skip to Main Content
Eindsaldo bedrijven die hun sociale zetel buiten Catalonië hebben geplaatst is in 2017 geëindigd op 2.536

Eindsaldo bedrijven die hun sociale zetel buiten Catalonië hebben geplaatst is in 2017 geëindigd op 2.536

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Er werd gedurende het afscheidingsproces veel geschreven over bedrijven die hun sociale zetel en in sommige gevallen ook hun fiscale zetel of het hele bedrijf buiten Catalonië plaatsten vanwege de politieke onzekerheid. Op het einde van 2017 kan dan eindelijk de echte balans worden opgemaakt door de Colegio de Registradores die de gegevens voor heel Spanje bijhouden.

Daarbij valt meteen op dat het aantal bedrijven dat Catalonië op papier, dus de sociale zetel ofwel sede social in het Spaans, hebben verlaten niet tussen de 3.000 en 4.000 in ligt maar uiteindelijk 2.536 is geworden. Het verschil zit hem in de aantallen bedrijven die reeds vertrokken zijn en die bedrijven die gedurende het Catalonie conflict een proces zijn gestart om Catalonië op papier te verlaten maar dat tot op de dag van vandaag nog niet hebben gedaan of nog in de papiermolen zitten. Tussen 2 oktober en 29 december zijn er 3.208 bedrijven geweest die een verhuizing hebben aangevraagd waaraan dus een deel reeds vertrokken is met hun sociale zetel.

Verschillen

Desondanks is het saldo negatief voor Catalonië want er zijn 2.536 bedrijven vertrokken met hun sociale zetel maar er kwamen er maar 548 naar Catalonië toe. Het verschil is dus 1.988 bedrijven. Het verplaatsen van de sociale zetel is niets minder dan het postadres maar volgens veel experts is dat vaak de eerste stap van een echte verhuizing. De sociale zetel buiten Catalonië plaatsen houdt in dat mocht Catalonië zich afscheiden en niet meer bij de Europese Unie kunnen horen, dan staan de bedrijven in Spanje geregistreerd en dat hoort wel bij de EU.

Het beeld is in de Comunidad de Madrid heel anders want juist daar vertrokken 1.279 bedrijven met hun sociale zetel maar er kwamen 2.541 bedrijven bij, een positief saldo dus van 1.262 bedrijven, veel van hen ook afkomstig uit Catalonië. Ook in Andalusië is er een positief saldo maar vele malen kleiner met 513 bedrijven die vertrokken en 547 bedrijven die kwamen. Dat verschil is weer groter in de Comunidad Valenciana waar 324 bedrijven vertrokken maar juist 613 bedrijven bijkwamen, hieronder ook veel bedrijven en banken uit Catalonië zoals de Caixabank.

Catalonië

Tussen 2 oktober en 29 december hebben 3.208 bedrijven in Catalonië een verplaatsing van een sociale zetel aangevraagd waarvan er een groot deel reeds vertrokken zijn en anderen nog wachten op de afhandeling van de papieren wat tot drie maanden kan duren. Feit is echter dat de hele drang naar onafhankelijkheid voor het Catalaanse bedrijfsleven negatief is geweest. Daarbij gaat het nog niet eens zo zeer om de nummers maar meer om de onzekerheid die is gegenereerd door het optreden van de Catalaanse regioregering en deels waarschijnlijk ook door het politieoptreden op de referendumdag al is die invloed op het bedrijfsleven niet zo groot (wel bijvoorbeeld in het toerisme).

Zelfstandigen

Overigens is het aantal bedrijven dat gecreëerd werd in Catalonië in 2017 met 18,3% afgenomen terwijl dat in andere regio’s weer gestegen is. Bij deze berekeningen is daarnaast geen rekening gehouden met zelfstandige ondernemers die vaak veel makkelijker kunnen vertrekken en waarvan er volgens de branche sector sinds 1 oktober honderden zijn vertrokken. Desalniettemin staat Catalonië toch bovenaan de lijst waar de meeste autónomos bij zijn gekomen in heel 2017.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken