skip to Main Content

Renfe behaalt voor het eerst winst met de hogesnelheidstrein AVE

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) Volgens de gegevens van het ministerie van ontwikkeling en transport, heeft de hogesnelheidstrein AVE voor het eerst winst weten te maken gedurende 2010. In totaal reisden er het afgelopen jaar 16 miljoen mensen met de hogesnelheidstrein

Hoeveel de winst bedraagt, heeft de minister José Blanco nog niet bekend gemaakt. Opvallend is wel dat er sinds de intrede van de AVE in Spanje in 1992 nog nooit alleen voor de hogensnelheidstrein gegevens zijn bekend gemaakt aangezien deze altijd samen met de resultaten van andere Renfe diensten werden gemeld. In ieder geval zijn de cijfers optimistisch, zeker sinds de ingebruikname van het traject Madrid-Valencia waar sinds 19 december al meer dan 129.000 passagiers op reisden.

Ave

De AVE is een afkorting voor Alta Velocidad Española en vormt onderdeel van de Spaanse nationale spoorwegmaatschappij Renfe die de hogesnelheidstreinen exploiteert. De wereldtentoonstelling van 1992 in Sevilla was de aanleiding om mee te doen met het Europese hogesnelheidsnet. Het eerste traject werd dan ook gebouwd tussen Madrid en Sevilla en was 574 kilometer lang en verkorte de treinreistijd tussen beide steden tot 2 uur en 15 minuten. In 2005 werd er een zijtak naar Toledo in dienst gesteld en later in 2007 een verlenging van Sevilla naar Málaga. Op dit moment worden belangrijke steden als Madrid, Barcelona, Valencia, Zaragoza en Málaga met elkaar verbonden door middel van het AVE netwerk. Sinds kort kan men ook vanaf Figueres (Girona) naar Parijs rijden met een hogesnelheidstrein.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend