skip to Main Content

Spanje wil helpen in conflict Westelijke Sahara

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Trinidad Jimenez liet maandag weten hulp te willen bieden om het conflict in de Westelijke Sahara zo spoedig mogelijk op te lossen.

Dit beloofde zij de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon tijdens een ontmoeting in New York. Hier vonden vorige week nog gesprekken plaats tussen de rebellen van de Polisario-bevrijdingsfront en de Marokkaanse overheid. Een poging het dertig jaar oude conflict te eindigen liep op niets uit.

Spanje voelt zich bij het drama in Noord-Afrika betrokken omdat het conflict in alle hevigheid losbarste toen Spanje zich terugtrok als heerser in 1975. ‘Spanje is klaar om de VN en de twee partijen te helpen een duurzaam akkoord te bereiken’, aldus de minister.

De VN ondersteund het initiatief van het Polisario Front om een referendum te houden over volledige autonomie van de Westelijke Sahara, maar Marokko wil daar niets van weten. De Marokkaanse overheid liet wel weten toe te stemmen met meer onafhankelijkheid, maar wil zich niet volledig uit het gebied terugtrekken.

Zelfbestuur

Van 1884 tot 1975 was de Westelijke Sahara een kolonie van Spanje. Daarna was de status van het gebied omstreden en werd het grootste gedeelte ervan ingelijfd door Marokko. De rest valt onder het bevrijdingsleger Polisario, dat streeft naar volledige onafhankelijkheid en zelfbestuur van de oorspronkelijke bevolking van het gebied.

(Meer informatie over het conflict is hier te lezen.)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend