skip to Main Content
Wordt Elsa Artadi de nieuwe opvolgster van de Catalaanse afgezette Puigdemont?

Wordt Elsa Artadi de nieuwe opvolgster van de Catalaanse afgezette Puigdemont?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De Spaanse regering heeft deze vrijdag aangekondigd dat ze naar het Constitutioneel Hof stappen als de separatisten doorzetten met hun plannen om komende dinsdag in het Catalaanse Parlement de naar België gevluchte en door de Spaanse justitie gezochte Carles Puigdemont naar voren te schuiven als officiële kandidaat voor het nieuwe leiderschap in de autonome deelstaat. Het lijkt erop dat Puigdemont nu een van de weinigen is die nog geloofd in een nieuw mandaat terwijl men in Barcelona al een andere naam als opvolgster heeft laten vallen: Elsa Artadi.

De Spaanse regering is vastberaden in haar besluit om een beëdiging van de door de Spaanse justitie gezochte Carles Puigdemont als nieuwe regiopremier van Catalonië te voorkomen. Volgens de vicepremier Soraya Sáenz de Santamaría heeft de regering genoeg legale middelen ter beschikking om met de wet in de hand een nieuwe beëdiging van Puigdemont – hetzij ter plaatse in levende lijve hetzij via skype – tegen te houden. De Spaanse regering gaat met deze actie in tegen de adviezen van de Raad van State wat het hoogste adviesorgaan van de Spaanse regering is. Andere politieke partijen zoals de PSOE en Ciudadanos staan achter de beslissing van de regering maar eisen wel om verdere opheldering.

Catalaans parlement

Uiteraard heeft dat geleid tot een reactie vanuit het separatistische vlak in Catalonië waarbij de regionale parlementsvoorzitter Roger Torrent sprak over een “fraude aan de wet”  en beschuldigd hij de Spaanse regering van een “aanval op de parlementariërs, bevolking en parlementaire democratie in Catalonië”. Voorlopig heeft hij de parlementaire zitting de voor dinsdag gepland staat nog niet afgezegd en wordt door de fiscale afdeling van het regioparlement onderzocht wat ze kunnen doen.

Junts per Catalunya

Ondertussen heeft JxCat, de partij van Carles Puigdemont, aangekondigd dat ze een aanklacht tegen de Spaanse regering aan het voorbereiden zijn vanwege de beslissing om de kandidatuur van Puigdemont te boycotten. Volgens JxCat is deze maatregel compleet ongegrond, tegenstrijdig met de wet en intimiderend. De juridische afdeling van JxCat is bezig met de aanklacht.

Nieuwe kandidaat?

Volgens de krant el Confidencial is Puigdemont eigenlijk nog de enige die overtuigd is dat hij de nieuwe regiopremier kan worden en zijn de overige partijen achter de schermen al bezig met een “plan B”. De krant schrijft over een nieuwe kandidate genaamd Elsa Artadi, een van de directe medewerksters van de afgezette regiopremier Puigdemont.

De PDeCat en ERC partijen willen met een mogelijke nieuwe kandidate de ontbinding van het Catalaanse parlement door het Constitutioneel Hof voorkomen. Dit keer kunnen de separatistische partijen namelijk niet zomaar de beslissingen van het Tribunal Constitucional naast zich neerleggen omdat officieel er nog steeds sprake is van artikel 155. Met een nieuwe kandidaat zou Puigdemont nog steeds als speciale vertegenwoordiger of iets dergelijks actief kunnen zijn.

Elsa Artadi (1976) is een naam die genoemd wordt omdat zij directrice van de interdepartementale coördinatie van de Generalitat van Catalonië was ten tijde van de nu ontbonden regioregering. Zij is op dit moment de directrice van de campagne voor Junts per Catalunya, de politieke partij van Puigdemont. UIteraard kan deze kant er ook volledig naast zitten 😉 Een ding is wel zeker, een andere kandidaat zal de politieke gemoederen wel even doen bedaren.

Foto: El Confidencial

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. Ja hé, wat een “Galicische soap”, die leegloop van bedrijven, zeg!
  Door je bron of door jouw vooringenomenheid voor het gemak de halve waarheid melden, zoals het betreft een gunstiger ondernemersklimaat in Portugal, zoals hele lage inschrijfkosten MKB, gratis bouwgrond en geen IBI (Impuesto sobre Bienes Inmuebles), vergelijkbaar met de onroerendezaakbelasting in NL en de onroerende voorheffing in België.

  https://www.lavozdegalicia.es/noticia/economia/2018/01/23/500-empresas-mantienen-matriz-galicia-van-crecer-portugal/0003_201801G23P2991.htm

  Je mag je scharen in het rijtje illusionisten zoals David Copperfield en Hans Klok, net als TeamIndeps in eigen regio met hun showtjes op de gesencueerd mediakanalen als TV3, RAC1 en meer dan een dozijn aan .cat domeinnamen.
  Noch Puigdemont, noch TeamIndeps heeft enige positieve bijdragen geleverd aan de uitbreiding van de haven.
  De planning goedkeuring en bouw is gedaan onder de toenmalig zittende (PSOE/PSC)socialistische (BCN)-burgemeesters en regiopresidente in de periode 1979-2011.
  Het containers schuiven in Barcelona is volledig in handen van het Chinees havenbedrijf Hutchison Ports onderdeel van CK Hutchison Holdings Limited. Zelfde (wereldwijd opererende) havenbedrijf die onder ander het Antwerpse en het Amsterdamse havens uitbuit.

  http://www.best.com.es/en/history/

  En waar zijn al die miljarden nu voor?!!!

  http://www.elmundo.es/economia/2017/09/29/59ce0ae222601dc75c8b45fb.html

  En één van de velen hete hangijzerkwestie, ook waar jouw bron nog geen nader uitleg heeft gegeven, is hoe TeamIndeps de Catalaanse pensioenen (5 miljard/jaar) gaat ophoesten.

  Net zolang de grote internationals (Nissan, SEAT, ect) juridisch worden beschermt blijven zij in Catalonië, maar de deuren zullen sluiten bij een eenzijdige afscheiding en uitsluiting van de interne Europese markt.
  Kort samengevat, dankzij art.155 loopt alles nog gesmeerd.

  1. Mooi gezegd Cooper.
   Wat er ook vergeten wordt is dat de ERC al lang en zeer opzichtig bezig is om iemand anders in het zadel te krijgen dan Puigdemont. Ze zijn hem zat en zijn het zat dat alles om hem draait en daardoor de hele regio op zijn gat ligt.
   Ze hebben er al in toegestemd om in gesprek te gaan met Rajoy en Rajoy heeft hen van harte uitgenodigd! Dus al die lui die zeggen dat ¨Madrid¨ niet wil praten, staan nu ook in hun hemd.
   Uiteraard lezen we dat niet in mooie Vlaamse kranten of websites, want dat komt hun helemaal niet uit.
   Het ERC is van plan, met nieuwe mensen en nieuwe gezichten een verse start te maken en wil gaan onderhandelen met de regering van Spanje voor meer autonomie, een belasting deals zoals de Basken hebben en nog meer zaken.
   Ze zweren daarbij, voor het moment althans, de hele onafhankelijkheid af.
   Dus mooi verhaal over een schaduw regering in Brussel, maar niemand zit daar op te wachten. Denk dat het sprookje voor Puigdemont nu snel over is en hij zal gewoon zich netjes moeten komen verantwoorden voor zijn daden en ik mag hopen dat hij nu zo slim is dat ook eens te gaan doen.
   Zo niet, laat hem lekker in zijn dure villa in de buurt van Brussel blijven, liever zie ik hem nooit meer terug in Spanje. Alleen moet het recht ook zijn beloop hebben, dus we zijn nog niet helemaal van hem af.

 2. Beste Juan, Cooper, Remco etc. Etc.

  Het is een reactie op het antwoord van Juan.
  Even iets recht zetten, want ik ben zeker kritisch naar Remco dat hij, naar mijn mening en wat betreft de zaak Catalonië, veel te veel de nadruk legt en zijn mening opdringt tegen Puigdemont.
  Wat de pagina betreft, alleen maar lof!

  Wat betreft de meningen van de schrijvers tegen Puigdemont. Ik ga er niet op in. Vooral jouw mening @juan74 om meteen iedereen op één hoop te gooien en belachelijk maakt, zegt genoeg over wat voor een persoon je werkelijk bent. “Vooral in Zuid Nederland is het vooral een excuus voor volwassen mensen om een paar dagen per jaar in een kostuum iets te veel te zuipen en zich te gedragen als een puber.”

  Met andere woorden: je mening over Puigdemont en heel het gebeuren in Catalonië zal wel net zo onderbouwd zijn als je mening over Carnaval.

  Misschien kun je de volgende artikel eens lezen, best interessant. https://www.tijd.be/r/t/1/id/9976235

  1. Heel interessant, dat wederom iemand uit Vlaanderen zich meent te moeten bemoeien met een ander land. Als ze dat zo graag willen doen, is de weg daarvoor eentje die via de EU loopt en niet dit soort napraat gedrag.
   1 begint ermee en de rest rent er heel hard achteraan, want nog altijd hebben ze daar de ijdele hoop dat als het de Catalanen toch zou lukken om los te komen van Spanje, dat het hen ook lukt eindelijk de Walen opzij te zetten.

   En voor de rest Peter, wat ik van Carnaval vind, is mijn persoonlijke mening, die dring ik niet aan anderen op. Hoe jij hier telkens denkt mensen de les te kunnen lezen, zegt me genoeg over hoe jij bent als persoon. Eentje die maar al te graag de Vlaamse rechtse rakkers volgt en steunt, dat is jouw goed recht, maar loop hier niet net te doen of jij als enige weet hoe het zit en de rest blij moet zijn dat ze naar jou mogen luisteren. Dat is pas sneu gedrag.

 3. Oh toch nog 1 ding, ja sorry,
  Er was gisteren een mooi artikel te lezen over hoe Puigdemont als een ware dictator overal mensen neer heeft gezet uit zijn persoonlijke kennissenkring en mensen die trouw aan hebben gezworen.
  Is het dan juist niet triest, dat juist hij nog het gore lef heeft naar Franco te wijzen?
  Heb al eens eerder gezegd zonder het ziekenfonds brilletje en met een kleine snor, doet hij me echt enorm aan iemand denken uit een donker verleden, iemand anders dat ook al opgevallen??

 4. Goedemorgen allen.
  Goede reacties, niets aan toe te voegen!
  Nieuwe mensen aan het roer zetten, overal dat geeft nieuw elan, en nieuwe kansen waar ons mooie land volop van kan profiteren!
  Prettig weekend allemaal

 5. Goede actie van de Centrale regering om alvast een aanklacht neer te leggen bij het gerecht. Aangezien de crime nog niet is begaan zal hoogst waarschijnlijk de aanklacht worden afgewezen, maar de Centrale regering geeft hiermee wel het signaal geen gijzelingen meer te dogen van TeamIndeps.

  Dit komt Roger Torrent heel goed uit, de ERC wil zich ontdoen van Puigdemont (en de JxCat eenheidlijst) om zelf de macht te grijpen en het liefst Oriol Junquera als kopman van de nieuwe regioregering. Noch regeren vanuit Brussels is mogelijk, noch het regeren vanuit een gevangeniscel.

  De chemie is er niet meer tussen beide, ERC heeft zich niet aangesloten bij de eenheidslijst van de PDeCAT afgelopen 21-D verkiezing, volgen het advies op van de advocaat van de Parlement de beëdiging in levende lijve en stellen de datum 30 januari als ultimatum voor de stemming en beëdiging. Terwijl JxCAT (voor nu) het advies van de advocaat van de Parlement negeert en stellen de datum 31 januari als ultimatum voor de stemming en beëdiging. Hij wil heel graag naar het feestje bij NV-a in Leuven.
  Velen van het Indeps volk willen “Nee” zeggen tegen Puigdemont, maar zien het liever dat de Centrale regering dit doet.

  Catalonië zal een nieuwe regering hebben zonder Puigdemont als regiopresident, geen van de Indepspartijen wil de meerderheid in het parlement in gevaar brengen door nieuwe verkiezingen.

 6. Ja, volledig mee eens, en naast de Catalaanse soap de hele Spaanse soap.
  Er zijn zonder dat de Spaanse media er aandacht aan heeft gegeven, 500 bedrijven uit Galicië verhuisd naar Portugal.
  Ondanks al het negatieve gebeuren in Catalonië heeft de haven van Barcelona 26 procent geplust en heeft de grootste groei van Europa.
  Laatste nieuws van de werkeloosheid in Spanje is gedaald tot onder de 17 procent en in Catalonië tot 12 procent…
  De Spaanse bank is gered met 65 miljard, waarvan nog geen 20 procent terug is gekomen en om de pensioenen te betalen is een nieuwe staatslening genomen.
  Oh ja, de vice president van de PP Valencia heeft zijn excuses aangeboden vanwege de corruptie.
  Ja, laten we vooruit kijken met Spanje en Puigdemont snel vergeten. Deze man trekt veel te veel aandacht en zorgt ervoor dat serieuze zaken in Spanje over het hoofd worden gezien.

