst naar de geboorte van Jezus Christus. In de Spaanse cultuur is Kerstmis een belangrijke feestdag en daarom is het niet verrassend dat deze naam populair was in het verleden.

Volgens gegevens van het Spaanse Statistiekbureau (INE) waren er in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw meer mensen die de naam Navidad droegen dan nu. Maar sindsdien is het aantal gestaag gedaald en nu is het bijna uitgestorven.

Hoewel de naam Navidad in heel Spanje gebruikt werd, waren er enkele regio’s en provincies waar het meer populair was dan andere. Volgens gegevens van het INE waren dit voornamelijk Aragón, Soria, Burgos, Palencia en Zamora. In deze gebieden was de naam Natividad ook erg populair, wat niet verrassend is gezien de betekenis ervan. In Spanje zijn 28.000 mannen en vrouwen, die de naam Natividad dragen.

In Aragón zijn er zelfs enkele namen die direct verwijzen naar de kersttradities in de regio, zoals Lorién en Casbas. Deze namen zijn nog steeds populair, maar Navidad is helaas aan het verdwijnen.

De huidige situatie van Navidad

Volgens de recentste gegevens van het INE zijn er momenteel slechts 43 vrouwen in Spanje die de naam Navidad dragen. En al deze vrouwen wonen in Catalonië. Dit betekent dat er geen enkele vrouw met deze naam meer te vinden is in de rest van Spanje.

Naast het feit dat er zo weinig mensen zijn die de naam Navidad dragen, is er nog een ander zorgwekkend aspect. De gemiddelde leeftijd is 69,6 jaar. Dit betekent dat er bijna geen jongere generatie is die deze naam kan doorgeven.

Dit is een groot contrast met de gemiddelde leeftijd van mensen met de naam Natividad, die 73 jaar is voor mannen en 65 jaar voor vrouwen. Dit suggereert dat de naam Natividad nog steeds populair is en wordt doorgegeven aan jongere generaties, terwijl Navidad langzaam verdwijnt.

Waarom verdwijnt de naam Navidad?

Er zijn verschillende redenen waarom de naam Navidad in Spanje aan het uitsterven is. Een van de belangrijkste redenen is de verandering in de Spaanse cultuur en tradities. Hoewel Kerstmis nog steeds een belangrijke feestdag is, worden er tegenwoordig andere namen gegeven die niet direct verwijzen naar deze dag.

Daarnaast zijn er ook invloeden van buitenaf, zoals de populariteit van internationale namen of namen die in de media gebruikt worden. Dit heeft ervoor gezorgd dat traditionele namen zoals Navidad minder vaak gekozen worden.

Een andere mogelijke reden voor het verdwijnen van de naam Navidad is de betekenis ervan. Hoewel het voor sommigen een mooie en betekenisvolle naam is, kan het voor anderen te religieus of ouderwets klinken. Dit kan ervoor zorgen dat ouders eerder kiezen voor een meer neutrale of moderne naam voor hun kinderen.

Ga naar de inhoud