  1. Peter, Jij hebt heel ander nieuws gelezen dan ik, jou nieuws komt uit een dik PP krantje(met een lange neus).

   1. Ja, Leo…en ze leefden nog lang en gelukkig.
    Net als jij nog altijd in Sinterklaas, de Kerstman en de Tandenfee geloofd.
    Hou nou toch eens op met de PP kranten en de dit kranten en de dat kranten.
    Jij woont denk ik onder een steen, want dat Puigdemont een dictator is of er eentje gaat worden, is voor elke blinde helder.
    De 2 partijen vechten al jaren elkaar de deur uit, al moet ik zeggen dat inderdaad de heer P. onder een nieuwe naam mee deed aan de verkiezingen, want de oudere 2 namen zijn besmet met corruptie….oh heb je de villa gezien waar hij in woont in Belgie…??
    Ik dwaal af, Leo beste vriend/vriendin, want ik wil wel gender-neutraal blijven,ç
    Jij zaagt over PP kranten etc. maar je sluit je ogen voor de feiten.
    Ik zeg ff wakker worden, dan weer zien we dit soort reacties niet meer.

    1. “Ik wil gender neutraal blijven” – De beste opmerking van het jaar !
     Je moet meedoen aan tonpraten met Carnaval: je wint vast en zeker…

     Al jouw opmerkingen (en van de meeste op dit forum) zijn gebaseerd op “eigen gemaakte feiten” om de kiezer of in dit forum “lezer” bang te maken: Precies dezelfde wijze waarop de regering, de koning etc proberen door te gaan… Laten we de komende tijd afwachten. . . .

     1. Beste Peter,
      Bedankt voor het kiezen van mijn ¨opmerking van het jaar¨
      Maar sorry, zelfs Youp had al zoiets in zijn oudejaar conference van 2017!
      Voor de rest reageer je op veel dingen, maar je waait met alle winden mee.
      Dat mag hoor.
      Maar doe nou niet of jij de enige bent die een mening heeft waar feiten tegenover staan, want ik heb je nog geen enkel zinnig feit kunnen betrappen.
      De mensen hier ¨verzinnen¨ niet hun feiten, ze halen hun meningen vanuit vele andere media. Dat jij schijnt te denken dat je de enige bent die Spaans, Engels en Catalaans kan begrijpen, is prima, maar geloof me, er zijn velen die echt veel media volgen en ook hun oor te luisteren leggen bij mensen in Catalunya!
      Ik heb er vrienden wonen, woon zelf in Spanje en mensen laten hun mening echt niet afhangen van deze website. Maar we zijn wel zeer blij dat deze er is!

      Dus je hebt gelijk dat Leo ook eens buiten moet komen, maar je hebt geen gelijk dat mensen meepraten en geen eigen mening hebben.
      Niemand zit hier om een ander bang te maken, dat doet de heer P. wel voor ons….
      Maar geloof ons allen, mensen zoals jij, die het met niemand bijna eens zijn, zitten in een partij als de CUP of Podemos.

      Overal lekker tegen aanschoppen, maar zelf nooit met een oplossing komen, in Nederland is dat Wilders, in Vlaanderen de NVA en Vlaams Belang. Dat zijn pas partijen die haat zaaien en mensen denken bang te maken, maar uiteindelijk trapt er geen mens echt in.

      Dus, fijn voor jou dat je vind dat anderen het mis hebben, maar zelf breng je niets in dan kritiek en wat vage cijfer feiten…die toch je kritiek niet ondersteunen.

      En ik zal niet snel meedoen aan Carnaval. Vooral in Zuid Nederland is het vooral een excuus voor volwassen mensen om een paar dagen per jaar in een kostuum iets te veel te zuipen en zich te gedragen als een puber.
      Ieder zijn feest maar de mijne is het niet….zo te lezen voor jou wel, dus geniet ervan!
      De maatschappij hoest wel weer de centen op om het ziekteverzuim tegen te gaan!

   2. Omdat ik bijna de enige ben die niet met jullie meepraat, wil nog niet zeggen dat jullie gelijk hebben…
    Ik heb de vertaalpagina Spanjevandaag niet nodig om een eigen mening te hebben (en om kennis van zaken te hebben die de anti Puigdemont niet willen horen of vermelden)…

    Leo, misschien moet je ook eens proberen om niet alleen Spanjevandaag te lezen.

 7. Zo langzamerhand word ik doodmoe van die “Catalaanse soap”. Kijk eens op Youtube bij “the Catalan leader in university of Copenhagen”. Daar wordt Puigdemont stevig aan de tand gevoeld. Begint vooral bij minuut 58. Catalonië moet nu stoppen met independencia en Puigdemont is verleden tijd. Nu weer vooruit kijken samen met Spanje. Anders krijgen we hier nog een crisis die de vorige ver zal overstijgen. Toerisme loopt nu al terug. Bedrijven verdwijnen. “Wake up Catalonië!!”

   1. Ik ook, het word tijd dat de politiek het land leid en stopt met dat politiek gedoe.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken